Τηλεόραση Ραδιόφωνο
φυλάκιο Δένεια

Το στρατιωτικό έλεγχο της νεκρής ζώνης στη περιοχή της Δένειας, μεθοδεύει ο κατοχικός στρατός, υπό την ένοχη ανοχή της Ειρηνευτικής Δύναμης.  


Μετά την παράνομη ανέγερση ολόκληρου φυλακίου σε στρατηγικό σημείο της νεκρή ζώνη, κάτω μάλιστα από την μύτη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, σήμερα το πρωί δεκάδες πάνοπλοι Τούρκοι στρατιώτες εισέβαλαν στη νεκρή ζώνη,  εκδιώκοντας σύμφωνα με τον κοινοτάρχη της Δένειας ε/κ γεωργό ο οποίος καλλιεργούσε τα χωράφια του.


«Γύρω στις 09:30 σήμερα το πρωί, ενώ ο γεωργός καλλιεργούσε τα χωράφια του, τον προσέγγισαν τρία φορτηγά με Τούρκους στρατιώτες, από τα οποία κατέβηκαν γύρω στους 30-40 πάνοπλους στρατιώτες», επισήμανε ο Κοινοτάρχης Δένειας, Χριστάκης Παναγιώτου. 


Ο κος Παναγιώτου καυτηρίασε και την ποντιοπιλατική στάση των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία αντί να αντιδράσουν στην κατάφορη παραβίαση του status quo, παρότρυναν τον γεωργό  να αποχωρήσει.      

 
«Οι Τούρκοι στρατιώτες αναχώρησαν μόνο μετά που αποχώρησε ο γεωργός από τη Νεκρή Ζώνη. Ο κοινοτάρχης σημείωσε μάλιστα ότι παρούσα στο περιστατικό ήταν και η UNFICYP, η οποία παρότρυνε τον γεωργό να αποχωρήσει από το σημείο για να μην προκληθεί ένταση», σημείωσε ο κ. Παναγιώτου. 

Όλα αυτά, την ώρα ενώ οι τούρκοι συνεχίζουν ανενόχλητοι τα έργα στο γήπεδο της Τσεντίνκαγια στη νεκρή ζώνη παρά το Λήδρα Πάλας, παρά το αυστηρό διάβημα του Υπουργείου Εξωτερικών και την  απαίτηση της Λευκωσίας για άμεσο τερματισμό τους. 


Αργά το απόγευμα με δηλώσεις του ο Εκπρόσωπος Τύπου της UNFICYP επιχείρησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα υποστηρίζοντας ότι η παρουσία της UNFICYP απέτρεψε την οποιαδήποτε ένταση στην περιοχή της Δένειας. 


Κληθείς να αναφέρει τι συνέβη σήμερα στην περιοχή της Δένειας και σχετικά με τις καταγγελίες για ενόχληση και απειλές Ε/κ αγρότη από Τούρκους στρατιώτες, ο κ. Σιντίκ ανέφερε ότι ο αγρότης εργαζόταν χωρίς άδεια εντός της νεκρής ζώνης και βόρεια της γραμμής κατάπαυσης του πυρός, «παρά το γεγονός ότι είχε προειδοποιηθεί πολλές φορές ότι έπρεπε να επιστρέψει. Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ ήταν παρούσα και η παρουσία μας απέτρεψε οποιαδήποτε ένταση».