Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ιυ

Η ιστορική μνήμη και τα βιώματα της προσφυγιάς ζωντανεύουν στο Δασάκι της Άχνας, τον τόπο όπου τον πρώτο δύσκολο καιρό του ξεριζωμού βρήκαν φιλόξενο καταφύγιο περίπου 70 χιλιάδες πρόσφυγες.

Το Κοινοτικό Συμβούλιο Άχνας έστησε, ανάμεσα στα πεύκα προσφυγικό καταυλισμό, στα πρότυπα αυτού που δημιουργήθηκε μετά το 1974.

Εκατοντάδες μαθητές καθημερινά επισκέπτονται το χώρο και βιώνουν έστω και για λίγη ώρα την καθημερινότητα με την οποία έζησαν χιλιάδες Ελληνοκύπριοι μετά το βίαιο ξεριζωμό τους από τις πατρογονικές τους εστίες.

Ανάμεσα στους σημερινούς επισκέπτες του καταυλισμού και η Υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας Λίνα Μενδώνη η οποία πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

Η Ελληνίδα Υπουργός περιτριγυρισμένη  από δεκάδες μαθητές και συνοδευόμενη από τον Υφυπουργό Πολιτισμού Γιάννη Τουμαζή, ξεναγήθηκε από τον Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου Άχνας Νίκο Βάσιλα.  

Λίνα Μεδώνη

100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή και περίπου 50 χρόνια από την εισβολή. Είμαστε πραγματικά όλοι συγκινημένοι βλέποντας αυτή την αναπαράσταση. Λαός χωρίς μνήμη είναι λαός χωρίς ρίζες άρα χωρίς μέλλον. Οφείλουμε να γνωρίζουμε να θυμόμαστε για τη δική μας αυτογνωσία  και προκειμένου να εξασφαλίζουμε ένα μέλλον καλύτερο για εμάς και τα παιδία μας.  

 

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού Γιάννης Τουμαζής, ο οποίος έλκει μέρος της καταγωγής του από την Άχνα, συγκινημένος μίλησε για τα δικά του παιδικά βιώματα στα προσφυγικά αντίσκηνα.

 
Γιάννης Τουμαζής

Έχω αυτά τα βιώματα του προσφυγικού συνοικισμού, έχω και εγώ ζήσει σε αντίσκηνα  και γνωρίζω πολύ καλά τι σημαίνει αυτή η εμπειρία για αρκετό καιρό.  

Θεματικά αντίσκηνα αναπαριστούν το σημείο Μέριμνας, Ιατρείο, Εκκλησία και Σχολείο και φωτογραφίες εποχής.

Ο καταυλισμός θα μείνει ανοικτός μέχρι τις 26 Οκτωβρίου.

Η κυρία Μενδώνη ακολούθως μετέβη στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια όπου ενημερώθηκε από το Δήμαρχο της κατεχόμενης πόλης, ενώ νωρίτερα είχε συνάντηση στη Βουλή με την πρόεδρο του Σώματος Αννίτα Δημητρίου.