Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Στέφανος Στεφάνου

Το ΑΚΕΛ έβαλε πλάτη για το ΓεΣΥ και θα συνεχίσει να το κάνει και θα σταθεί εμπόδιο σε προσπάθειες υπόσκαψης, δήλωσε την Τετάρτη ο ΓΓ του κόμματος Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του ΟΑΥ Σταύρο Μιχαήλ, στο πλαίσιο επαφών του τελευταίου με όλα τα κόμματα με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων του.

Ο κ. Μιχαήλ διαβεβαίωσε ότι ο Οργανισμός θα συνεχίσει να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η βιωσιμότητα του ΓεΣΥ. Ζήτησε επίσης την στήριξη όλων των κομμάτων.

Ο κ. Στεφάνου καλωσόρισε θερμά τον κ. Μιχαήλ λέγοντας ότι αναλαμβάνει μια τεράστια ευθύνη γιατί ο ΟΑΥ καθοδηγεί την εφαρμογή του ΓεΣΥ το οποίο ο κόσμος στηρίζει, πέραν από τα προβλήματα που εντοπίζονται και υπάρχουν και πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Εξέφρασε βεβαιότητα ότι ο κ. Μιχαήλ με τη γνώση και εμπειρία που διαθέτει θα ανταποκριθεί με συλλογικότητα στο καθήκον του.

«Είναι γνωστό ότι το ΑΚΕΛ είναι διαπρύσιος οπαδός του ΓεΣΥ και παρά το γεγονός πως βρίσκεται στην αντιπολίτευση, έβαλε πλάτη για την εφαρμογή και λειτουργία του και θα συνεχίσει το ΑΚΕΛ να βάζει πλάτη για να συνεχίσει το ΓεΣΥ να υπάρχει στη ζωή μας, να βελτιωθεί και να αναπτυχθεί περαιτέρω. Και την ίδια ώρα το ΑΚΕΛ θα είναι εμπόδιο σε όλους εκείνους που προσπαθούν να υποσκάψουν το ΓεΣΥ», ανέφερε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι μετέφερε στον κ. Μιχαήλ, σε δημιουργική και ενδιαφέρουσα συζήτηση, ότι το κόμμα του θα συνεχίσει να στηρίζει αυτή την προσπάθεια και ότι στο πρόσωπό του ΑΚΕΛ θα βρίσκει πάντοτε ανθρώπους με ειλικρίνεια, συνέπεια και δημιουργικότητα για από κοινού δουλειά για την βελτίωση και περαιτέρω ανάπτυξη του ΓεΣΥ.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν αλλά εξέφρασε βεβαιότητα ότι με την καθοδήγησή του αυτά θα γίνουν προς όφελος του ΓεΣΥ, που πρέπει να διατηρήσει την φιλοσοφία και τον χαρακτήρα του, στο πλαίσιο της κοινωνικής αλληλεγγύης για ένα σύστημα το οποίο με καθολικό και ισότιμο τρόπο θα παρέχει ποιοτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και κάλυψη.

Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Στεφάνου είπε ότι είναι πολύ κρίσιμος πάντοτε ο ρόλος της εκάστοτε Κυβέρνησης για την υπεράσπιση του ΓεΣΥ και πρόσθεσε ότι δεν είναι δική του τοποθέτηση ότι «και μέσα από την Κυβέρνηση αλλά και μέσα από το κυβερνών κόμμα υπάρχουν δυνάμεις που υποσκάπτουν το ΓεΣΥ».

«Τα είπαν αυτά πρώην Υπουργοί Υγείας της Κυβέρνησης Αναστασιάδη, τα είπαν αυτοί, απλώς εγώ το αναδεικνύω γιατί όντως υπάρχουν τέτοιες δυνάμεις που υποσκάπτουν το ΓεΣΥ και δεν το βλέπουν με καλό μάτι», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι και εντός και εκτός Βουλής το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να δίνει την μάχη αλλά είναι πολύ κρίσιμο να υπάρχει μια Κυβέρνηση που να είναι φιλική και να στηρίζει «με τα χίλια» το ΓεΣΥ.

«Η δική μας η πρόταση στηρίζοντας τον ανεξάρτητο υποψήφιο Πρόεδρο Ανδρέα Μαυρογιάννη είναι ακριβώς αυτή. Γιατί και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης ‘με τα χίλια’ στηρίζει το ΓεΣΥ άρα όταν η Κυβέρνηση θα στέκεται εμπόδιο στην όποια υπόσκαψη, αυτό ισχυροποιεί και το μέτωπο», ανέφερε.

Στήριξη από όλους και μακριά από πολιτικές διαφορές και διελκυνστίνδες

Ο Πρόεδρος του ΟΑΥ είπε ότι η συνάντηση ήταν πολύ δημιουργική και ότι στο πλαίσιο επαφών με όλα τα κόμματα άρχισε σήμερα γύρο συζητήσεων για να ακούσει τις θέσεις τους σε βάθος.

Είπε ότι θα ζητά, στις επαφές αυτές, την στήριξη των κομμάτων για όσα θα προσπαθήσει να κάνει στο διάστημα της προεδρίας του.

«Η μεγαλύτερη κατάκτηση του κυπριακού λαού από την ανεξαρτησία είναι αυτό το σύστημα το οποίο ο κόσμος έχει αγκαλιάσει, αλλά την ίδια ώρα είναι μια μεγάλη πρόκληση διότι χρειάζονται να γίνουν βελτιώσεις και κάποιες αλλαγές με ένα και μοναδικό σκοπό, να δώσουμε ποιοτικότερες και περισσότερες υπηρεσίες υγείας στον κόσμο τις οποίες αναμένει με την θέσπιση του ΓεΣΥ», ανέφερε.

Ο κ. Μιχαήλ είπε ότι αυτό θα επιτευχθεί με σωστό προγραμματισμό και μέσα στο πλαίσιο ενός προϋπολογισμού ο οποίος θα μπορεί να υλοποιήσει τα προγράμματα, χωρίς να υποσκάπτεται η βιωσιμότητα του συστήματος γιατί εξήγησε, εάν δεν καταφέρουμε να έχουμε ένα βιώσιμο ΓεΣΥ για τα επόμενα 20-30 χρόνια δεν θα μπορέσουμε να στηρίξουμε αυτό το σύστημα.

Την ίδια ώρα, συνέχισε, ο προϋπολογισμός δεν πρέπει να μας εμποδίζει να γινόμαστε καλύτεροι, να προσφέρουμε περισσότερα γιατί ο κόσμος και τα ζητά και τα έχει ανάγκη.

«Εγώ με την ευκαιρία σήμερα να πω ότι θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό και καλώ όλα τα κόμματα, όπως μίλησα σήμερα και με τον φίλο Στέφανο, αν με στηρίξουν νομίζω θα τα καταφέρω», ανέφερε.

Ο κ. Μιχαήλ σε παρατήρηση για προσπάθειες υπόσκαψης περιορίστηκε να πει ότι ο ίδιος δεν επιθυμεί να μπει στις πολιτικές διελκυστίνδες όσον αφορά την φιλοσοφία, γιατί για τον ίδιο η φιλοσοφία σήμερα είναι ο νόμος τον οποίο κλήθηκε να υπηρετήσει.

«Με βάση αυτό τον νόμο θα κάνω ό,τι καλύτερο για να προχωρήσει το ΓεΣΥ, να προχωρήσουν οι υπηρεσίες προς τον κόσμο. Από κει και πέρα αν υπάρχουν οποιεσδήποτε σκέψεις για αλλαγές σε πολιτικό επίπεδο εκείνο που έχω εγώ να πω είναι ότι εμείς θα πούμε την άποψή μας, εμείς που τον χειριζόμαστε το νόμο, που τον έχουμε δουλέψει και νομίζω ξέρουμε καλύτερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε», ανέφερε.

Από κει και πέρα, επανέλαβε, δεν θέλω να μπω σε διαδικασίες πολιτικών διαφορών όσον αφορά το ΓεΣΥ «γιατί εμείς έχουμε δουλειές να κάνουμε ως οργανισμός και ως Διοικητικό Συμβούλιο και ως υπηρεσία για την προσφορά προς τον Κύπριο πολίτη».