Τηλεόραση Ραδιόφωνο
φωτοβολταϊκά

Αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση του Υπουργείο Εσωτερικών να προχωρήσει στην επιβολή ετήσιου τέλους σε όσους έχουν εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά συστήματα στις οροφές των οικιών τους.

Όπως ανέφερε στην εκπομπή Μέρα Μεσημέρι, ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ενέργειας Κυριάκος Χατζηγιάννης «το θέμα απασχόλησε συνεδρία της Επιτροπής όπου διαπιστώθηκε η προσπάθεια των τοπικών αρχών να προχωρήσουν στην επιβολή τέλους για τις εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών στις οροφές κάτι το οποίο από εμάς δεν γίνεται αποδεκτό. «Είναι μια απόφαση που δεν είναι συμβατή με τη Γενική Πολιτική για την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ως Πολιτεία έχουμε ψηφίσει ολοκληρωμένη πολιτική υπέρ της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε κάθε οροφή ουσιαστικά χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αυτό το οποίο έχει συμβεί είναι στην προσπάθεια του Υπουργείου Εσωτερικών να εναρμονιστεί με τη νέα νομοθεσία με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αφέθηκε μέσα από τις δικές τους διαδικασίες στη διαβούλευση με την Ένωσης Δήμων, ένα παράρτημα που έθετε μια προϋπόθεση που δήμους να επιβάλλουν έναν χαράτσι», σχολίασε.

Ο κ. Χατζηγιάννης τόνισε ότι είναι άκρως λανθασμένο και «απαιτήσαμε και αν χρειαστεί είμαστε έτοιμοι να το επιβάλουμε με ξεχωριστή νομοθεσία την κατάργηση αυτής της απόφασης».  

«Θεωρώ όμως ότι δεν θα υπάρξει τέτοια ανάγκη γιατί σε 15 ημέρες οφείλουν να κάνουν τις διορθώσεις στα διατάγματά τους και να είναι τα πράγματα συμβατά με τη γενικότερη πολιτική για προώθηση των ΑΠΕ. Το χαράτσι είναι περίπου €75 και σε όσους πλήρωσαν θα πρέπει να επιστραφούν» επεσήμανε.  

 

Ένωση Δήμων: Δεν ζητήσαμε ποτέ την επιβολή τέλους για φωτοβολταϊκά

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Αντρέας Βύρας δήλωσε ότι οι Δήμοι δεν εξέφρασαν ποτέ τη θέση ότι πρέπει να εισπράττεται τέλος για τα φωτοβολταϊκά.

«Είτε χρειάζεται να γίνει νομοθετική ρύθμιση, είτε να αλλάξει το διάταγμα του Υπουργού  Εσωτερικών. Από τη στιγμή που είναι Υπουργικό Διάταγμα πρέπει να το εφαρμόζουμε. Είμαστε στη διάθεση και του Υπουργείου και της Βουλής να βρούμε λύση. Ποτέ δεν ήταν αυτοσκοπός και ποτέ δεν είχαμε τέτοιο αίτημα για επιβολή τέλους για τα φωτοβολταϊκά» δήλωσε ο κ. Βύρας.  

 

Δήμαρχος Έγκωμης: Δεν θα εισπράξουμε

Απ’ την πλευρά του ο Δήμαρχος Έγκωμης Ζαχαρίας Κυριάκου ανέφερε ότι «το  Υπουργείο Εσωτερικών με διάταγμα που εξέδωσε και έστειλε στους Δήμους αλλάζει τη διαδικασία αδειοδότησης της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε οικίες.

«Ως Δήμοι πήραμε αυτό το διάταγμα και καθηκόντως ενημερώσαμε το κοινό αναφορικά με τη νέα διαδικασία που θα ακολουθείται. Στο διάταγμα περιλαμβάνεται όρος για επιβολή τέλους. Ως Δήμος Έγκωμης δεν έχουμε εισπράξει οποιοδήποτε τέλος και ούτε θα εισπράξουμε. Απλώς ενημερώσαμε τους δημότες ποια είναι η νέα διαδικασία αδειοδότησης. Θα ζητήσω από την Ένωση Δήμων να μην επιβληθεί αυτό το τέλος.  Ως τοπικές αρχές πρέπει να ενθαρρύνουμε την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών» τόνισε ο κ. Κυριάκου.