Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Προσφυγες

Ο Λίβανος θα αρχίσει να στέλνει Σύρους πρόσφυγες πίσω στην πατρίδα τους μέχρι το τέλος της επόμενης βδομάδας, είπε την Τετάρτη ο Πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν.

Ο Λίβανος φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων κατά κεφαλή στον κόσμο. Η Κυβέρνηση υπολογίζει ότι ο πληθυσμός της χώρας ανέρχεται σε πάνω από 6 εκατομμύρια και σε αυτά περιλαμβάνονται και 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες από τη γειτονική Συρία, παρόλο που καταγεγραμμένοι στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) είναι κάτω από ένα εκατομμύριο.

Μία επίσημη πηγή είπε ότι θα επιστρέψουν μόνο όσοι είχαν υπογράψει εθελοντικά στην υπηρεσία Γενικής Ασφάλειας του Λιβάνου να παν πίσω στη χώρα τους, σε συντονισμό με το Υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων της χώρας, και δεν θα αναγκαστούν να φύγουν.

Ο Υπουργός του Λιβάνου για τους εκτοπισμένους, Issam Charafeddine, ανακοίνωσε τον Ιούλιο ένα σχέδιο με το οποίο θα επιδίωξε την επιστροφή 15.000 προσφύγων τον μήνα στη Συρία, βασίζοντας την κίνησή του στον ισχυρισμό ότι η Συρία είχε γίνει σε μεγάλο βαθμό ασφαλής, μετά από μία δεκαετία πολέμου.

Το σχέδιο δεν θα περιλάμβανε την UNHCR, η οποία επιμένει ότι οι συνθήκες στη Συρία δεν επιτρέπουν την επιστροφή μεγάλης κλίμακας προσφύγων.

Ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ ανακοίνωσε αμνηστία νωρίτερα εντός του έτους για ένα εύρος εγκλημάτων, τα οποία λέει ότι περιλαμβάνουν αυτά που έκαναν Σύριοι που έφυγαν από τη χώρα κατά τη διάρκεια της 11ετούς σύγκρουσης.

Επίσης, οι συριακές αρχές είπαν ότι χαλάρωσαν τα μέτρα για όσους είχαν διαφύγει της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, που ήταν ένας μεγάλος παράγοντας που ωθούσε νέους να φύγουν από τη Συρία.

Ωστόσο, οργανώσεις υπεράσπισης δικαιωμάτων και διπλωμάτες έχουν προειδοποιήσει ότι αυτές οι εγγυήσεις δεν είναι επαρκείς. Στην έκθεσή της για τον Σεπτέμβριο, η επιτροπή του ΟΗΕ για τη Συρία είπε ότι η χώρα εξακολουθεί να μην είναι ασφαλής για όσους θέλουν να επιστρέψουν.