Τηλεόραση Ραδιόφωνο
15χρονη Ιωάννα Σκορδή

Σε διαθεσιμότητα για τρεις μήνες έχουν τεθεί οι δύο ιατροί του Μακάρειου Νοσοκομείου στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης θανάτου της 15χρονης Ιωάννας Σκορδή.

Η προθεσμία που δόθηκε στους νομικούς τους συμβούλους ώστε να παραθέσουν επιπλέον στοιχεία, εξέπνευσε στις 9:00 το πρωί, με την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ) να εξετάζει ακολούθως όλα τα δεδομένα που είχε ενώπιον της και να κάνει αποδεκτό το αίτημα του Υπουργού Υγείας, για απομάκρυνση των δύο ιατρών από τα καθήκοντά τους μέχρι την ολοκλήρωση της έρευνας που διεξάγει η αστυνομία.

Συγκεκριμένα κατόπιν απόφασης της ΕΔΥ, οι δύο ιατροί θα βρίσκονται σε διαθεσιμότητα μέχρι τις 11 Ιανουαρίου 2023. Ενώ ανάλογα και με την εξέλιξη των ερευνών, υπάρχει η δυνατότητα παράτασης της διαθεσιμότητάς τους για άλλους τρεις μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι η 15χρονη Ιωάννα άφησε την τελευταία της πνοή στο Μακάρειο Νοσοκομείο τον περασμένο Μάρτιο. Μετά από καταγγελία των γονέων της, ο Υπουργός Υγείας διόρισε ερευνώντα λειτουργό ο οποίος αποφάνθηκε ότι υπάρχει ενδεχόμενη ιατρική αμέλεια από τρία πρόσωπα. Δύο γιατρούς του Μακάρειου Νοσοκομείου και ένα πανεπιστημιακό γιατρό.

Κατόπιν οδηγιών του γενικού εισαγγελέα, η αστυνομία άρχισε ποινική έρευνα η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Χαράλαμπος Χαριλάου – Εκπρόσωπος Τύπου ΟΚΥπΥ

Γίνονται ενέργειες για την ομαλή λειτουργία του Μακάρειου Νοσοκομείου. Τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στην αυριανή έκτακτη συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού

 

Την ίδια ώρα όπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1, σε προχωρημένο στάδιο οι διαβουλεύσεις της γενικής διευθύντριας του Υπουργείου Υγείας για σύναψη συμφωνίας με νεφρολόγο παίδων ο οποίος είναι ενταγμένος στο Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ), ώστε να προσφέρει τις υπηρεσίες του και στο Μακάρειο.

Σε εξέλιξη βρίσκονται παράλληλα διαβουλεύσεις και με νεφρολόγο παίδων από την Ελλάδα ο οποίος θα μετακαλείται στην Κύπρο όποτε αυτό κρίνεται αναγκαίο.

Η ανακοίνωση ΟΚΥπΥ για διαθεσιμότητα Ιατρών στο Μακάρειο Νοσοκομείο
  
Η απόφαση της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας να τεθούν σε διαθεσιμότητα δύο γιατροί που εργάζονται στο Μακάριο Νοσοκομείο για τρείς μήνες, αφορά μόνο τη διευκόλυνση του ανακριτικού έργου της Αστυνομίας μέχρι τη συμπλήρωση της έρευνας. 
 
Το Μακάριο Νοσοκομείο έχει σώσει χιλιάδες παιδιά και η αφοσίωση των γιατρών καθημερινά στο λειτούργημα τους είναι ο ανατοκισμός της εμπιστοσύνης και στήριξης που ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας οφείλει να δείξει προς το ιατρικό δυναμικό του.

Ο ΟΚΥπΥ σέβεται βαθιά την προσφορά των ιατρών του Μακαριου Νοσοκομείου και το ίδιο συμβαίνει και με εκατοντάδες γονείς που αναγνωρίζουν από προσωπικό βίωμα το σημαντικό έργο που επιτελούν.
 
Το Μακάριο Νοσοκομείο έχει ήδη παραδώσει όλα τα στοιχεία της υπόθεσης στην ανακριτική ομάδα και ο Οργανισμός συνεργάζεται στενά με τις αρχές για την ολοκλήρωση της έρευνας.
 
Οσο η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, ο οργανισμός δεν δύναται να προβεί σε οποιεσδήποτε δηλώσεις.