Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ΑΚΕΛ ΣΥΠΡΟΔΑΤ

Ζητήματα που αφορούν τους δανειολήπτες, μεταξύ άλλων την ανάγκη της παράτασης της επιμήκυνσής της περιόδου αναστολής των εκποιήσεων, συζήτησαν την Τρίτη ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, με αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ).

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση στα γραφεία του ΑΚΕΛ, με τον Πρόεδρο του ΣΥΠΡΟΔΑΤ, Κώστα Μελά, και τη Διευθύντρια του συνδέσμου, Τζένη Παπαχαραλάμπους, ο κ. Στεφάνου, είπε ότι συζήτησαν τα θέματα που αφορούν στην ανάγκη προστασίας των δανειοληπτών και όλα τα ζητήματα που προκύπτουν «σε μια, ομολογουμένως πολύ δύσκολη περίοδο, που η ακρίβεια αφαιμάσσει τον οικογενειακό προϋπολογισμό, που τα επιτόκια έχουν αυξηθεί αλλά και σε μια περίοδο που έχουν διαμορφωθεί συνθήκες σε βάρος των δανειοληπτών».

Ο κ. Στεφάνου πρόσθεσε ότι αναφέρεται στο νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο που αφορά στα ζητήματα των δανείων, της προστασίας των δανειοληπτών, της αυθαιρεσίας και των καταχρηστικών ρητρών των τραπεζών, «ένα δυσμενές πλαίσιο για τους δανειολήπτες υπέρ των τραπεζών που έχει διαμορφωθεί με ευθύνη της Κυβέρνησης του Συναγερμού».

Είπε ακόμη ότι συζήτησαν ζητήματα που αφορούν στην ανάγκη βελτίωσης του πλαισίου με συγκεκριμένες προτάσεις αλλά και κάποια άλλα ζητήματα τα οποία, όπως ανέφερε, είναι επίκαιρα, όπως για παράδειγμα την ανάγκη της παράτασης της επιμήκυνσής της περιόδου αναστολής των εκποιήσεων εξαιτίας «και της πολύ δύσκολης κατάσταση που βρίσκεται η σημερινή κυπριακή κοινωνία και οικονομία, εξαιτίας της ακρίβειας, του πολέμου στην Ουκρανία με όλες τα παρενέργειες που υπάρχουν, εξαιτίας του γεγονότος ότι η Κύπρος είναι από τα κράτη που έχουν από τα πιο ψηλά ποσοστά ιδιωτικού χρέους, και πολύ ψηλά ποσοστά μη-εξυπηρετούμενων δανείων».

Ο κ. Στεφάνου είπε ακόμη ότι αντάλλαξαν απόψεις με την αντιπροσωπεία του ΣΥΠΡΟΔΑΤ και για κάποιες άλλες προτάσεις που έχει το ΑΚΕΛ, που είναι κατατεθειμένες από καιρό, όπως είπε, για την ενίσχυση της προστασίας των δανειοληπτών, επαναφέροντας την πρόσβαση στα δικαστήρια, «μια πρόσβαση η οποία, δυστυχώς, τερματίστηκε με την αλλαγή που έκανε η Κυβέρνηση στο Νόμο το 2018».

Ζητήματα που αφορούν στην διευκόλυνση των δανειοληπτών για να μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, να αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος που επωμίζονται λόγω της αύξησης των επιτοκίων, αλλά και ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ενίσχυση των εισοδημάτων των δανειοληπτών έτσι ώστε να μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους, συζητήθηκαν επίσης στη συνάντηση, σημείωσε ο κ. Στεφάνου.

Κλείνοντας, ανέφερε ότι ήταν «μια πάρα πολύ εποικοδομητική συνάντηση» και ότι είχαν «μεγάλη, αν όχι πλήρη ταύτιση απόψεων» στα ζητήματα που έχουν συζητηθεί. Η συνεργασία, είπε, θα συνεχιστεί προς όφελος των δανειοληπτών, της κοινωνίας και της οικονομίας.

Με τη σειρά του  ο κ. Μελάς είπε ότι επικεντρώθηκαν στα θέματα της αναδιάρθρωσης και μη εκποίησης, τα οποία, όπως είπε, είναι βασικά, λόγω του ότι υπάρχει ακρίβεια, αύξηση επιτοκίων, και τιμών ενέργειας που συνεπάγεται αύξηση τιμών αγαθών και υπηρεσιών. «Όλα αυτά τα πράγματα είναι πρωτόγνωρα για εμάς και πρέπει να συνηθίσουμε. Τουλάχιστον, η Κυβέρνηση να προσπαθήσει να δώσει αντισταθμιστικά μέτρα και ευκολίες στον κόσμο που είναι πολίτες της, πρέπει να τους προστατεύσει», είπε ο κ. Μελάς.

Για το θέμα των εκποιήσεων, ο κ. Μελάς είπε ότι «δεν μιλούμε για ένα θέμα, που όπως το παρουσιάζουν οι τράπεζες είναι θέμα στρατηγικών κακοπληρωτών, μιλάμε ότι, για μας, και το είπα πάρα πολλές φορές, αυτή η λέξη είναι ένα φρούτο το οποίο εφηύραν οι τράπεζες για να επιδιώκουν τους σκοπούς τους».

Ο σκοπός των τραπεζών, πρόσθεσε, «είναι να εισπράξουν, πάση θυσία, μέσω εκποιήσεων, που αυτό είναι κακό για μας, εκείνα που ισχυρίζονται οι τράπεζες ότι τους οφείλονται από τους δανειολήπτες». «Η εκποίηση είναι το τελευταίο μέτρο, και όχι το πρώτο, για να εισπράξεις το χρέος που νόμιμα οφείλει ο δανειολήπτης», είπε, προσθέτοντας ότι τονίζει «το νόμιμα».

Ο Πρόεδρος του ΣΥΠΡΟΔΑΤ είπε ότι τους έχουν «ικανοποιήσει πλήρως» αυτά που άκουσαν και ότι έχουν συμφωνήσει με τον κ. Στεφάνου να συνεχίσουν τη συνεργασία, και να βάλουν και αυτοί το λιθαράκι τους, όπως είπε, στις σκέψεις που προωθούνται, και που, «θα γίνουν Νόμος πριν κλείσει η Βουλή». 

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος και ο επικεφαλής του Τομέα Οικονομίας του ΑΚΕΛ και μέλος του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος, Χάρης Πολυκάρπου, και το μέλος του Τομέα Οικονομίας, Κύπρος Έλληνας.