Τηλεόραση Ραδιόφωνο
αστρομεριτης
Φώτο αρχείου

Νέο περιστατικό τουρκικού εκφοβισμού σε Ελληνοκύπριο  γεωργό, στην περιοχή Αστρομερίτη συνέβη χθες το μεσημέρι, προκαλώντας την άμεση αντίδραση της κυβέρνησης και με το υπουργείο Εξωτερικών να προβαίνει σε διάβημα προς τα Ηνωμένα Έθνη για τη νέα τουρκική προκλητική ενέργεια.

Το επεισόδιο σημειώθηκε βόρεια του δρόμου, πάνω από το σημείο που χωρίζει τη νεκρή ζώνη, από τη ζώνη σχετικής ασφαλείας στην οποία απαγορεύεται στην τουρκική πλευρά να εισέρχεται και σε σημείο που δικαιούνται οι Ε/κ γεωργοί να καλλιεργούν. 

Ενώ ο γεωργός εκτελούσε νόμιμα εργασίες σε τεμάχιο που βρίσκεται εντός της νεκρής ζώνης, το τρακτέρ του έπαθε βλάβη και για την επιδιόρθωση του ζήτησε βοήθεια από δεύτερο πρόσωπο.

Άρης Κωνσταντίνου- Κοινοτάρχης Αστρομερίτη

Το τρακτέρ έσπασε σε μια περιοχή, που ο άνθρωπος καλλιεργεί εδώ και χρόνια, από το 1974, τη γη τη συγκεκριμένη. Είναι στη περιοχή που δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια, στους ίδιους χώρους που κινείται, κινήθηκε και χτες.


Ενώ οι δύο ασχολούνταν με την επιδιόρθωση του τρακτέρ εντός της νεκρής ζώνης και σε σημείο όπου είχαν άδεια, τους πλησίασαν πέντε στρατιώτες του κατοχικού στρατού οι οποίοι τους έκαναν νεύμα να απομακρυνθούν από το σημείο.

Κατά ευτυχή συγκυρία, στο σημείο βρέθηκε περίπολο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, παίζοντας καταλυτικό ρόλο, όπως υποστηρίζει ο κοινοτάρχης, για να μην συλληφθούν οι δύο ελληνοκύπριοι γεωργοί.

Άρης Κωνσταντίνου- Κοινοτάρχης Αστρομερίτη

Και ο ίδιος δεν τους πήρε είδηση, καθόλου, διότι ήταν απασχολημένος με την επιδιόρθωση του τρακτέρ του. Το να είναι στη συγκεκριμένη στιγμή, εκεί, κάτι πήραν είδηση, γιατί έχουν παρατηρητήριο πιο κάτω για να εμφανιστεί το αυτοκίνητο τη συγκεκριμένη περίπτωση.

Περιπολικά της UNFICYP, παρέμειναν στο σημείο, μέχρι ο Ε/κ γεωργός να ολοκληρώσει την εργασία του, γεγονός που αποδεικνύει και επιβεβαιώνει πως ο γεωργός δεν βρισκόταν σε σημείο που δεν δικαιούτο.

Να σημειωθεί πως η κοντινότερη τουρκική σκοπιά, βρίσκεται στα 500 μέτρα προς τις κατεχόμενες περιοχές.

Στην περιοχή, υπάρχουν ακόμη δύο τουρκικές σκοπιές, επανδρωμένες, αρκετά πιο μέσα, προς τα κατεχόμενα εδάφη.

Οι απανωτές το τελευταίο διάστημα τουρκικές προκλήσεις, είτε με την ανοχή είτε με την στήριξη των Ηνωμένων Εθνών, όπως στην περίπτωση του γηπέδου ΤσεττίνΚαγιά, σύμφωνα με τον κοινοτάρχη Αστρομερίτη είναι που ενθαρρύνει τον τουρκικό κατοχικό στρατό να προχωρά σε νέες προκλήσεις.

Άρης Κωνσταντίνου- Κοινοτάρχης Αστρομερίτη

Τόσα χρόνια γιατί δεν μας προκαλούσαν; Και τώρα ενόψει του γεγονότος ότι προκαλούν σε άλλες περιοχές, προκαλούν και στη συγκεκριμένη περιοχή. Εμάς, είναι αυτό μας προβληματίζει. Δεν καταγράψαμε παρόμοια δραστηριότητα του τουρκικού κατοχικού στρατού τόσο χρόνια

Στο μεταξύ, η UNFICYP με ανάρτηση στο Twitter, ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τις περιπολίες σε κομβικά σημεία στην νεκρή ζώνη.

Η ανακοίνωση είναι προφανές ότι εξεδόθη, μετά τα διαβήματα της κυπριακής κυβέρνησης, ενώ στην ανάρτηση, υποστηρίζεται ότι στο χθεσινό επεισόδιο δεν υπήρξαν στρατιωτικές παραβιάσεις.

Σύμφωνα με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, οι ειρηνευτές περιπολούν εντός της νεκρής ζώνης για να προσθέσει ότι «εντείνουμε τις περιπολίες μας σε όλα τα κομβικά σημεία για να αποτρέψουμε τις εντάσεις και να διατηρήσουμε την ειρήνη».