Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Η Ένωση Κυπρίων Συνταξιούχων (ΕΚΥΣΥ) δια του Γενικού της Γραμματέα Κώστα Σκαρπάρη σχολιάζοντας δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας, ο οποίος ανέφερε ότι δεν υπάρχουν συνταξιούχοι με συντάξεις κάτω από τα 710 ευρώ στην περίπτωση του ενός ατόμου και κάτω από τα 1.210 ευρώ στην περίπτωση των δύο ατόμων, διευκρινίζει ότι «δυστυχώς με ευθύνη της κυβέρνησης, υπάρχουν χιλιάδες συνταξιούχοι που δεν έχουν αυτά τα εισοδήματα ή και καθόλου».

Όπως ο ίδιος ο Υπουργός Εργασίας δήλωσε, σημειώνει ο κ. Σκαρπάρης, υπάρχουν στις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων 66.000 αιτήσεις που δεν έχουν εξεταστεί και από αυτές χιλιάδες αιτήσεις αφορούν συνταξιούχους ενώ άλλες χιλιάδες αφορούν αιτήσεις χαμηλοσυνταξιούχων που δεν έχουν εξεταστεί από την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας.

Ο κ. Σκαρπάρης υπενθυμίζει ότι η ΕΚΥΣΥ έχει καταγγείλει πολλές φορές ότι εκκρεμεί η εξέταση αιτήσεων από το 2020 και σε αυτές προστέθηκαν και χιλιάδες αιτήσεις του 2021 και του 2022.

Κατά συνέπεια, συνεχίζει, είναι παραπάνω από βέβαιο ότι αρκετές χιλιάδες συνταξιούχοι δεν επωφελούνται του Σχεδίου Ενίσχυσης Χαμηλοσυνταξιούχων λόγω αυτών των μεγάλων καθυστερήσεων στην εξέταση των αιτήσεων.

«Την ίδια στιγμή με τις αποφάσεις της η κυβέρνηση στερεί το δικαίωμα υποβολής αιτήσεων σε χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι δεν κατάφεραν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στα χρονικά περιθώρια που καθόρισε η ίδια (μέχρι το τέλος του 2020). Επομένως, ούτε αυτοί παίρνουν τα 710 ευρώ ή τα 1.210 ευρώ τον μήνα», αναφέρει.

«Πρόβλημα παρουσιάζεται επίσης και στους επαναπατρισθέντες, η σύνταξη των οποίων είναι χαμηλή και επειδή δεν δικαιούνται σύνταξη από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση για επίδομα χαμηλοσυνταξιούχων», προσθέτει ο ΓΓ της ΕΚΥΣΥ.

Ακόμη, επισημαίνει, ότι υπάρχουν συνταξιούχοι που τους έχουν εγκλωβίσει στο ΕΕΕ  και παίρνουν μόνο €480 στην περίπτωση του ενός ατόμου ή €720 στην περίπτωση των δύο ατόμων τον μήνα.

Ο κ. Σκαρπάρης αναφέρεται στα όσα έχουν ανακοινωθεί από το Υφυπουργείο Πρόνοιας για να καταστεί κάποιος δικαιούχος του επιδόματος χαμηλοσυνταξιούχου.  Για πληροφορίες και περαιτέρω καθοδήγηση, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας στον σύνδεσμο www.wbas.dmsw.gov.cy ή να επικοινωνούν με το τηλεφωνικό κέντρο της ΥΔΕΠ στο 22803030, αναφέρει.

Για την υποβολή αίτησης για το Επίδομα, μπορούν να διευθετούν ραντεβού μέσω της ιστοσελίδας της ΥΔΕΠ ή των ΚΕ.ΠΟ. ή του τηλεφωνικού αριθμού 8000 2000 και να εξυπηρετούνται σε ένα από τα εφτά Σημεία Εξυπηρέτησης Επιδομάτων Πρόνοιας, που λειτουργούν σε όλες τις Επαρχίες.