Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Εθνική Φρουρά 3

Ολοκληρώθηκε σήμερα, με τη διεξαγωγή της τελικής φάσης στο Πεδίο Ασκήσεων - Βολής Καλού Χωρίου, η Διακλαδική Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) μεγάλης κλίμακας, με την επωνυμία «ΙΡΙΣ - 2022». Η άσκηση πραγματοποιήθηκε από 18 έως 20 Οκτωβρίου 2022, σε μεγάλο μέρος του χερσαίου, θαλάσσιου και εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε αυτή συμμετείχαν προσωπικό και μέσα των Σχηματισμών και Διοικήσεων της Εθνικής Φρουράς.

Αντικειμενικός σκοπός της άσκησης ήταν η εξάσκηση και η ανάπτυξη μέρους των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Σχηματισμών και Διοικήσεων στην υλοποίηση σεναρίων που προσομοιάζουν πραγματικές συνθήκες. Ειδικότερα, εξετάστηκαν αντικείμενα που αφορούσαν στην εκτέλεση συνδυασμένων και διακλαδικών επιχειρήσεων, για αντιμετώπιση τόσο συμβατικών όσο και ασύμμετρων απειλών.

Το σχεδιασμό και το συντονισμό της τελικής φάσης στο Πεδίο Ασκήσεων Καλού Χωρίου Λάρνακας, η οποία περιλάμβανε επιθετική ενέργεια Τακτικού Συγκροτήματος Τεθωρακισμένων, είχε το Επιχειρησιακό Στρατηγείο, ενώ την εκτέλεση ανέλαβαν οι ΧΧ Τεθωρακισμένη και η 1η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχίες, με την υποστήριξη των Διοικήσεων Αεροπορίας και Πυροβολικού. Κατά την τελική φάση εξετάστηκαν επίσης σενάρια εκτέλεσης ειδικών επιχειρήσεων διείσδυσης από αέρος, και ρίψης αλεξιπτωτιστών από Τμήματα της Διοίκησης Καταδρομών.

Παράλληλα με την τελική φάση, εκτελέστηκαν σε διάφορα άλλα Πεδία Ασκήσεων από τους λοιπούς Σχηματισμούς, Τακτικά Συγκροτήματα και Διοικήσεις του ΓΕΕΦ, αντίστοιχες ασκήσεις μικρότερης κλίμακας κατά τις οποίες εξετάστηκαν σενάρια που αφορούσαν επιθετικές και  αμυντικές επιχειρήσεις και αγώνα εντός αστικής περιοχής, ενέργεια στην οποία συμμετείχε και Ομάδα Εθνοφυλάκων του ΤΕΘ της 5ης Α/Μ ΤΑΞ Κρήτης. Ταυτόχρονα, στο θαλάσσιο χώρο, η Διοίκηση Ναυτικού υλοποίησε σενάρια αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών από τα Πολεμικά Πλοία, επιχειρήσεις θαλάσσιας απαγόρευσης από τις Επάκτιες Συστοιχίες και ειδικές επιχειρήσεις από τη Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών.

Την τελική φάση της άσκησης, παρακολούθησαν ο Υπουργός Άμυνας κ. Χαράλαμπος Πετρίδης, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης,  ο Πρόεδρος και μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας, ο  Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας, κ. Ανδρέας Λουκά, o Υπαρχηγός, Αντιστράτηγος Λουκάς Χατζήμιχαηλ, ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ, Συνταγματάρχης Παναγιώτης Κεραμιδάς, η ανώτατη Ιεραρχία,  καθώς και αντιπροσωπείες στελεχών της Εθνικής Φρουράς.  Παρέστησαν επίσης εκπρόσωποι κρατικών φορέων,  υπηρεσιών και των τοπικών αρχών, αξιωματικοί εν αποστρατεία, αντιπροσωπείες εθελοντών εφέδρων και εθνοφυλάκων, οι Ακόλουθοι Άμυνας ξένων χωρών, αντιπροσωπεία από την UNFICYP αλλά και οι αριθμός αξιωματικών από την Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου, το Ισραήλ, την Ιορδανία και την Αρμενία που συμμετείχαν καθ’ όλη τη διάρκεια της ΤΑΜΣ, ως Παρατηρητές.

Εθνική Φρουρά 1
Εθνική Φρουρά 2
Εθνική Φρουρά 4