Τηλεόραση Ραδιόφωνο
0[9ιη

Ευρωπαϊκή Ένωση διένυσε μερικά μέτρα με βήμα σημειωτόν προς την κατεύθυνση συγκράτησης των τιμών ενέργειας στη Σύνοδο Κορυφής.

Οι ηγέτες των 27 επί της ουσίας αποφάσισαν να καταρτήσουν ένα οδικό χάρτη που παραπέμπεται στους Υπουργούς ενέργειας προκειμένου να ξεκαθαρίσουν και να συμφωνήσουν τις λεπτομέρειες.

Δεν είναι τυχαίο ότι, ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σόλτς, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να απαιτηθεί άλλη μια σύνοδος κορυφής προκειμένου να καταλήξουν σε τελικές αποφάσεις.

Όλα αυτά έχουν τη δική τους σημασία καθώς η καθυστέρηση που παρατηρείται για άλλη μια φορά απειλεί να αφήσει εκατομμύρια σπίτια χωρίς φυσικό αέριο στη διάρκεια του χειμώνα.

Στον οδικό χάρτη αναφέρθηκε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ενώ για συμφωνία ενός πακέτου μέτρων μίλησε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου λέγοντας ότι εκκρεμεί ο καθορισμός των λεπτομερειών τους.

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Γάλλος πρόεδρος υποστηρίζοντας ότι οι κανονισμοί που περιγράφονται στα συμπεράσματα θα μπορούσαν να τεθούν σε εφαρμογή τέλη Οκτωβρίου- αρχές Νοεμβρίου.

Έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε καθώς οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων ζητούν από την Κομισιόν να τους επιβάλει επειγόντος αποφάσεις και μέτρα συμπεριλαμβανομένου και εισηγήσεων στην αποτροπή της μεταβλητότητα των τιμών ενέργειας φυσικού αερίου.

Οι 27 συμφώνησαν να γίνουν αλληλοαγορές από κοινού σε επίπεδο Ευρωπαϊκής ένωσης με το σκεπτικό ότι θα είναι «εθελοντικές» αλλά θα καλύπτουν τουλάχιστον το υποχρεωτικό επίπεδο του 15% των  στόχων πλήρωσης των αποθηκευτικών υποδομών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενόψει τον χειμώνα του 2023.

Ζητούν ακόμη να επιταχυνθούν διαπραγματεύσεις με αξιόπιστους προμηθευτές όπως η Νορβηγία και οι ΗΠΑ ώστε οι χώρες να επωφεληθούν συνολικά και να μην ανταγωνίζονται μεταξύ τους με κίνδυνο να ανεβάζουν τις τιμές.

Για τα μέτρα που αποφασίστηκαν στη σύνοδο απαιτήθηκαν 12 ώρες διαπραγματεύσεων και με τετ α τετ Εμμανουήλ Μακρόν και Όλαφ Σολτς στο περιθώριο της συνόδου ενώ οι δύο ηγέτες ανανέωσαν το ραντεβού τους για την προσεχή Τετάρτη στο Παρίσι.

Να αναφερθεί επίσης ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εμφανίστηκε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής και ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος που μετέφερε τις θέσεις έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο της Ανατολικής Μεσογείου.