Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Κυριάκος Μητσοτάκης

Μηνύματα προς την Τουρκία απέστειλε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία που απηύθυνε στις εορταστικές εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, στο Καλπάκι Ιωαννίνων, το βράδυ της Πέμπτης.

«Το ΟΧΙ αποτελεί την εθνική μας θέση απέναντι σε κάθε επιβολή», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «τα τρία αυτά γράμματα απαντούν σε όσους απειλούν».

«Κανείς πουθενά δεν πιστεύει ότι η Τουρκία κινδυνεύει από τα ελληνικά νησιά», σημείωσε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι η γειτονική χώρα «επιβουλεύεται την κυριαρχία της Ελλάδας».

«Από την πλευρά μας, λοιπόν, οι θέσεις μας είναι  σταθερές: στην επιθετικότητα αντιτάσσουμε την ετοιμότητα. Τα επιχειρήματά μας βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας. Και ασφαλώς την αμυντική μας επαγρύπνηση και τη διπλωματική μας θωράκιση που μας προσφέρουν οι ισχυρές μας συμμαχίες», επισήμανε.

Επικαιροποιώντας το μήνυμα της εθνικής επετείου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός σημείωσε ότι ελληνικό «ΟΧΙ» είναι το «ΝΑΙ» στη σταθερότητα και τη συνεργασία, καθώς προσκαλεί στον δρόμο της νομιμότητας και της ειρήνης.

«Γιατί όσοι φωνασκούν ότι τάχα κινούνται μόνο στο σκοτάδι, συχνά χάνονται μέσα σε αυτό», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στην ιστορική μάχη του Καλπακίου, όπου ανακόπηκαν τα ιταλικά στρατεύματα του Μουσολίνι, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι πρόκειται για ένα κομμάτι της ελληνικής ιστορίας που συνιστά «μοναδικό υπόδειγμα πολεμικής αρετής και ετοιμότητας, ατόφιου πατριωτισμού και πίστης στην ελευθερία». «Πάνω απ΄ όλα, όμως, ένα υπόδειγμα εθνικής ενότητας και συλλογικής δράσης», πρόσθεσε.

«Αυτό το “ΟΧΙ” που είναι χαραγμένο στην πλαγιά του Προφήτη Ηλία έρχεται από μακριά και πηγαίνει μακριά, συνοδεύοντας την Ιστορία μας», σημείωσε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας τη διαρκή ανάγκη αντίστασης σε κάθε αυταρχισμό, όπως δείχνει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Να γιατί λοιπόν η Ουκρανία μάς αφορά και γιατί στις πεδιάδες της δίνονται ανάλογες μάχες με εκείνες του 1940 στα βουνά των Ιωαννίνων και γιατί το “ΟΧΙ” αποτελεί την εθνική μας θέση απέναντι σε κάθε επιβολή. Ειδικά όταν προέρχεται από χώρες που όσο υψώνουν τη ρητορική τους, τόσο βυθίζονται στη δική τους απομόνωση», κατέληξε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.