Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προέτρεψε τις χώρες να πλήξουν τη Ρωσία με περισσότερες κυρώσεις ως απάντηση σε «ένα νέο κύμα τρόμου» μετά τις τελευταίες επιθέσεις στην Ουκρανία.


Τουλάχιστον 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν καθώς ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν περιοχές σε όλη τη χώρα τη Δευτέρα.

Μετά από νέα χτυπήματα την Τρίτη, ο Ζελένσκι κάλεσε τη Δύση να βρει νέους τρόπους για να ασκήσει πολιτική πίεση στη Ρωσία και να στηρίξει την Ουκρανία. Όπως είπε, οι επιθέσεις θα «καθυστερήσουν λίγο την ανάκαμψή μας».

«Για ένα τέτοιο νέο κύμα τρόμου πρέπει να υπάρξει ένα νέο κύμα ευθύνης για τη Ρωσία, νέες κυρώσεις, νέες μορφές πολιτικής πίεσης και νέες μορφές υποστήριξης για την Ουκρανία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ουκρανός πρόεδρος

«Το τρομοκρατικό κράτος πρέπει να στερηθεί ακόμη και τη σκέψη ότι οποιοδήποτε κύμα τρόμου μπορεί να του φέρει οτιδήποτε», υπογράμμισε.

Οι εκκλήσεις έγιναν μετά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη ηγετών της G7, κατά την έναρξη της οποίας ο Ζελένσκι απηύθυνε χαιρετισμό.

Η «Ομάδα των Επτά», που αποτελείται από τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, υποσχέθηκε να συνεχίσει να παρέχει «οικονομική, ανθρωπιστική, στρατιωτική, διπλωματική και νομική» υποστήριξη στη χώρα του «για όσο χρόνο χρειαστεί».

Το μπαράζ πυραυλικών επιδρομών της Δευτέρας ήταν ο πιο σφοδρός βομβαρδισμός που έχει δει η Ουκρανία από τις πρώτες μέρες του πολέμου. Αρκετές επιθέσεις έπληξαν το Κίεβο, η πρώτη φορά που η πρωτεύουσα έγινε στόχος εδώ και μήνες, και προηγούμενες επιθέσεις δεν έπληξαν το κέντρο της πόλης.

Την Τρίτη, ο πρόεδρος Ζελένσκι είπε ότι εκτοξεύτηκαν 28 ακόμη πύραυλοι, εκ των οποίων οι 20 καταρρίφθηκαν. Αυτά περιλαμβάνουν ιρανικά μαχητικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, είπε. Το BBC δεν μπόρεσε να το επαληθεύσει.

«Αν δεν ήταν τα σημερινά χτυπήματα, θα είχαμε ήδη αποκαταστήσει την παροχή ενέργειας, την παροχή νερού και τις επικοινωνίες που κατέστρεψαν χθες οι τρομοκράτες», είπε ο πρόεδρος στη νυχτερινή του ομιλία το βράδυ της Τρίτης.

«Σήμερα, η Ρωσία θα πετύχει μόνο ένα επιπλέον πράγμα: θα καθυστερήσει λίγο την ανάκαμψή μας», πρόσθεσε.

Πρόσθεσε ότι οι εργασίες αποκατάστασης πραγματοποιούνται «γρήγορα και αποτελεσματικά» σε όλη τη χώρα και ότι η ηλεκτρική ενέργεια και η επικοινωνία έχουν αποκατασταθεί στις περισσότερες πόλεις και χωριά που στοχοποιήθηκαν στις επιθέσεις της Δευτέρας.

«Όπου υπήρξαν καταστροφές, οι υποδομές θα ανανεωθούν παντού. Όπου υπήρξαν απώλειες, υπάρχει ήδη ή θα γίνει κατασκευή», σημείωσε.

Πηγή: Cnn.gr