Τηλεόραση Ραδιόφωνο
προδημοτικη εκπαιδευση

Έκκληση προς τη Βουλή, απηύθυνε ο Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, όπως εγκρίνει το νομοσχέδιο για τη μείωση του ορίου ηλικίας για εισδοχής στην υποχρεωτική προδημοτική εκπαίδευση, στα 4 έτη και άνω.

Όπως υπέδειξε το μέτρο θα ωφελήσει 10 χιλιάδες παιδιά μέχρι το 2026, όταν θα ολοκληρωθεί η μεταβατική περίοδος εφαρμογής του νέου ορίου εισδοχής.

Οι δαπάνες για υλοποίηση των προνοιών του νομοσχεδίου έχουν υπολογιστεί στα 12,2 εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα αντληθούν από το ταμείο ανάκαμψης.

«Τυχόν εμπλοκή δεν θα αφορά ειδικά και ξεχωριστά αυτή τη δράση για την επέκταση της Προδημοτικής, αλλά θα επηρεάζει ολόκληρη τη διαδικασία αυτής της φάσης εκταμιεύσεων», επισήμανε ο Υπουργός Παιδείας. 

«Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι η ηλικία των 4 ετών είναι πρόωρη για ένταξη των παιδιών στην εκπαίδευση και θα ήταν καλύτερο να εντάσσονται σε μεγαλύτερη ηλικία», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, Παύλος Μυλωνάς.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης κάλεσε την κυβέρνηση να προβεί σε ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την δημόσια προδημοτική εκπαίδευση.

Σε σχέση με τα μεταλυκειακά ινστιτούτα, ο Υπουργός Παιδείας διαβεβαίωσε την Επιτροπή πως η λειτουργία τους συνεχίζεται απρόσκοπτα. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι δρομολογείται η δημιουργία μόνιμων εγκαταστάσεων για το θεσμό, στον οποίο φοιτούν συνολικά 500 σπουδαστές σε 14 προγράμματα.