Τηλεόραση Ραδιόφωνο
σιτηρά

Αντιδράσεις σε πολλά επίπεδα προκάλεσε η απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει τη συμμετοχή της χώρας στη συμφωνία εξαγωγής αγροτικών προϊόντων από τα λιμάνια της Ουκρανίας. Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία αυτή, μετά τις επιθέσεις που δέχτηκε ο στόλος της στην Κριμαία.

 

Η ΕΕ προτρέπει τη Ρωσία να ανακαλέσει την απόφασή της για αναστολή της συμμετοχής της στη συμφωνία για τα σιτηρά αναφέρει με ανάρτησή του στο Twitter ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο κ. Μπορέλ προσθέτει ότι «η απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει τη συμμετοχή στη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας θέτει σε κίνδυνο την κύρια οδό εξαγωγής των τόσο απαραίτητων σιτηρών και λιπασμάτων για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης που προκλήθηκε από τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει τις προσπάθειες υπό την ηγεσία του ΟΗΕ να κρατηθεί ζωντανή η συμφωνία εξαγωγής αγροτικών προϊόντων από τα λιμάνια της Ουκρανίας, δήλωσε η Ναμπίλα Μασράλι, εκπρόσωπος για τις Εξωτερικές Υποθέσεις και την Πολιτική Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Τονίζουμε ότι όλα τα μέρη πρέπει να απέχουν από οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια που θα θέσει σε κίνδυνο την Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά, που είναι μια κρίσιμη ανθρωπιστική προσπάθεια που έχει σαφώς θετικό αντίκτυπο στην πρόσβαση σε τρόφιμα για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», τόνισε η Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «σκανδαλώδη» την απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας, μια συμφωνία ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.

«Είναι απλώς σκανδαλώδης. Δεν υπήρχε λόγος να το κάνουν αυτό», δήλωσε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους αφότου ψήφισε για τις ενδιάμεσες εκλογές σε προπύργιο των Δημοκρατιών, στο Ουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ.

Η Μόσχα ανακοίνωσε το Σάββατο ότι θα αναστείλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία μετά την επίθεση με drones κατά του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, ο οποίος σταθμεύει στον κόλπο της Σεβαστούπολης στην προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας.

Απαιτείται ισχυρή διεθνής απάντηση   

Η αναστολή συμμετοχής της Ρωσίας στη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα απαιτεί μια ισχυρή διεθνή απάντηση από τα Ηνωμένα Έθνη και την G-20, δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σε μια βιντεοσκοπημένη του ομιλία, ο Ουκρανός πρόεδρος κατηγόρησε τη Ρωσία ότι επιχειρεί να δημιουργήσει έναν τεχνητό λιμό στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Ασία.

Προς τις ΗΠΑ έστρεψε τα βέλη της η Ρωσία

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον επέπληξε τις Ηνωμένες Πολιτείες για τους ψευδείς ισχυρισμούς, όπως τους χαρακτήρισε, σχετικά με την απόφαση της Μόσχας να αναστείλει τη συμμετοχή της σε μια συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ για την εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

«Η αντίδραση της Ουάσινγκτον στην τρομοκρατική επίθεση στο λιμάνι της Σεβαστούπολης είναι πραγματικά απαράδεκτη», έγραψε ο Ανατόλι Αντόνοφ στην εφαρμογή Telegram. «Δεν έχουμε δει οποιαδήποτε σημάδια καταδίκης των απερίσκεπτων ενεργειών του ουκρανικού καθεστώτος».

«Όλες οι ενδείξεις πως Βρετανοί στρατιωτικοί ειδικοί ενεπλάκησαν στην οργάνωση του μαζικού πλήγματος με τη χρήση drones έχουν αγνοηθεί», είπε ο Αντόνοφ.