Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κυτ

Σημαντική μείωση καταγράφουν τον τελευταίο χρόνο τα επιδόματα που παρέχει το κράτος στους αιτητές ασύλου, καθώς αρκετές χιλιάδες πρόσωπα έχουν εντοπιστεί να εργάζονται, ταυτόχρονα με τα βοηθήματα που λάμβαναν.

Όπως ανέφερε στο «Μέρα Μεσημέρι» ο Πρώτος Λειτουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών, Ευτύχιος Χατζηχριστοδούλου, από πέρσι τον Οκτώβρη μέχρι σήμερα, περίπου 3,500 νοικοκυριά έχουν απολέσει τα επιδόματα που απολάμβαναν από το κράτος, εξοικονομώντας ένα σημαντικό κονδύλι από τον κρατικό Προϋπολογισμό.

Όσον αφορά τα επιδόματα που δικαιούνται οι αιτητές ασύλου, αυτά παρέχονται όπως σημείωσε ο κ. Χατζηχριστοδούλου, με βάση των περί Προσφύγων Νόμο, σε άτομα που αιτούνται διεθνούς προστασίας και δεν μπορούν να φιλοξενηθούν στα δυο Κέντρα Υποδοχής που λειτουργούν στις ελεύθερες περιοχές, στο «Πουρνάρα» και στην Κοφίνου.

Εξήγησε παράλληλα πως τα επιδόματα δίδονται με γνώμονα την διασφάλιση των βασικών αναγκών των δικαιούχων, καλύπτοντας μέρος της διατροφής, του ρουχισμού, ηλεκτρισμού, υδροδότησης, αλλά και επιδότησης ενοικίου.

Σημειώνεται ότι το Επίδομα Ενοικίου παραχωρείται μόνο στις περιπτώσεις που ο αιτητής προσκομίζει ενοικιαστήριο έγγραφο και καταβάλλεται στον ιδιοκτήτη του υποστατικού και όχι στον αιτητή ασύλου.

Παρέθεσε μάλιστα συγκεκριμένα παραδείγματα, με ενδεικτικά ποσά επιδότησης ανά επαρχία διαμονής των δικαιούχων.

Περισσότερα στο βίντεο και τους πίνακες που επισυνάπτονται.

Ενδεικτικά παραδείγματα:

επιδόματα ασύλου
επιδόματα ασύλου

 Αναλυτικός πίνακας επιδομάτων:

επιδόματα ασύλου