Τηλεόραση Ραδιόφωνο
φαρμακειο

Ανδρας παρουσιάστηκε σε φαρμακείο στην Πάφο έχοντας στην κατοχή του δύο ιατρικές συνταγές οι οποίες περιελάμβαναν 20 κωδεϊνούχα σιρόπια για το βήχα και υπνωτικά χάπια ζητώντας από τον φαρμακοποιό να τις εκτελέσει.  Η συνταγή αυτή, κίνησε υποψίες στον φαρμακοποιό αφού η ποσότητα παρέπεμπε σε οτιδήποτε άλλο παρά φαρμακευτική αγωγή για θεραπεία. Όταν ο φαρμακοποιός επικοινώνησε με τον γιατρό που έγραψε τη συνταγή και πήρε την διαβεβαίωση ότι δεν επρόκειτο για λάθος, ενημέρωσε τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες για το περιστατικό.

Την είδηση που έφερε στο φως η εφημερίδα «Φιλελεύθερος, επιβεβαίωσε σε παρέμβαση της στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι» η Πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Ελένη Πιέρα Ισεγιεκ. Όπως μάλιστα ανέφερε το εν λόγω περιστατικό δεν αποτελεί καινούριο φαινόμενο, αφού οι φαρμακοποιοί έρχονται συχνά αντιμέτωποι με παρόμοιες υποθέσεις.

Κατά καιρούς  όπως εξήγησε  κ. Πιέρα συμβαίνει στα φαρμακεία να λαμβάνουν ύποπτες συνταγές είτε πλαστές, είτε να έχουν λάθος στην ποσότητα ή λάθος στην αναγραφή των φαρμάκων που αμέσως κινούν υποψίες στον φαρμακοποιό ο οποίος δεν εκτελεί την συνταγή και ενημερώνει τις φαρμακευτικές υπηρεσίες.  Ο  φαρμακοποιός  στην περίπτωση αυτή έχει το δικαίωμα σύμφωνα με την κ. Πιέρα να μην εκτελέσει την συνταγή ενώ έχει το δικαίωμα να επικοινωνήσει με τον γιατρό που έχει αναγράψει την συνταγή για επιβεβαίωση, και έπειτα γίνεται αναφορά στις φαρμακευτικές υπηρεσίες προκειμένου να γίνει έλεγχος. 

Αυτό ακριβώς συνέβη και στην εν λόγω περίπτωση. Μετά από επικοινωνία που είχε ο φαρμακοποιός με τον γιατρό διαπιστώθηκε ότι δεν επρόκειτο για λάθος, έτσι ο φαρμακοποιός επικοινώνησε με τις αρμόδιες υπηρεσίες.  Σε αυτή την περίπτωση έγινε «καταγγελία στον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο και η αστυνομία να λάβει γνώση για το περιστατικό για το ερευνήσει», υπογράμμισε η κ. Πιέρα.

«Με τις ενέργειες τους αυτές οι φαρμακοποιοί προστατεύουν την δημόσια υγεία», ανέφερε καταλήγοντας η κ. Πιέρα.