Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Κωνσταντίνος Πετρίδης

Η μπάλα είναι στη Βουλή αναφορικά με ενδεχόμενη νέα επέκταση της αναστολής των εκποιήσεων, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, προειδοποιώντας ωστόσο πως εν μέσω αύξησης των επιτοκίων υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να θεωρηθεί πως το μέτρο αυτό τείνει να μετατραπεί από προσωρινό σε μόνιμο, με κίνδυνο να ακυρώσει το πλαίσιο των εκποιήσεων.

Ο κ. Πετρίδης κλήθηκε να σχολιάσει τις επισημάνσεις των Βρυξελλών ότι παρακολουθούν τις εξελίξεις γύρω από αυτό το θέμα και ότι ίσως επηρεαστεί η εκταμίευση της πρώτης δόσης των €85 εκατομμυρίων μέσω του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).

Λέγοντας ότι και το ΥΠΟΙΚ και η Κεντρική Τράπεζα είχαν προειδοποιήσει για τις συνέπειες, ο κ. Πετρίδης σημείωσε πως «οι συνέπειες δεν αφορούν μόνο τον κίνδυνο μη εκταμίευσης της επόμενης δόσης, που είναι πολύ σημαντική στην περίοδο που ζούμε αφού δεν μπορούμε να αφήσουμε λεφτά ανεκμετάλλευτα, αλλά υπάρχει και ενδεχομένως ένας πιο μεγάλος κίνδυνος, που είναι να θεωρηθεί ότι μία κατάσταση, η οποία έγινε ως προσωρινό μέτρο, τείνει προς μονιμοποίηση με κίνδυνο να αδυνατίσει ή να ακυρώσει το πλαίσιο των εκποιήσεων».

«Εάν γίνει αυτό το πράγμα, τότε σίγουρα θα μας τιμωρήσουν και με υποβάθμιση», τόνισε ο ΥΠΟΙΚ, συμπληρώνοντας πως «είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί ένα πλαίσιο εκποιήσεων ειδικά στη νέα περίοδο αβεβαιότητας που μπαίνουμε».

Λέγοντας ότι αυξάνονται οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, ο κ. Πετρίδης τόνισε πως δεν μπορούμε να διακινδυνέψουμε υποβάθμιση, ενώ η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας κτίστηκε με «κόπο και με μόχθο».

«Και να μείνουμε εκτός αγορών σε μια τέτοια περίοδο για να επιβραβεύσουμε ποιους στο τέλος της ημέρας; Τους κακοπληρωτές και να δώσουμε κίνητρο στους ανθρώπους που πληρώνουν και είναι συνεπείς στα δάνεια τους μέχρι στιγμής να θεωρήσουν ότι το πολιτικό κατεστημένο θα βρει τρόπο με πολλές άλλες παρατάσεις να μην με τιμωρήσει αν δεν πληρώσω», συνέχισε.

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Πετρίδης υπενθύμισε πως ήδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο Εστία και το σχέδιο Οικία, εκκρεμεί και το σχέδιο Ενοίκιο έναντι Υποθήκης, ενώ υπάρχει άτυπη συμφωνία με τον τραπεζικό τομέα ότι δεν προχωρούν εκποιήσεις για δανειολήπτες που εμπίπτουν σε αυτό το σχέδιο.

«Άρα δεν βλέπω προς τι μια νέα παράταση με όλους αυτούς τους κινδύνους τους οποίους έχουμε επισημάνει για την οικονομία, οι οποίοι είναι  σοβαροί. Νομίζω ότι έχουμε θέση κατ’ επανάληψη τους προβληματισμούς μας ενώπιον και της Βουλής αλλά η μπάλα είναι στο Κοινοβούλιο», κατέληξε.

Απαντώντας στις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών, η ΕΔΕΚ αναφέρει σε ανακοίνωση ότι η αναστολή των εκποιήσεων είναι προσωρινή λύση που δεν επιλύει τα προβλήματα των πολιτών.

ΕΔΕΚ 

Είναι γι’ αυτό τον λόγο που επιμένουμε πως αυτό το οποίο χρειάζεται και πρέπει να υλοποιηθεί είναι η  σύσταση ειδικού τμήματος στο δικαστήριο για να μπορεί ο πολίτης να προσφεύγει στην δικαιοσύνη στις περιπτώσεις που διαφωνεί με υπερχρεώσεις, με την διαδικασία υποθήκης και εκποίησης της περιουσίας του.

Μόνο έτσι θα μπορέσουν οι ευάλωτοι δανειολήπτες, και όχι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές,  να προστατευτούν καταλήγει στην ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ.