Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ιλυ

Ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Νίκος Νουρής, μετά το πέρας της συνέντευξης Τύπου σήμερα, για την εξαγγελία δράσεων του Υπουργείου για την αρχιτεκτονική και πολιτιστική κληρονομιά, ερωτήθηκε από δημοσιογράφους για την κατάσταση στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής «Πουρνάρα".

Ο κ. Νουρής απάντησε ότι «τα όσα είχαν διαδραματιστεί στο Πουρνάρα, ποσώς δεν αποτελούν έκπληξη και εξήγησε ότι «είναι αποτέλεσμα της υπερσυσσώρευσης και του υπερπληθυσμού που υπάρχει στο Κέντρο». Διευκρίνισε ότι «υπάρχουν και λόγοι για τους οποίους πολλές φορές συμβαίνουν αυτά τα περιστατικά και οι οποίοι για κάποιους μπορεί να θεωρούνται επουσιώδεις».

«Το γεγονός ότι υπάρχει τόσο μεγάλη συνάθροιση πληθυσμών στο Κέντρο είναι το αποτέλεσμα και η γενεσιουργός αιτία των προβλημάτων», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι «το Υπουργείο Εσωτερικών όχι απλά δεν παρακολουθεί με απάθεια τα συγκεκριμένα διαδραματιζόμενα, αλλά αντιθέτως έχουμε πάρει σωρεία μέτρων έναντι μάλιστα σοβαρότατης οικονομικής επιβάρυνσης».

Ανακοίνωσε ότι «αυτή την ώρα είναι σε διαδικασία εξέλιξης πρόσθετες ενέργειες άμβλυνσης του προβλήματος, αφενός μεν στο ίδιο το Κέντρο, και βεβαίως βελτίωσης και των συνθηκών υποδομής, αλλά και της ασφάλειας και της αποφόρτισης των γειτνιάζουσων κοινοτήτων, με πρώτη την Κοκκινοτριμιθιά».

Σύμφωνα με τον Υπουργό, υπάρχει σε εξέλιξη σύσκεψη, στην οποία παρακάθονται όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες, για να μελετήσουμε, όπως είπε «και μέτρα που θα λάβει συγκεκριμένα η Αστυνομία, τα οποία έχω εισηγηθεί, και βεβαίως μια σειρά από άλλα μέτρα όπως για παράδειγμα η επίσπευση της διαδικασίας της νέας περίφραξης που θα γίνει στο Κέντρο έναντι μιας σημαντικότατης δαπάνης €1,2 εκατ.»

Θα γίνει μια προσπάθεια διαβούλευσης με τους αναδόχους του έργου, πρόσθεσε ο Υπουργός, «ούτως ώστε να μπορέσουμε να συντμήσουμε τους χρόνους για να μπορέσουμε να περιορίσουμε ακριβώς την έξοδο από το Κέντρο».

Πρόσθετα σημείωσε ότι βρίσκεται  σε εξέλιξη και η διαδικασία ενίσχυσης της περίφραξης του αυτοκινητόδρομου την οποία, όπως ανάφερε, «έχουν, επίσης, παραβιάσει οι μετανάστες και διέρχονται αυτού».

«Έχουμε ήδη ξεκινήσει μια διεργασία για τα υγειονομικά προβλήματα που υπάρχουν στο κέντρο, με πρώτο το θέμα των λυμάτων. Με τη βοήθεια του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λευκωσίας έχει ξεκινήσει μια διαδικασία, ακριβώς για να βελτιωθεί η κατάσταση», διευκρίνισε.

Έκανε λόγο για μια σειρά μέτρων, τα οποία άπτονται κυρίως της Αστυνομίας και θα συζητηθούν, και αφορούν στο θέμα της ασφάλειας στο γειτονικό χωριό της Κοκκινοτριμιθιάς, όπως είναι η βελτίωση του οδικού φωτισμού, η αύξηση των περιπολιών και άλλα.

Ερωτηθείς για τα 75 εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν χθες, εάν θα προχωρήσουν με απελάσεις των ατόμων αυτών, ο Υπουργός απάντησε καταφατικά. Τόνισε δε ότι υπάρχει προσπάθεια «να δώσουμε στήριξη και βοήθεια στους ανθρώπους που φτάνουν στη χώρα μας, με τον οποιοδήποτε τρόπο και τα οποιαδήποτε μέσα διαθέτουμε».

«Είναι γεγονός και είναι πασιφανές ότι αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα στα θέματα υποδοχής, γιατί πάρα πολύ απλά έχουμε αριθμούς πολύ μεγαλύτερους από τις δυνατότητές μας», είπε.

Όμως, πρόσθεσε, «απαιτούμε από τους ανθρώπους που φτάνουν στη χώρα μας να επιδεικνύουν στοιχειώδη σεβασμό στη χώρα μας». «Είναι λοιπόν για αυτόν τον λόγο που θα ενεργοποιηθούν συγκεκριμένα άρθρα της σχετικής νομοθεσίας και εκείνοι οι οποίοι αποδεδειγμένα έχουν εμπλακεί στα επεισόδια, θα απελαθούν», κατέληξε.