Τηλεόραση Ραδιόφωνο
'po

Σημαντικό βήμα για οριστικοποίηση της συμφωνίας οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας – Λιβάνου η οποία υπογράφηκε τον Ιανουάριο του 2007, σημειώθηκε κατά τις επαφές που είχαν το προηγούμενο τριήμερο στην Βηρυτό κλιμάκια των δυο χωρών.

Επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας, η οποία κατά την παραμονή της στη Βηρυτό έγινε δεκτή και από τον πρόεδρο του Λιβάνου Μισέλ Αούν, ήταν ο πρέσβης και πρώην γενικός διευθυντής του υπουργείου εξωτερικών Τάσος Τζιωνής. Ενώ από πλευράς του Λιβάνου ο αντιπρόεδρος της βουλής της χώρας Ελίας Μπου Σάαμπ.

Υπό το πρίσμα της συμφωνίας που επιτεύχθηκε τις τελευταίες ημέρες μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ, επιχειρείται να υπάρξει κατάληξη μεταξύ Λευκωσίας και Βηρυτού με βάση την λεγόμενη γραμμή 23.

Τάσος Τζιωνής- Ειδικός Απεσταλμένος

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν αλλά είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι ύστερα από τις τεχνικές εργασίες που γίνονται και συνεχίστηκαν σήμερα, θα το πούμε ότι όλα τα θαλάσσια ζητήματα δεν είναι δύσκολα.

Ο Λιβάνιος αξιωματούχος, από πλευράς του ανέφερε ότι η χώρα του θα οριστικοποιήσει την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων με την Κύπρο, αφού προηγηθεί συνεννόηση με τη Δαμασκό. Η Συρία δεν αναγνωρίζει τα θαλάσσια και χερσαία σύνορα της με το Λίβανο.

Ελίας Μπου Σάαμπ- Αντιπρόεδρος Βουλής Λιβάνου

Δεν θα οριοθετήσουμε τις ζώνες και δεν θα προχωρήσουμε με την Κύπρο πριν επικοινωνήσουμε και συνεννοηθούμε με τη Συρία, και αυτό πρέπει να γίνει μεταξύ δύο φίλων και συνεργαζόμενων χωρών.

Τις επόμενες μέρες δεν αποκλείεται αντιπροσωπεία από το Λίβανο να έχει επαφές στη Δαμασκό με την αξιωματούχους της συριακής κυβέρνησης για να προχωρήσει η οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δυο χωρών.

Μάλιστα ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας, σημείωσε ότι η συζήτηση επεκτάθηκε και σε θέματα εκμετάλλευσης πιθανών κοινών κοιτασμάτων. 

Τάσος Τζιωνής- Ειδικός Απεσταλμένος 

Επίσης συνεχίσαμε τις εκτεταμένες διαπραγματεύσεις σχετικά με τη σύναψη του πλαισίου συμφωνίας  για την κοινή ανάπτυξη των συνοριακών αποθεμάτων.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη προκαλεί στη Λευκωσία συγκρατημένη αισιοδοξία για σύντομη κατάληξη σε συμφωνία.

«Προκύπτει ότι υπάρχει διάθεση και από τις δυο πλευρές και να προχωρήσουμε στην κατάληξη σε μια συμφωνία», ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος.

Να σημειωθεί ότι σήμερα έληξε η εξαετής θητεία του 89χρονου προέδρου του Λιβάνου Μισέλ Αούν, χωρίς μέχρι στιγμής να εκλεγεί ο διάδοχος του ο οποίος σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας πρέπει να προέρχεται από την κοινότητα των Μαρωνιτών χριστιανών.