Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

«Φορέσαμε την πανοπλία μας και είμαστε έτοιμοι», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επαναλαμβάνοντας το ‘θα έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά’. Ωστόσο είπε πως «το τι, πότε και που δεν είναι κάτι που συζητείται».

Κατά την επιστροφή του από την Αστανά, ο Ταγίπ Ερντογάν απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων εν πτήση και κλήθηκε να σχολιάσει για τον εξοπλισμό των νησιών και την Αλεξανδρούπολης με τη στήριξη των Αμερικανών. «Φυσικά, έχουμε προειδοποιήσει για αυτό το θέμα. Με την Αμερική επίσης, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνάς μας συναντήθηκε με τον συνομιλητή του και συζήτησαν για αυτό το θέμα. Υπήρχε μάλιστα και συνάντηση των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ τώρα. Ο Υπουργός μας είχε επίσης την ευκαιρία να συζητήσει αυτά τα θέματα με τους συνομιλητές του σε αυτές τις συναντήσεις. Όταν υπάρξει κάποια έκβαση, θα συναντηθούμε με τον Χουλουσί Πασά. Βλέπουμε βέβαια τι γίνεται στην Αλεξανδρούπολη ή σε διάφορα νησιά. Από τη στιγμή που φορέσαμε την πανοπλία μας και πήραμε τις προφυλάξεις μας, δεν μας τρομάζει τίποτα. Έχουμε λάβει μέτρα, όλα είναι έτοιμα. Επομένως, κάνουμε τα βήματά μας ανάλογα. Ας το σκεφτούν», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος

Σε ερώτηση εάν υπάρχει όριο όπου εξαντλείται η υπομονή της Τουρκίας, ο Ερντογάν απάντησε ότι δεν υπάρχει κάποια ημερομηνία. «Μια νύχτα μπορεί να έρθουμε ξαφνικά, αυτό είναι άλλο. Θα καταγραφεί στην ιστορία. Αλλά εδώ δεν μπορούμε να δώσουμε ημερομηνία. Πού, τι θα συμβεί, πότε θα συμβεί, μπορεί μήπως να συζητηθεί;» συνέχισε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Για τον διορισμό του πρώην προέδρου της Ένωσης Τουρκικών Δικηγορικών Συλλόγων Μετίν Φεϊζιόγλου ως «πρέσβη» στα κατεχόμενα, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ο Φεϊζιόγλου είναι καλός δικηγόρος.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι ο Μετίν Φεϊζιόγλου έχει κάνει καλή δουλειά μαζί τους για το διεθνές δίκαιο και τα κυπριακά ζητήματα, και πρόσθεσε: «Όταν του έκανα αυτή την προσφορά, είπε, ‘Θα ήμουν πολύ ευγνώμων για αυτό΄. Ταυτόχρονα, πιστεύω ότι όχι μόνο ως πρέσβης, αλλά και ως ακαδημαϊκός θα πετύχει πολύ σημαντικά πράγματα εκεί», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Για την πρόταση του Ρώσου Προέδρου για ίδρυση του μεγαλύτερου κέντρου φυσικού αερίου στην Τουρκία, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι «για ένα τέτοιο κέντρο διανομής, ασφαλώς το πιο σημαντικό μέρος φαίνεται να είναι η Θράκη», προσθέτοντας ότι μαζί με τον Βλαδιμίρ Πούτιν έδωσαν εντολή στα αρμόδια υπουργεία τους να διεξάγουν κοινή εργασία.

«Πρώτα ο Αλλάχ θα ιδρύσουμε αυτό το κέντρο στο καταλληλότερο σημείο», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, λέγοντας πως η Τουρκία έχει ένα εθνικό κέντρο διανομής φυσικού αερίου, αλλά αυτό θα είναι παγκόσμιο κέντρο διανομής. «Το Υπουργείο Ενέργειάς μας μαζί με τη ρωσική πλευρά θα διεξάγουν την εργασία, θα την υποβάλουν σε μας κι εμείς θα κάνουμε μετά το βήμα. Δεν τίθεται θέμα αναμονής. Την απόφαση την δώσαμε αμέσως στο Υπουργείο Ενέργειάς μας. Το ίδιο και ο (Πρόεδρος της Gazprom) Μίλλερ ήταν σε αυτή τη συνάντηση, και εκείνος πήρε την εντολή. Τώρα θα ξεκινήσουν οι φίλοι μας τις εργασίες», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.