Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Στο Νέο Δελχί της Ινδίας, βρίσκεται από χθες ο Αρχηγός Αστυνομίας κ. Στέλιος Παπαθεοδώρου, όπου συμμετέχει στην 90η Γενική Συνέλευση της Interpol, που πραγματοποιείται μεταξύ των ημερομηνιών 18-21 Οκτωβρίου.

Τον Αρχηγό Αστυνομίας συνοδεύουν ο Διευθυντής του Γραφείου του, Ανώτερος Αστυνόμος κ. Μάριος Αγιώτης και ο Υποδιευθυντής της Δ.Ε.Ε. & Δ.Α.Σ. Αναπλ. Αστυνόμος Β’ κ. Χάρης Φιλιππίδης.

Σύμφωνα με αστυνομική ανακοίνωση στην ημερήσια διάταξη της Γενικής Συνέλευσης, βρίσκονται μεταξύ άλλων, θέματα που αφορούν στις κυριότερες τάσεις της εγκληματικότητας παγκοσμίως και στις απειλές για την ασφάλεια διεθνώς. Επίσης, η ενίσχυση της συνεργασίας για την αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος και της διαφθοράς, η ευέλικτη αστυνόμευση που προσαρμόζεται σ’ ένα νέο τεχνολογικό τοπίο, καθώς και η αντιμετώπιση και καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο.

Ο μεγάλος αριθμός των ελλειπόντων προσώπων ανά το παγκόσμιο, οδήγησε την INTERPOL στην ετοιμασία βάσης δεδομένων DNA “I-Familia” για διεθνή σύγκριση των γενετικών προφίλ. Στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης υιοθετήθηκε ψήφισμα για τη λειτουργία της βάσης δεδομένων “I-Familia” και κλήθηκαν τα 195 κράτη μέλη να συμμετάσχουν. Στη συγκεκριμένη βάση δεδομένων θα καταχωρείται από τα κράτη μέλη το DNA συγγενών ελλειπόντων προσώπων, με τη συγκατάθεσή τους, σε μια προσπάθεια διεθνούς αναζήτησης των ελλειπόντων προσώπων.

Παράλληλα, η κυπριακή αποστολή στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης πραγματοποίησε διμερείς επαφές με αποστολές από το Κόγκο, την Κίνα, την Αίγυπτο, την Ελλάδα, την Ολλανδία και τη EUROPOL, με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και την περαιτέρω προώθηση της αστυνομικής συνεργασίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