Τηλεόραση Ραδιόφωνο
τραχωνας

Η κοινότητα του Τράχωνα λίγο μετά την ανεξαρτησία της πατρίδας μας, κλήθηκε όσο καμία άλλη να πληρώσει με αίμα και θυσίες, τη βούληση της για υπεράσπιση της πατρίδας αλλά και την ίδια την γη της. 

Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, στην ομιλία του κατά το εθνικό μνημόσυνο των πεσόντων και δολοφονηθέντων Τραχωνιτών, κατά τις διακοινοτικές ταραχές του 1963-1964 και της Τούρκικης Εισβολής του 1974.

«Το σημερινό μνημόσυνο, κύριες και κύριοι, μας θυμίζει το χρέος μας προς τους ηρωικούς πεσόντες του Τράχωνα, αλλά και προς όλους όσους θυσιάστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας μας. Μας καθιστά όμως και συνυπεύθυνους για να συνεχίσουμε ενωμένοι και ομόψυχοι τον αγώνα για την ελευθερία, την επανένωση και την ευημερία του τόπου μας»,  σημείωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής. 

Η κατεχόμενη σήμερα κοινότητα της Λευκωσίας βρέθηκε στη δίνη των δικοινοτικών ταραχών, όταν για περισσότερες από δέκα μέρες παρέμεινε αποκλεισμένη από τους Τουρκοκύπριους εξτρεμιστές της ΤΜΤ.

Εννέα κάτοικοι του Τράχωνα έχασαν τότε τη ζωή τους, ενώ άλλος ένας παραμένει ακόμα, πενήντα και πλέον χρόνια μετά, αγνοούμενος.

Κατά την Τουρκική Εισβολή, ο Τράχωνας καταλήφθηκε ύπουλα από τους Τούρκους στις 22 Ιουλίου εντός της περιόδου της συμφωνημένης εκεχειρίας.

Δεκατρείς Τραχωνίτες έπεσαν θύματα του εισβολέα, ενώ άλλοι οκτώ μπήκαν στο μακρύ και τραγικό κατάλογο των αγνοουμένων.

Ανάμεσα στους πεσόντες του Τράχωνα, είκοσι χρόνια μετά την εισβολή, προστέθηκε και ο Θεόφιλος Γεωργιάδης, τον οποίο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, δολοφόνησαν οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες στις 20 Μαρτίου 1994.