Τηλεόραση Ραδιόφωνο
μακαρειο νοσοκομειο

Η Κυπριακή Εταιρεία Χειρουργών Παίδων (ΚΕΧΠ) ανησυχεί έντονα για την πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας που θέτει σε διαθεσιμότητα  δύο γιατρούς του Νοσοκομείου Μακάριος Γ΄στη Λευκωσία και καλεί την Πολιτεία να ανακαλέσει την απόφαση  και να τους επαναφέρει στα καθήκοντα τους.

Στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε επί του θέματος αναφέρει ότι έχει πλήρη επιθυμία διερεύνησης του περιστατικού για ενδεχόμενη ιατρική αμέλεια και με σεβασμό στο έργο της Αστυνομίας, επισημαίνει πως η απομάκρυνση από τα καθήκοντα τους δεν εξυπηρετεί περαιτέρω την έρευνα.

Διατυπώνει επίσης τη θέση πως συνεισφορά τους στο πάσχον παιδί για δεκαετίες έχει αναγνωριστεί ως μοναδική και αναντικατάστατη.

Η ΚΕΧΠ υπενθυμίζει πως ο φάκελος βρίσκεται στα χέρια της Αστυνομίας, και η μη άσκηση των καθηκόντων τους για μακρύ χρονικό διάστημα θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στη λειτουργία του Νοσοκομείου και την περίθαλψη των παιδιών.

Αναφέρει τέλος πως η μέχρι τώρα εύρυθμη λειτουργία της Παιδιατρικής και Παιδοχειρουργικής κλινικής του Μακαρείου Νοσοκομείου είναι αποτέλεσμα της υπευθυνότητας, ακούραστης δουλειάς και προσφοράς των συναδέλφων.

Η ΕΠΙΚ καλεί τους θεσμούς «να αποκαταστήσουν την αδικία» σε βάρος των δύο γιατρών που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα

Η Εταιρεία Περιγεννητικής Ιατρικής Κύπρου (ΕΠΙΚ) με ανακοίνωση, το Σάββατο καλεί τους θεσμούς να κάνουν δεύτερες σκέψεις και να αποκαταστήσουν την αδικία, όπως αναφέρει που υφίστανται οι δύο γιατροί του Μακαρείου που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

Επειδή η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη απευθύνει έκκληση προς όλους να δείξουν αυτοσυγκράτηση, περισυλλογή και σεβασμό στο τεκμήριο της αθωότητας.

Προσθέτει πως παρά τον σεβασμό στις αποφάσεις της ΕΔΥ, θεωρεί πως η διαθεσιμότητα "δύο καταξιωμένων γιατρών, θα επιφέρει σοβαρά προβλήματα στην παρακολούθηση και αντιμετώπιση παιδιών με ειδικά προβλήματα υγείας". 

Η ΕΠΙΚ εκφράζει έντονη ανησυχία, δυσφορία και την πικρία, επειδή όπως αναφέρει το Μακάρειο Νοσοκομείο και οι ιατροί του γίνονται στόχοι ανηλεούς επίθεσης και λασπολογίας τις τελευταίες ημέρες.

Περαιτέρω εκφράζει συμπαράστασή προς τις οικογένειες των παιδιών που θεωρούν ότι έγιναν λάθη και παρατηρώντας ότι έχουν κάθε δικαίωμα να μάθουν, προσθέτει πως δεν έχουν δικαίωμα να διασύρουν ανθρώπους ως κοινούς εγκληματίες, πριν ολοκληρωθεί η έρευνα.

Επισημαίνει ότι στήθηκαν λαϊκά δικαστήρια και “ειδικοί” και μη, αποφαίνονται και καταδικάζουν χωρίς γνώση και ενδοιασμούς με αποτέλεσμα η εμπιστοσύνη του κόσμου προς το Μακάρειο και να κλονιστεί και αυτό θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα.

Οι γιατροί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, συχνά με όχι ιδανικές συνθήκες και υποδομές. Πρέπει να συμπορευτούμε και να διεκδικήσουμε μαζί τους και όχι να τους καταδικάζουμε χωρίς αποδείξεις. Αν υπάρχουν ευθύνες να αποδοθούν, συμπληρώνει.