Τηλεόραση Ραδιόφωνο
βια στα γηπεδα

Στο ίδιο έργο θεατές για άλλη μια φορά. Δυστυχώς τα χθεσινοβραδινά επεισόδια στο Απόλλωνας - ΑΠΟΕΛ δεν είναι πρωτοφανή αφού συχνά γινόμαστε μάρτυρες τέτοιων αποτρόπαιων περιστατικών. Η ερώτηση είναι τι κάνουμε για αποτροπή τους κι αν πρέπει θρηνήσουμε θύματα για να βάλουμε μυαλό ; 

Την ίδια ώρα, προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των αρμόδιων που ψάχνουν να βρουν τι πηγαίνει λάθος πίσω από τα επεισόδια που σημειώνονται στα κυπριακά γήπεδα. Αυτό που φαίνεται πάντως να κερδίζει έδαφος είναι η απαγόρευση της μετακίνησης φιλάθλων των φιλοξενούμενων ομάδων. Τουλάχιστον για συγκεκριμένους αγώνες, συγκεκριμένων ομάδων. Αυτό φαίνεται να προαναγγέλλει και ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου. 

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά την τελετή διαβεβαίωσης των μελών του Συμβουλίου Αποφυλάκισης Κρατουμένων Επ' Αδεία, και ερωτηθείς σχετικά με το θέμα, ο κ. Παπαθεοδώρου είπε πως σύμφωνα με τις πρόνοιες  της νομοθεσίας, η Αστυνομία σε συνεννόηση με την ΚΟΠ θα επανεξετάσει το θέμα της απαγόρευσης μετακίνησης φιλάθλων για συγκεκριμένες ομάδες ή και συγκεκριμένους αγώνες.

Όπως είπε ο Αρχηγός το θέμα έχει απασχολήσει τις Αρχές από τα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν διαπίστωναν ότι κάποιοι δεν συμμορφώνονται με τις πρόνοιες της  νομοθεσίας. «Είχαμε δει τόσο τους υπευθύνους ασφαλείας, όσο και την ΚΟΠ σε συνάντηση που είχαμε», ενώ συνάντηση μεταξύ της πραγματποιήθηκε και στη Λάρνακα μεταξύ μέλων της Αστυνομίας, με επικεφαλής τον Βοηθό Αρχηγό Επιχειρήσεων και άλλων παραγόντων του ποδοσφαίρου.

«Όλοι υποσχέθηκαν ότι θα προσπαθήσουν να βελτιώσουν, τις ομάδας τους και τους οπαδούς τους, ώστε να αποφύγουμε το ενεχόμενο να έχουμε νέα επεισόδια, τα οποία ενδεχομένως να φέρουν τραυματισμούς ή και καταστροφές σε περιουσία», είπε.

Ο κ. Παπαθεοδώρου είπε ακόμη πως η Αστυνομία διαθέτει αρκετούς πόρους, και αρκετά μέσα όπως drones και ελικόπτερα και κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό».

Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει αδυναμία της Αστυνομίας να ανταποκριθεί στα καθήκοντα της. «Δεν είναι αδυναμία, είναι χρήση των προνοιών της νομοθεσίας. Αν αυτό πρέπει να γίνει για να προστατεύσουμε ζωές, αυτό θα εισηγηθούμε», είπε αναφερόμενος στο ενδεχόμενο απαγόρευσης μετακίνησης.

Από πλευράς της, η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Στέφη Δράκου, έδωσε συγχαρητήρια στον Αρχηγό, αλλά και τα μέλη της Αστυνομίας «που επενέβησαν άμεσα, τάχιστα, έχουν προλάβει τα γεγονότα και ολοκληρώθηκε ευτυχώς το παιχνίδι χωρίς περαιτέρω προβλήματα».

Κληθείσα να σχολιάσει τις επικρίσεις για την κάρτα οπαδού, η Υπουργός εξέφρασε τη διαφωνία της ότι η κάρτα φιλάθλου δεν φέρνει αποτελέσματα. «Αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι μηχανισμοί λειτουργούν, όταν οι επιτηρητές δεν μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν, η Αστυνομία τάχιστα επενέβη και απέτρεψε οτιδήποτε χειρότερο. Είναι καιρός πλέον να λέμε τα καλά της Αστυνομίας και να αποδίδουμε τα εύσημα εκεί που της ανήκουν», είπε.

Ερωτηθείσα για τα επεισόδια μετά το πέρας του αγώνα, έξω από το Τσίρειο Στάδιο και την κριτική που δέχεται η Αστυνομία, η Υπουργός είπε ότι η ηγεσία της Δύναμης πάντοτε έχει σχεδιασμούς για αντιμετώπιση τέτοιων επεισοδίων «και πιστεύω ότι στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της επεμβαίνει και δρα σωστά.

Από εκεί και πέρα όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, σε ό,τι αφορά στο συγκεκριμένο θέμα και δεν είναι μόνο ευθύνη της Αστυνομίας, είναι ευθύνη και αυτών που έχουν την αρμοδιότητα για τους οργανωμένους οπαδούς, για τον έλεγχο των γηπέδων και θα πρέπει οι ευθύνες να καταλογίζονται εκεί που ανήκουν», είπε.

Το ζήτημα αλλά και τα μέτρα που θα ληφθούν θα μελετηθούν τις επόμενες μέρες ανέφερε σε παρέμβαση του στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι» ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου.

Όσον αφορά τα χθεσινοβραδινά επεισόδια , η Αστυνομία προχώρησε στην σύλληψη τριών προσώπων, ενώ δεν αποκλείεται  ο αριθμός να αυξηθεί αφού αξιολογούνται βίντεο από κλειστά κυκλώματα για εντοπισμό των εμπλεκόμενων.