Τηλεόραση Ραδιόφωνο
παιδική παχυσαρκία

Στο πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας στην Κύπρο αναφέρεται ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρoυ (ΣΥΔΙΚΥ) σε ανακοίνωσή του με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρα Τροφίμων.

Όπως αναφέρει, η Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων (Διατροφής/Επισιτισμού) εορτάζεται στις 16 Οκτωβρίου με σύνθημα «Να μην μείνει κανένας πίσω: Καλύτερη παραγωγή, καλύτερη διατροφή, καλύτερο περιβάλλον και καλύτερη ζωή».

Σημειώνεται ότι η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων συνέπεσε με τη διαπίστωση που έγινε στην Κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων  στις 13/10/2022 για την παιδική παχυσαρκία όπου προσκεκλημένος ήταν και ο ΣυΔιΚυ με θέμα συζήτησης την «παιδική παχυσαρκία, προβλήματα και τρόποι επίλυσή τους».

Ο Σύνδεσμος προβάλλει πίνακα με τα ποσοστά της παιδικής παχυσαρκίας στην Κύπρο που είναι βασισμένα σε διαφορετικές πηγές και διαφορετικές ηλικίες, σε διαφορετικές χρονολογίες και αναφέρει ότι έτσι η κατάταξη της Κύπρου σε παιδική παχυσαρκία στην Ευρώπη είναι από την 1-7η θέση.

«Είναι γενικά αποδεκτό ότι η θεραπεία και η πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας είναι γεγονός για την Κύπρο. Είναι επίσης επίφοβο ότι σύμφωνα με διεθνείς έρευνες περίπου το ένα τρίτο (26 έως 41%) των παχύσαρκων παιδιών προσχολικής ηλικίας θα είναι παχύσαρκα ως ενήλικες και περίπου τα μισά (42 έως 63%) των παχύσαρκων παιδιών σχολικής ηλικίας θα είναι παχύσαρκοι ως ενήλικες».

Υπενθυμίζει εισηγήσεις που υπέβαλε στη Βουλή για την αντιμετώπιση του προβλήματος της παιδικής παχυσαρκίας που περιλαμβάνουν μεταξύ πολλών άλλων, θέσπιση τελών σε βιομηχανία ποτών με ζάχαρη και τα έσοδα από την εισφορά θα επενδυθούν σε προγράμματα για τη μείωση της παχυσαρκίας και την ενθάρρυνση της σωματικής άσκησης και της ισορροπημένης διατροφής για τα παιδιά σχολικής ηλικίας, αφαίρεση του 20% της ζάχαρης από τα προϊόντα σε συνεργασία με τις βιομηχανίες τροφίμων, στήριξη της καινοτομίας για να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις να κάνουν τα προϊόντα τους πιο υγιεινά (τα μέλη του ΣυΔιΚυ μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για την υλοποίηση αυτής της καινοτομίας), ανάπτυξη νέου πλαισίου με επικαιροποίηση του μοντέλου θρεπτικού προφίλ και διάθεση υγιεινών επιλογών στον δημόσιο τομέα.

Οι δράσεις, σημειώνει, θα μειώσουν σημαντικά το ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας της Κύπρου μέσα στα επόμενα 10 χρόνια και η επίτευξη αυτού του στόχου θα σημαίνει λιγότερα παχύσαρκα παιδιά το 2032 από ό,τι εάν τα ποσοστά παχυσαρκίας παραμείνουν ως έχουν.

Ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων και Διατροφολόγων  Κύπρου αναφέρει ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για πρόληψη και θεραπεία της παιδικής παχυσαρκίας και τείνει χέρι συνεργασίας τόσο στη Βουλή, στα αρμόδια Υπουργεία αλλά και σε οποίο άλλο φορέα θα ήθελε να συνεχίσει τις προσπάθειες  για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, καταλήγει η ανακοίνωση.