Τηλεόραση Ραδιόφωνο
αγωγός Πολωνία

Να καθησυχάσει όσους ανησύχησαν ότι η διαρροή στον αγωγό πετρελαίου Druzhba είναι αποτέλεσμα ενός νέου σαμποτάζ, όπως έχει διαφανεί για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream, επιχείρησε ο επικεφαλής των ενεργειακών δομών της Πολωνίας, Ματέους Μπέργκερ.

Μιλώντας στο Reuters o Πολωνός αξιωματούχος υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν βάσιμοι λόγοι ότι η διαρροή στον αγωγό πετρελαίου ήταν αποτέλεσμα σαμποτάζ.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο «στην περίπτωσή μας μιλάμε για μια διαρροή λόγω ατυχήματος».

Ο συναγερμός σήμανε το πρωί της Τετάρτης (12/10) όταν ο πολωνικός φορέας διαχείρισης αγωγών PERN ανακοίνωσε ότι το βράδυ της Τρίτης (11/10) εντόπισε διαρροή σε μία από τις γραμμές του αγωγού ο οποίος μεταφέρει πετρέλαιο από τη Ρωσία στην Ευρώπη.

Η πολωνική εταιρεία PERN στην αρχική ανακοίνωσή της σημείωνε ότι τα αίτια της διαρροής στον αγωγό παραμένουν άγνωστα διευκρινίζοντας ότι αυτή εντοπίστηκε σε τομέα του που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 70 χιλιομέτρων από την πόλη Πλοκ στην κεντρική Πολωνία.

Ο αγωγός μεταφοράς πετρελαίου Druzhba, το όνομα του οποίου σημαίνει «φιλία» στη ρωσική γλώσσα, είναι ένας από τους μεγαλύτερους στον κόσμο και εφοδιάζει με ρωσικό πετρέλαιο μεγάλο μέρος της κεντρικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Πολωνίας, της Λευκορωσίας, της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Αυστρίας.

Η δεύτερη γραμμή του αγωγού και άλλα στοιχεία της υποδομής της PERN λειτουργούν κανονικά, σύμφωνα με την πολωνική εταιρεία.

Εκπρόσωπος της τσεχικής εταιρείας MERO σημείωσε, πάντως, ότι δεν έχει διαπιστώσει αλλαγές στις ροές στην Τσεχία, ενώ προς το παρόν δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει επικοινωνία με το διυλιστήριο Schwedt της Γερμανίας, το οποίο παρέχει το 90% του καυσίμου στο Βερολίνο, ούτε με το υπουργείο Οικονομίας και τον ομοσπονδιακό φορέα διαχείρισης του δικτύου.

Πηγή: Protothema.gr