Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Η Κύπρος έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε τεχνολογικό κόμβο στην περιοχή και πρέπει να επανεξετάσουμε τις υποδομές και άλλους ανασταλτικούς παράγοντες, ώστε η Κύπρος να καταστεί τεχνολογικό κέντρο σε παγκόσμιο επίπεδο, δήλωσε ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Κόκκινος.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου του Economist στη Λευκωσία, ο κ. Κόκκινος είπε ότι τα δυνατά σημεία της Κύπρου είναι πολύ προφανή, δηλαδή η γεωγραφική της θέση, η ευκολία στην άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας, η ποιότητα ζωής, ένα ειρηνικό και πολύ φιλικό μέρος για επιχειρηματικές δραστηριότητες, αλλά την ίδια στιγμή πρέπει να αναγνωρίσουμε τα πράγματα που πρέπει να γίνουν για να αναπτυχθεί περαιτέρω.

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό, οι τομείς που χρήζουν βελτίωσης περιλαμβάνουν τη διαθεσιμότητα ανθρώπινου δυναμικού, υποδομές, όπως η στέγαση και η σχολική εκπαίδευση για τη φιλοξενία περισσότερων διεθνών εταιρειών και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις, οι οποίες δεν αντιμετωπίζονται επαρκώς αυτή τη στιγμή.

Σε ζωντανή διαδικτυακή παρέμβασή του, ο Cameron Brooks, Γενικός Διευθυντής για τον Ευρωπαϊκό Δημόσιο Τομέα της Amazon Web Services, υπογράμμισε τις δυνατότητες του υπολογιστικού νέφους για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων και της κοινωνίας στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ανέφερε ότι ως η πρώτη και πιο διαδεδομένη πλατφόρμα στον κόσμο, η AWS επεκτείνει την παρουσία της και στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως η δημιουργία μιας τοπικής ζώνης AWS στην Αθήνα ή το έργο για τη μετατροπή της Νάξου σε έξυπνο νησί.

Όσον αφορά την Κύπρο, ο Brooks υπενθύμισε ότι η AWS έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, με στόχο την υποστήριξη του εκσυγχρονισμού των κρατικών υποδομών και την επιτάχυνση της υιοθέτησης υπηρεσιών cloud στην Κύπρο, τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα.

«Η ενίσχυση της μετάβασης της Κύπρου στο cloud αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ψηφιακής ατζέντας της χώρας και βασικό μοχλό προώθησης της θέσης της ως περιφερειακού κόμβου τεχνολογίας και δεδομένων. Το Μνημόνιο προβλέπει τη διευκόλυνση και την υποστήριξη μέσω όλων των απαραίτητων δραστηριοτήτων προς μια ολιστική πολιτική “cloud first”, συμπεριλαμβανομένης της στρατηγικής, των προμηθειών, της ανάπτυξης ικανοτήτων και της ασφάλειας», πρόσθεσε.

Ο κ. Brooks υπογράμμισε επίσης την ανάπτυξη ενός ευρέος φάσματος πρωτοβουλιών κατάρτισης στο πλαίσιο του προγράμματος AWS Educate, το οποίο θα επιτρέψει την επιτάχυνση της μάθησης που σχετίζεται με το cloud και θα προωθήσει την ανάπτυξη ενός εργατικού δυναμικού έτοιμου για το cloud, προσθέτοντας ότι η AWS θα προωθήσει και θα διευκολύνει την υιοθέτηση του cloud από τις μικρομεσαίες και νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας στην Κύπρο μέσω μιας σειράς προγραμμάτων, με στόχο τη δημιουργία πλαισίων και οδικών χαρτών υιοθέτησης του cloud για συγκεκριμένες εταιρείες.

Η κύρια πρόκληση στην Ανατολική Μεσόγειο για τις κυβερνήσεις, τις πόλεις και άλλους δημόσιους φορείς είναι η ανάγκη να δημιουργηθούν ασφαλείς, κλιμακούμενες και οικονομικά αποδοτικές λύσεις, ενώ πολλές περιοχές αντιμετωπίζουν επίσης έλλειψη ψηφιακών δεξιοτήτων και για τον λόγο αυτό η AWS ενθαρρύνει τη δια βίου μάθηση προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι ψηφιακές καινοτομίες δεν θα ξεπεράσουν το ανθρώπινο δυναμικό, συνέχισε.

