Τηλεόραση Ραδιόφωνο
διαμαρτυρια

Σε αυθόρμητη στάση εργασίας από τις 11:00 μέχρι και τη 13:00 το μεσημέρι, κατήλθε το ιατρικό προσωπικό στο Μακάρειο Νοσοκομείο, διαμαρτυρόμενο για την χθεσινή απόφαση της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας να τεθούν σε διαθεσιμότητα δύο συνάδελφοί τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση τους αναφέρουν πως

Δηλώνουμε την αγανάκτησή μας και την αμέριστη συμπαράσταση στον Διευθυντή Δρ. Χρίστο Μηνά για την άδικη απόφαση να τεθεί σε διαθεσιμότητα όσον αφορά την υπόθεση ιατρικής αμέλειας της ασθενούς Ιωάννας Σκορδή. Ο ιατρός Χ.Μηνά δεν ήταν υπεύθυνος χειρουργός στο χειρουργείο το οποίο υπεβλήθη η θανούσα, δεν ήταν θεράπων ιατρός και το παιδί δεν νοσηλεύτηκε ποτέ στην Παιδοχειρουργική Κλινική.

Οι συνάδελφοί του επισημαίνουν ότι καθημερινό μέλημα του υπό αναφορά ιατρού είναι η φροντίδα, η υγεία και προπαντός η ασφάλεια των μικρών ασθενών.

Σημειώνουν επ’αυτού πως

Η δυσφήμιση του ονόματος του και κατ’ επέκταση της Παιδοχειρουργικής Κλινικής και ολόκληρου του Μακάρειου Νοσοκομείου στο οποίο και εκτελεί χρέη Διευθυντού δεν προσφέρει κάτι και ούτε παρακωλύει το έργο της δικαιοσύνης για το συγκεκριμένο περιστατικό

Στον απόηχο της χθεσινής απόφασης της ΕΔΥ η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών τονίζει, με τη σειρά της, ότι δεν επιτρέπεται ο διασυρμός προσώπων όταν βρίσκεται σε εξέλιξη ερευνητική διαδικασία. 

Με τον πρόεδρο της, Σωτήρη Κούμα να δηλώνει

Ναι, οι νομοθεσίες, οι διαδικασίες είναι σεβαστές δεν μπορούμε να παρέμβουμε, από εκεί και πέρα όμως ο διασυρμός, η στόχευση προσώπων χωρίς να έχουμε τα αποτελέσματα της έκθεσης, τα οποιαδήποτε συμπεράσματα θα πρέπει να αποφεύγεται. Αυτό που προκαλεί είναι να χαλά η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ ιατρών και ασθενών

Tην ίδια ώρα ο κλάδος ιατρών της ΠΑΣΥΔΥ τονίζει ότι η σοβαρότητα του περιστατικού επιβάλλει την πλήρη διερεύνηση του, μέσα από τις νενομισμένες διαδικασίες και εάν και όπου υπάρχουν ευθύνες να αποδοθούν.

Το τεκμήριο της αθωότητας είναι θεμελιώδης αρχή σε κάθε δημοκρατικό πολίτευμα. Κατά κανόνα το τεκμήριο αυτό παύει να ισχύει μόνο μετά τη διαπίστωση της ενοχής του κατηγορουμένου από το δικαστήριο και συνεπώς η απόφαση για διαθεσιμότητα των συναδέλφων δεν μπορεί να εκλαμβάνεται με κανένα τρόπο και ως καταδίκη τους

Τροχιοδρομούν εξελίξεις για το Μακάρειο

Διαβεβαιώσεις ότι η προσωρινή απομάκρυνση των δύο ιατρών δεν θα επηρεάσει την λειτουργία του Νοσοκομείου έδωσε, σε δηλώσεις στο Μακάρειο, ο εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας

Όπως δήλωσε ο Χαράλαμπος Χαριλάου

Έχουν ληφθεί όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε το Μακάρειο Νοσοκομείο να συνεχίσει την λειτουργία του. Ήδη έχουν τροχιοδρομηθεί αυτές οι ενέργειες και θα μπουν σε άμεση ισχύ.

Tην ίδια ώρα σε συμφωνία με δύο ιατρούς από την Κύπρο και την Ελλάδα, για παρακολούθηση παιδιών με νεφρολογικά προβλήματα, προχώρησε το Υπουργείο Υγείας.

Με την Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, δρ. Χριστίνα Γιαννάκη να σημειώνει ότι

Έχουμε έρθει σε μια συνεννόηση με τον Ευθύβουλο Αναστασιάδη ο οποίος είναι νεφρολόγος εντός ΓΕΣΥ στο Αρεταίειο, και στον οποίο θα μπορούν απευθύνονται οι γονείς. Και επίσης έχουμε συνεννόηση με μια γιατρό η οποία θα έρθει την Πέμπτη από την Ελλάδα και θα έρχεται μια φορά την εβδομάδα ,και θα βλέπει όλα τα παιδάκια με νεφρολογικά προβλήματα

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1 τη Δευτέρα ο Υπουργός Υγείας θα επισκεφθεί το Μακάρειο ώστε να ενημερωθεί από τον ΟΚΥπΥ για τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει, ώστε να μην επηρεαστεί η λειτουργία του Νοσοκομείου από τη διαθεσιμότητα των δύο ιατρών.

διαμα
διαμα
1
διαμα