Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ΤΕΠΑΚ Αμμόχωστος

Με στόχο τη διατήρηση της μνήμης των Αμμοχωστιανών για την κατεχόμενη πόλη τους, ο Δήμος Αμμοχώστου και η βιβλιοθήκη του ΤΕΠΑΚ συνεχίζουν τη συνεργασία τους για συγκέντρωση φωτογραφιών που τραβήχτηκαν πριν το 1974, στην ειδική πλατφόρμα που δημιουργήθηκε στο διαδίκτυο.

Πέραν των 700 φωτογραφιών βρίσκονται αναρτημένες στη διαδικτυακή πλατφόρμα (https://crowdsourcing.cut.ac.cy/ammochostos) που φέρει την ονομασία Φως στο φως, Αμμόχωστος, όπως ονομάζεται και το γκρουπ που δημιουργήθηκε στο facebook (https://www.facebook.com/groups/340192563191765), όπου οι Αμμοχωστιανοί αναρτούν παλιές φωτογραφίες.

«Η διαδικτυακή πλατφόρμα Φώς στο φώς, Αμμόχωστος, δίνει τη δυνατότητα σε κάθε Αμμοχωστιανό, νεότερο και παλαιότερο, να δει την αγαπημένη του βασιλεύουσα, έστω και μέσα από μια σειρά φωτογραφιών και να κρατήσει την φλόγα της επιστροφής άσβεστη», ανέφερε σε διάσκεψη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στο ΤΕΠΑΚ, ο Δήμαρχος Δρ.Σίμος Ιωάννου.

Είναι μια προσπάθεια, συνέχισε,  που ξεκίνησε το 2019 και δεκάδες Αμμοχωστιανούς που αφουγκράστηκαν το κάλεσμα του Δήμου να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια, να ανεβάσουν φωτογραφικό υλικό στη σελίδα στο facebook.

Από εκεί και πέρα, εξήγησε,  το ΤΕΠΑΚ αναλάμβανε δράση, μεταφέροντας τις φωτογραφίες και τις περιγραφές αυτών στη διαδικτυακή πλατφόρμα που είναι προσβάσιμη για όλο τον κόσμο.

Ο κ. Ιωάννου κάλεσε και άλλους συμπολίτες του ή οποιονδήποτε διαθέτει τέτοιες φωτογραφίες, να ενισχύσει την προσπάθεια «και ν’ ανεβάσουν ακόμη περισσότερες φωτογραφίες, με τις περιγραφές τους, στην σελίδα στο facebook, ώστε να διατηρούμε τα χνάρια μας ζωντανά, για να γνωρίζουν οι νέοι μας όταν επιστρέψουν στην πόλη μας, πως ήταν η αγαπημένη μας Αμμόχωστος όταν μεγαλουργούσε και να την ξαναφτιάξουν για να μεγαλουργήσει ξανά».

Από την πλευρά του, ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης, ευχαρίστησε το Δήμο Αμμοχώστου για την εμπιστοσύνη που επέδειξε στο ΤΕΠΑΚ και συνεχάρη το προσωπικό της βιβλιοθήκης για το έργο που επιτελούν.

Καθώς οι παλαιότεροι φεύγουν από τη ζωή και η διαίρεση του νησιού συνεχίζεται, είπε, «νομίζω αντιλαμβανόμαστε όλοι τη σημασία αυτού του έργου, καθώς διατηρεί τη μνήμη όσον αφορά τη ζωή πριν το 1974 στην πόλη και την περιοχή της Αμμοχώστου».

Τέλος, διαβεβαίωσε ότι το ΤΕΠΑΚ θα είναι δίπλα στο Δήμο Αμμοχώστου για να τον στηρίξει σε οποιεσδήποτε παρόμοιες δράσεις.

«Τέτοιες εκδηλώσεις μας δίνουν ιδιαίτερη χαρά και δίνουν και το στίγμα του Πανεπιστημίου στην κοινωνία και γενικά τα ιστορικά γεγονότα και την άσβεστη μνήμη των κατεχομένων εδαφών μας», δήλωσε εξάλλου ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου, Χρίστος Χωματάς.

«Έφυγα το 1974 από την Αμμόχωστο σε ηλικία 5,5 χρονών και οι αναμνήσεις μου είναι πολύ περιορισμένες και μέσω των φωτογραφιών ξαναζώ την πόλη της Αμμοχώστου, όπου ευελπιστώ μια μέρα να επιστρέψω», συμπλήρωσε.

Για την προσπάθεια που καταβλήθηκε τα τελευταία χρόνια, για συγκέντρωση των φωτογραφιών, μίλησαν ο διευθυντής της βιβλιοθήκης του ΤΕΠΑΚ  Μάριος Ζέρβας και ο δημοτικός σύμβουλος Ανδρέας Μανές, ο οποίος συμμετείχε, εκ μέρους του Δήμου Αμμοχώστου, στην όλη προσπάθεια.

Όπως αναφέρθηκε, 381 μέλη του γκρουπ Φως στο φως, Αμμόχωστος, ανέβασαν πάνω από 700 φωτογραφίες με περιγραφή, οι οποίες αξιολογήθηκαν και προωθήθηκαν στην πλατφόρμα, με την παλαιότερη να χρονολογείται από το 1875.

Συγκεκριμένα έχουν συγκεντρωθεί 285 συλλογές φωτογραφιών, οι οποίες κατηγοριοποιήθηκαν σε δέκα θεματικές ενότητες για ευκολία περιήγησης, δηλαδή κτίρια – κατασκευές – τοπία, κοινωνική ζωή και έθιμα, σχολεία – σχολικές δραστηριότητες, αθλητισμός, επαγγέλματα, τέχνη και πολιτισμός, εκκλησίας και θρησκευτική ζωή, δημόσια κτίρια και υπηρεσίες, έγγραφα και τέλος, άνθρωποι και οικογένειες.

Ο επισκέπτης της πλατφόρμας μπορεί δωρεάν να αναζητήσει φωτογραφίες, να τις εκτυπώσει μαζί με τη λεζάντα τους, να τις αποθηκεύσει ή να τις αποστείλει με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σε άλλο άτομο.

Επόμενοι στόχοι του εγχειρήματος είναι η ενίσχυση του αρχείου με περισσότερες φωτογραφίες και η διασύνδεση της πλατφόρμας με τον διαδραστικό χάρτη του Δήμου Αμμοχώστου.