Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Μακάρειο Νοσοκομείο

Απαντήσεις για τον θάνατο της 15χρονης Ιωάννας αναζητούν οι αρχές.

Το Υπουργείο Υγείας απάντησε θετικά στην αστυνομία για το ενδεχόμενο εκταφής της σορού του 15χρονου κοριτσιού για διενέργεια νεκροτομής, και πλέον εναπόκειται στην αστυνομία να αποφασίζει το τι δέον γενέσθαι.

«Απάντησε το Υπουργείο Υγείας ότι θα μπορούσε να γίνει εκταφή της σορού για διενέργεια νεκροτομής απλά σημειώνεται ότι πιθανότητες να βρεθεί κάτι μετά την πάροδο τόσων μηνών είναι εξαιρετικά μικρές», επισήμανε ο Σύμβουλος Επικοινωνίας του Υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνος Αθανασίου. 

«Αν εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρχει κάποια παθολογία που να αφορά τα οστά τότε σίγουρα τα οστά θα βρεθούν. Αν η παθολογία αφορά τα μαλακά μόρια εξαρτάται αν έχουν διατηρηθεί ή όχι. Είναι πολύ πιο δύσκολη η ιατροδικαστική εξέταση σε ένα σώμα που είναι θαμμένο 6 μήνες», σημείωσε ο Ιατροδικαστής, δρ Μάριος Ματσάκης. 

 Και ενώ οι ανακριτές της υπόθεσης εξετάζουν τα δεδομένα που τους έχει αποστείλει η ιατροδικαστική υπηρεσία προκειμένου να  αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν ή όχι στην εκταφή, η οικογένεια τηρή σταση αναμονής,  

«Αν χρειαστεί να γίνει εκταφή θα ακολουθηθούν όλες οι νενομισμένες διαδικασίας και θα πρέπει να ληφθεί μία έγκριση από θανατικό ανακριτή ώστε να προχωρήσουμε στην εκταφή και στην νενομισμένη νεκροτομή», ανέφερε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου. 

Σύμφωνα με τον κύριο Ανδρέου αν τελικά προχωρήσουν στην νεκροτομή θα είναι η πρώτη που θα διενεργηθεί επί της σορού της 15χρονης.

«Επειδή αρχικά τα αίτια θανάτου ήταν μετά από κάποια ασθένεια στη βάση της νομοθεσία περί θανατικών ανακριτών αν υπάρχει βεβαίωση του θανάτου με τα αίτια θανάτου δεν υπάρχει υποχρέωση να προχωρήσει οποιοσδήποτε σε θανατική ανάκριση. Έτσι έγινε και σε αυτή την περίπτωση», τόνισε ο κ. Ανδρέου. 

Στο μεταξύ κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το πρωί στη νομική υπηρεσία, βοηθός γενικός εισαγγελέας, λειτουργοί της νομικής υπηρεσίας και με αντιπροσωπεία της αστυνομίας υπό τον υπαρχηγό της δύναμης Δημήτρη Δημητρίου αξιολόγησαν τις υπό διερεύνηση υποθέσεις που αφορούν σε ενδεχόμενες ιατρικές αμέλειες και συζήτησαν τρόπους για ταχύτερη και αποτελεσματική διερεύνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες γίνονται σκέψεις για επιστράτευση εξειδικευμένου προσωπικού.