Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ψηφιακος ανασχηματισμος

Έρευνα για τις ανάγκες των κυπριακών επιχειρήσεων σε θέματα τεχνολογίας και ψηφιακού μετασχηματισμού, παρουσίασε η Capacitor Partners μαζί με την IMR/University of Nicosia στα πλαίσια του συνεδρίου CITEA Digital Cyprus. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας Digital Cyprus, 96% των επιχειρήσεων στην Κύπρο θεωρούν ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι σημαντικός για την βιωσιμότητα μιας επιχείρησης.

Παράλληλα 89% υποστηρίζουν ότι η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή θα αποφέρει νέες ευκαιρίες στην επιχείρηση τους, αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος περισσότερες από 500 επιχειρήσεις από όλες τις πόλεις της Κύπρου, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε τοπικό ή και διεθνές επίπεδο. Σκοπός της έρευνας είναι να προσδιορίσει το επίπεδο ετοιμότητας και την κατεύθυνσή των επιχειρήσεων στην Κύπρο στα θέματα ψηφιακού μετασχηματισμού.

Εκ μέρους της IMR/University of Nicosia, η Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Χριστίνα Κοκκάλου δήλωσε ότι καθολική παραδοχή των επιχειρήσεων είναι πως ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, με τις 9 από τις 10 επιχειρήσεις να θεωρούν πως η ενσωμάτωση του θα δημιουργήσει μεγαλύτερες ευκαιρίες ανάπτυξης. "Είναι, ωστόσο, άξιο αναφοράς και περαιτέρω προβληματισμού πως μόλις 3/10 επιχειρήσεις δηλώνουν πολύ έτοιμες για να μεταβούν στις συνθήκες της νέας εποχής”, σημείωσε.

Ψηλά στην ατζέντα των επιχειρήσεων είναι η εκπαίδευση του προσωπικού για την μετάβαση τους στην ψηφιακή εποχή, καθώς το 92% δίνει έμφαση στην ανάπτυξη ή ενίσχυση των ψηφιακών δυνατοτήτων του προσωπικού του. Παράλληλα, περίπου το 50% των επιχειρήσεων δηλώνουν ότι ήδη χρησιμοποιούν τεχνολογίες νέφους, συστήματα CRM (client relationship management), λογισμικά ως υπηρεσία (software as a service), ή έχουν επενδύσει στην κυβερνοασφάλεια.

“Τα τελευταία χρόνια, είδαμε μια αλματώδη αύξηση στις ψηφιακές συνήθειες των καταναλωτών, πρωτίστως ως επακόλουθο της πανδημίας. Είναι επόμενο λοιπόν, και οι Κυπριακές εταιρείες να εξελίσσονται και να ψηφιοποιούν τις διαδικασίες τους, αφουγκραζόμενοι πάντα τις ανάγκες της αγοράς και την ταχύτητα με την οποία κινούνται οι καταναλωτές του σήμερα και του αύριο”, σημείωσε ο  Μιχάλης Τυρίμος, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας συμβουλευτικών υπηρεσιών Capacitor Partners.

Το 2023 αναμένεται ότι οι κυπριακές επιχειρήσεις θα αυξήσουν τις επενδύσεις τους σε λογισμικά επικοινωνίας και συντονισμού εσωτερικών ομάδων και διαχείρισης πελατών.

Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής (CITEA), Δημήτρης Νησιώτης, ανέφερε ότι η έρευνα Digital Cyprus αποτυπώνει το μεγάλο ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για ψηφιακό μετασχηματισμό και την αναγνώριση της σημασίας του για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

'Τέτοιες έρευνες αποτελούν χρήσιμα εργαλεία για τα μέλη του CITEA για να αφουγκράζονται τις απόψεις και τις προκλήσεις των εταιρειών και να προσαρμόζουν τις λύσεις τους με βάση τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς ” κατέληξε.

Η έρευνα Digital Cyprus Survey είναι διαθέσιμη μέσω των συνδέσμων www.digitalcyprus.org και www.capacitorpartners.com/digitalcyprussurvey.