Ο Brooks δήλωσε ότι ένα άλλο ζήτημα είναι η ανησυχία που σχετίζεται με τη βιωσιμότητα και την κατανάλωση ενέργειας και από αυτή την άποψη η AWS υποστηρίζει τη βιώσιμη χρήση της τεχνολογίας και δεσμεύεται να λειτουργεί με τον πιο αποδοτικό τρόπο για να μειώσει τον αντίκτυπό της στο περιβάλλον.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι από τον αντίκτυπο που μπορούν να επιφέρουν οι επενδύσεις μας στην περιοχή και μπορούμε να δούμε χώρες σε όλο τον κόσμο να αξιοποιούν το cloud, με κέρδος σε κόστος, ασφάλεια δεδομένων και προσβασιμότητα για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Αυτό μπορεί να συμβεί και στην Ανατολική Μεσόγειο, μπορούμε να δούμε το δυναμικό της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων των πόλεων που μπορούν να αξιοποιήσουν τη δύναμη του Διαδικτύου των Πραγμάτων, της μηχανικής μάθησης, της τεχνητής νοημοσύνης και άλλων για να προσφέρουν καινοτόμες υπηρεσίες και εφαρμογές στις μεταφορές, την υγειονομική περίθαλψη και το περιβάλλον», τόνισε.

Ο Brooks πρόσθεσε ότι η AWS θέλει να μεταφέρει όλη αυτή την εμπειρία και την τεχνογνωσία στην περιοχή και την Κύπρο και καθώς η κυπριακή κυβέρνηση κάνει σημαντικά βήματα για τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών προς τους πολίτες, η εταιρεία ενθαρρύνεται από το γεγονός ότι η χώρα εγκαινιάζει μια νέα εποχή καινοτομίας.

«Η AWS είναι έτοιμη να υποστηρίξει τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων. Πιστεύουμε ότι η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να καταστεί ένα μοντέλο ψηφιακού μετασχηματισμού και έξυπνων υποδομών που θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες. Θέλουμε να είμαστε μέρος της μεγάλης προσπάθειας που βρίσκεται σε εξέλιξη, προσφέροντας εργαλεία και λύσεις και τεχνογνωσία για έργα σε όλο τον κόσμο», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο Angelo Mazzetti, Επικεφαλής Δημόσιας Πολιτικής της Meta για την Ιταλία, την Ελλάδα, τη Μάλτα και την Κύπρο, δήλωσε ότι η Meta επενδύει σημαντικά στην ανάπτυξη τεχνολογιών, που πιστεύει ότι είναι το επόμενο κεφάλαιο για το διαδίκτυο, ειδικότερα το Metaverse, όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να συνδέονται και να εκφράζονται πιο φυσικά με την αίσθηση της παρουσίας και χάρη σε έναν κόσμο διασυνδεδεμένων εικονικών εμπειριών.

Πρόσθεσε ότι μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια το Metaverse θα είναι σε θέση να φιλοξενήσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια ψηφιακού εμπορίου και ότι αυτές οι τεχνολογίες θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε και θα υποστηρίξουν θέσεις εργασίας για εκατομμύρια δημιουργούς και προγραμματιστές, ενώ τα κοινωνικά οφέλη θα είναι επίσης εκτεταμένα.

«Πιστεύουμε πραγματικά ότι δεν θα υπάρχει μία μόνο εταιρεία που θα λειτουργεί ή θα σχεδιάζει το Metaverse, διότι το βασικό χαρακτηριστικό της επιτυχίας του θα είναι να είναι ανοικτό και διαλειτουργικό. Για να συμβεί αυτό χρειαζόμαστε πολιτικές, ψηφιακά πλαίσια και υποδομές. Χρειαζόμαστε το σωστό ρυθμιστικό πλαίσιο που θα αποτελείται από σαφείς κανόνες, το οποίο θα επιτρέπει στις εταιρείες να σχεδιάζουν μακροπρόθεσμες επενδύσεις και δεσμεύσεις. Πρέπει επίσης να προωθήσουμε περαιτέρω την ψηφιακή ενιαία αγορά με εναρμονισμένους κανόνες σε επίπεδο ΕΕ που μπορούν να προωθήσουν την καινοτομία και την ασφάλεια δικαίου, καθώς και μια ανοικτή διατλαντική εταιρική σχέση», τόνισε.

Οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και η Κύπρος ειδικότερα έχουν την ευκαιρία να υπερασπιστούν αυτή την προσέγγιση υπέρ της καινοτομίας εντός των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, συνέχισε ο κ. Mazzetti, προσθέτοντας ότι η σωστή υποδομή επιτρέπει επίσης τη δημιουργία του καλύτερου οικοσυστήματος για την ευημερία της ψηφιακής οικονομίας.

«Η Κύπρος έχει δεσμευτεί να ενισχύσει την ψηφιακή οικονομία, όπως ορίζεται στην ψηφιακή στρατηγική 2025, και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν ολόκληρη η κοινωνία και η οικονομία συνεργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση. Χρειαζόμαστε τη συμμετοχή όλων, από τις εταιρείες μέχρι τους κρατικούς θεσμούς, για να διασφαλίσουμε ότι η περιοχή μπορεί να έχει ένα αναπτυσσόμενο οικοσύστημα καινοτομίας τα επόμενα χρόνια», κατέληξε.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε με εκπροσώπους επιχειρήσεων από την Κύπρο και το εξωτερικό, τέθηκαν ζητήματα, όπως η δυσκολία στην έκδοση βίζας εργασίας για αλλοδαπούς υπηκόους ή το μεγάλο χρονικό διάστημα που απαιτείται για την πολιτογράφησή τους μόλις βρεθούν στην Κύπρο.

Ο κ. Κόκκινος απάντησε ότι το θέμα της βίζας είναι ένα θέμα για το οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τρόπους να επιλύσει, με το κομμάτι του Σένγκεν να επηρεάζεται από εξωτερικούς παράγοντες.

Εσωτερικά όμως, συνέχισε, η μονάδα διευκόλυνσης επιχειρήσεων για την επιτάχυνση της ψηφιοποίησης της όλης διαδικασίας υποβολής αιτήσεων θα είναι έτοιμη τους επόμενους τέσσερις με έξι μήνες, ενώ το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε πριν από τέσσερις μήνες να υπάρξει διαφορετική αντιμετώπιση για τους επαγγελματίες άνω ενός συγκεκριμένου μισθού που θα έρχονται χωρίς ειδική διαδικασία υποβολής αιτήσεων, καλύπτοντας όχι μόνο τα ψηφιακά επαγγέλματα αλλά και τις βιοεπιστήμες, τις καινοτόμους και τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Πρόσθεσε ότι απλοποιήθηκε επίσης η βίζα για τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τους ψηφιακούς νομάδες.

Σε ό,τι αφορά τη διάσταση του ανθρώπινου δυναμικού, ο κ. Κόκκινος είπε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο διαφορετικά οικοσυστήματα στην Κύπρο.

«Για παράδειγμα, υπάρχουν περίπου 11.000 Κύπριοι επαγγελματίες πληροφορικής και άλλοι 14.000 από άλλες χώρες, καθιστώντας την εισαγωγή δυναμικού μεγαλύτερη από το υπάρχον εντός της χώρας. Αυτά τα δύο οικοσυστήματα λειτουργούν ξεχωριστά και θέλουμε να ενθαρρύνουμε την αλληλεπίδρασή τους, κάνουμε παρεμβάσεις για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων και επανεκπαίδευση του εργατικού μας δυναμικού για την εξυπηρέτηση της βιομηχανίας. Έχουμε κάνει πολλά σε αυτό το κομμάτι και σύντομα θα υπάρξει ένα πρόγραμμα όπου η κυβέρνηση θα επιδοτεί την αναβάθμιση των δεξιοτήτων και επανακατάρτιση μέχρι ένα συγκεκριμένο επίπεδο πιστοποίησης σε στενή συνεργασία με τις ενδιαφερόμενες εταιρείες», κατέληξε.