Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Το Γραφείο του Ευρωπαίου Εισαγγελέα επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για την αγορά εμβολίων κατά της νόσου Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε χθεσινή της ανακοίνωση, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία σημειώνει ότι η επιβεβαίωση της έρευνας έγινε καθώς το ζήτημα θεωρήθηκε ως «εξαιρετικά υψηλού δημοσίου ενδιαφέροντος» και προσθέτει πως δεν θα κοινοποιήσει περαιτέρω λεπτομέρειες σε αυτό το στάδιο.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, έως το τέλος του 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε καταβάλει σε παρασκευαστές εμβολίων προκαταβολές ύψους άνω των 2,55 δισεκατομμυρίων ευρώ. Έως το τέλος του 2021, στα κράτη μέλη της ΕΕ είχαν παραδοθεί σχεδόν 952 εκατομμύρια δόσεις (προερχόμενες κυρίως από την Pfizer/BioNTech) και είχαν 12 χορηγηθεί περισσότερες από 739 εκατομμύρια δόσεις.

Μεταξύ Αυγούστου 2020 και Νοεμβρίου 2021, η Επιτροπή υπέγραψε 11 συμβάσεις με οκτώ παρασκευαστές εμβολίων, οι οποίες της εξασφάλιζαν πρόσβαση σε έως και 4,6 δισεκατομμύρια δόσεις, με αναμενόμενο συνολικό κόστος σχεδόν 71 δισεκατομμύρια ευρώ.