Τηλεόραση Ραδιόφωνο
][πκ

Την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και το μεγάλο ΟΧΙ των Ελλήνων τίμησαν σήμερα οι μαθητές των σχολείων στην Κύπρο.

Ο Υπουργός Παιδείας παρευρέθηκε στον ενδοσχολικό εορτασμό του Λυκείου Αποστόλου Μάρκου στον Αρχάγγελο και έστειλε το μήνυμα ότι το έπος του 40 πρέπει να αποτελεί φάρο για το μέλλον.

Όπως ανέφερε ο κ. Προδρόμου, «οι Έλληνες τότε πολέμησαν όχι μόνο για τα σύνορα της πατρίδας, όχι μόνο για τα χώματα της πόλης, αλλά πολέμησαν και για την ελευθερία του ανθρώπου, την αξιοπρέπεια του ανθρώπου, τη δημοκρατία».  

Στο μήνυμα του που αναγνώστηκε σε όλα τα σχολεία της Κύπρου ο Υπουργός Παιδείας, τόνισε ότι η μαθητική νεολαία είναι το παράθυρο του κόσμου στο μέλλον.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Παιδείας, « ο κόσμος σας, θέλετε και θέλουμε να είναι κόσμος ελευθερίας και αξιοπρέπειας του ανθρώπου. Είναι γι’ αυτό τον κόσμο που αγωνίστηκε ο Ελληνισμός λέγοντας ΟΧΙ στους κατακτητές και καταπατητές, στις δυνάμεις του ολοκληρωτισμού που ξεπρόβαλαν μέσα από την Ευρώπη του μεσοπολέμου».

Οι εορτασμοί θα κορυφωθούν αύριο το πρωί με την πανηγυρική δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα στη Λευκωσία και με τη μαθητική παρέλαση μπροστά από την πρεσβεία της Ελλάδος.

Η επιθεωρήτρια Φυσικής Αγωγής, Θεότη Πούρου δήλωσε στον ΑΝΤ1 ότι

Εκτός των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης τα οποία θα παρελάσουν, έχουμε συμμετοχή από τον παγκύπριο σύνδεσμο αιχμαλώτων πολέμου 1974, τα λάβαρα των κατεχομένων σχολείων, προσκοπεία, πανεπιστήμια και ανώτερα ιδρύματα, οργανώσεις, κατεχόμενους δήμους και το τιμητικό άγημα της ΕΛΔΥΚ  

Μαθητικές παρελάσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου.