Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Nord Stream

Τις πρώτες αποκλειστικές υποβρύχιες φωτογραφίες του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 στη Βαλτική Θάλασσα, στα 80 μέτρα κάτω από την επιφάνεια, στο σημείο όπου η έκρηξη έσπασε τον σωλήνα, έδωσε στη δημοσιότητα η σουηδική εφημερίδα Expressen. Τουλάχιστον πενήντα μέτρα της γραμμής φυσικού αερίου φαίνεται να έχουν καταστραφεί μετά την έκρηξη.  Η Δανία υποστηρίζει πως η διαρροή στο δικό της τμήμα οφείλεται σε ισχυρές εκρήξεις.

Αν και οι Γερμανοί ερευνητές που έχουν αναλάβει την υπόθεση δεν έχουν ακόμη καταφέρει να ταυτοποιήσουν όσους εμπλέκονται στο συμβάν με τον αγωγό φυσικού αερίου, υποψιάζονται ότι η Ρωσία μπορεί να βρίσκεται πίσω από τη δολιοφθορά.

Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση εντείνει τις προσπάθειές της να προστατεύσει κρίσιμες υποδομές από πράξεις σαμποτάζ, αφότου οι ζημιές στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 απέδειξαν ότι η Ευρώπη είναι ευάλωτη.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Κομισιόν θα προτείνει αυτή την εβδομάδα στις χώρες-μέλη να ενισχύσουν τη συνεργασία τους και να πραγματοποιήσουν stress tests σε βασικές υποδομές, ξεκινώντας από εκείνες του ενεργειακού κλάδου και στη συνέχεια συνεχίζοντας με τους τομείς υψηλού ρίσκου, όπως είναι οι τηλεπικοινωνίες, οι μεταφορές και το διάστημα.

 

Κοπεγχάγη: Οι διαρροές στο δανικό τμήμα του Nord Stream προήλθαν από ισχυρές εκρήξεις

Μια προκαταρκτική έρευνα για τις ζημιές στους δύο αγωγους αερίου Nord Stream στο δανικό τμήμα της Βαλτικής Θάλασσας έδειξε πως οι διαρροές προκλήθηκαν από "ισχυρές εκρήξεις", αναφέρει σε σημερινή δήλωσή της η Αστυνομία της Κοπεγχάγης.

Η περαιτέρω έρευνα για τις διαρροές που διαπιστώθηκαν στις 26 Σεπτεμβρίου στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Δανίας θα γίνουν από κοινού από την Αστυνομία της Κοπεγχάγης και την Υπηρεσία Ασφαλείας και Πληροφοριών της Δανίας.

"Εξακολουθεί να είναι πολύ νωρίς για να πούμε οτιδήποτε σχετικά με το πλαίσιο εντός του οποίου θα εξελιχθεί η διεθνής συνεργασία, για παράδειγμα με τη Σουηδία και τη Γερμανία, καθώς εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες", ανέφερε η Αστυνομία της Κοπεγχάγης.