Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Τη διαχείριση περιστατικού με ραδιομιασμένο φορτίο, προέβλεπε το σενάριο άσκησης ετοιμότητας και απόκρισης, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο λιμάνι της Λεμεσού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, η άσκηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ειδικού Εθνικού Σχεδίου «Ηλέκτρα» και τελούσε υπό τον συντονισμό της Υπηρεσίας Ελέγχου και Επιθεώρησης για Ακτινοβολίες του Τμήματος.

Στην άσκηση συμμετείχαν η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η Αστυνομία, το Υφυπουργείο Ναυτιλίας, το Τμήμα Τελωνείων, η Αρχή Λιμένων, οι διαχειρίστριες εταιρείες του λιμανιού (Eurogate Container Terminal Limassol Ltd και DP World Limassol) και το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας.

Συγκεκριμένα, προστίθεται, το σενάριο απέβλεπε στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση εκτεταμένης ραδιομίανσης, τόσο από εδάφους όσο και από θαλάσσης, καθώς και την ενημέρωση πλοίων που απέπλευσαν από το λιμάνι Λεμεσού τις τελευταίες 48 ώρες, των λιμανιών προορισμού και των κρατών σημαίας των πλοίων αυτών, του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) και του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας υπενθυμίζει ότι εφαρμόζει και συντονίζει το Ειδικό Εθνικό Σχέδιο της Δημοκρατίας με την επωνυμία «Ηλέκτρα» για ετοιμότητα και απόκριση σε έκτακτα πυρηνικά ή ραδιολογικά περιστατικά, στη βάση της νομοθεσίας για ακτινοπροστασία και πυρηνική / ραδιολογική ασφάλεια και προστασία.

Το σχέδιο περιλαμβάνει την ενεργό εμπλοκή σειράς από υπηρεσίες και βασίζεται σε εκτίμηση των απειλών και κινδύνων στην επικράτεια της Δημοκρατίας και το εξωτερικό.

Οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες, προσθέτει η ανακοίνωση, είχαν την ευκαιρία να ασκηθούν στη λειτουργία συστήματος διοίκησης της σκηνής και τον συντονισμό μεταξύ τους, στην αντιμετώπιση του συμβάντος ως περιστατικού απεγκλωβισμού προσώπων και παροχής πρώτων βοηθειών σε τραυματίες και άλλα ραδιομιασμένα πρόσωπα και στη διαβίβαση μηνυμάτων και πληροφόρησης.

Επιπρόσθετα, εξασκήθηκαν στον αποκλεισμό της σκηνής και διαχωρισμό σε ζώνες, στη ραδιολογική αξιολόγηση της κατάστασης, στην ακτινοπροστασία του προσωπικού άμεσης απόκρισης, στον προσδιορισμό και περιορισμό της ραδιομίανσης, στην αποραδιομίανση του χώρου του συμβάντος, του εμπλεκόμενου προσωπικού, των παρευρισκόμενων προσώπων και του εξοπλισμού και οχημάτων, ως επίσης και στη διαχείριση των παραγόμενων ραδιενεργών αποβλήτων και στη διαβίβαση μηνυμάτων σε πλοία, λιμάνια προορισμού και κράτη σημαίας και σε διεθνείς Οργανισμούς.

Ασκήσεις επί χάρτου ή στο πεδίο και γενικά δοκιμές των Σχεδίων έκτακτης ανάγκης συμβάλλουν στη μεγαλύτερη δυνατή ετοιμότητα των ασκούμενων υπηρεσιών, στο να αντιμετωπίσουν ένα πραγματικό περιστατικό και να εντοπιστούν τα δυνατά σημεία, τυχόν ελλείψεις, αδυναμίες και ευκαιρίες για διόρθωση και βελτίωση, με απώτερο σκοπό την προστασία των πολιτών, της κοινωνίας, του περιβάλλοντος και της οικονομίας, καταλήγει η ανακοίνωση.