Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κομισιον

Η ΕΕ έχει συλλέξει «επαρκή στοιχεία» σχετικά με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών ιρανικής κατασκευής από τη Ρωσία, εναντίον της Ουκρανίας, δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδια για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ναμπίλα Μασράλι.

Ερωτηθείσα αν η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά της Τεχεράνης, η εκπρόσωπος της Επιτροπής απάντησε ότι στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ της 17ης Οκτωβρίου υπήρξε ευρεία πολιτική συναίνεση ότι η ΕΕ πρέπει να δράσει γρήγορα.

«Tωρα που έχουμε συλλέξει επαρκή στοιχεία, εργαζόμαστε για μια σαφή, ταχεία και σταθερή ευρωπαϊκή απάντηση», τόνισε.

Σημείωσε, επίσης, ότι ο υπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις αυξανόμενες αναφορές για επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία με ιρανικά drones - ένα θέμα το οποίο συζήτησαν με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα.

Παράλληλα, η εκπρόσωπος της Επιτροπής υπενθύμισε ότι το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ υιοθέτησε την επιβολή κυρώσεων κατά 11 προσώπων και 4 οντοτήτων στο Ιράν για το θάνατο της Μαχσά Αμινί και τις βίαιες καταστολές ειρηνικών διαδηλώσεων στο Ιράν.

Ουκρανός υψηλόβαθμος στρατιωτικός: «Ιρανοί βοηθούν Ρώσους στρατιώτες στις επιθέσεις με drone»

«Η Ρωσία δεν επιτίθεται στη Ουκρανία μόνο με φθηνά ιρανικά drone- καμικάζι, αν και επί του παρόντος, είναι το προτιμώμενο μέσο του ρωσικού στρατού για να τρομοκρατήσει τον ουκρανικό πληθυσμό», δηλώνει αρχηγός στρατιωτικής δύναμης στην Ουκρανία, σε συνέντευξή του σε γερμανικό μέσο.

«Η βοήθεια του Ιράν προς τη Ρωσία δεν σταματά εκεί», όπως αποκαλύπτει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Bild» o επικεφαλής της στρατιωτικής δύναμης της ουκρανικής πόλης Κριβί Ριχ, Ολεξάντρ Βίλκουλ:

«Ιρανοί στρατιωτικοί σύμβουλοι βρίσκονται στην κατεχόμενη Ουκρανία και βοηθούν τον ρωσικό στρατό στις τρομοκρατικές επιθέσεις με drone. Ξέρουμε επίσης και το μέρος όπου κρύβονται», λέει και, εν συνεχεία, δείχνει στον χάρτη μία περιοχή.

«Εδώ, στη Μπερισλάβσκα. Είναι ένας οικισμός κοντά στη Χερσώνα, που βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο», τονίζει.

︎Σύμφωνα με τον Βίλκουλ, αξιόπιστες πηγές επιβεβαιώνουν την παρουσία Ιρανών στρατιωτικών συμβούλων στο ουκρανικό έδαφος, οι οποίοι φέρεται να είναι μέλη της «Δύναμης Κουντς».

«Αν και το ιρανικό καθεστώς έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί ότι έχει πουλήσει drone στη Ρωσία, το γεγονός είναι ότι στην Ουκρανία έχουν παρεισφρήσει Ιρανοί στρατιωτικοί σύμβουλοι που δίνουν οδηγίες στους Ρώσους στρατιώτες για τη χρήση ιρανικών drone με στόχο να εξοντώνουν τους Ουκρανούς», γράφει η εφημερίδα Bild σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς του αρχηγού στρατιωτικής δύναμης σε περιοχή της Ουκρανίας.

Τι είναι η «Δύναμη Κουντς» του Ιράν

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν γίνει το βασικό εργαλείο των πληγμάτων της επονομαζόμενης «Δύναμης Κουντς», αρμόδιας για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων στο εξωτερικό των «Φρουρών της Επανάστασης», του ιδεολογικού στρατού της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.

Η «Δύναμη Κουντς», της οποίας ηγείτο ο ισχυρός στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί μέχρι τη δολοφονία του από τις ΗΠΑ σε πλήγμα στο Ιράκ τον Ιανουάριο του 2020, κατηγορείται από τους Δυτικούς ότι διεξάγει επιχειρήσεις κατά των συμφερόντων τους κυρίως στη Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη.

Τώρα όμως, σύμφωνα με τον επικεφαλής Βίλκουλ, ορισμένα μέλη της βρίσκονται ήδη στο ουκρανικό έδαφος παρέχοντας την αμέριστη βοήθειά τους στους Ρώσους στρατιώτες.

Πηγή: protothema.gr