Τηλεόραση Ραδιόφωνο
λιβανος

Ο ηγέτης της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου, Χασάν Νασράλα, σε εκτενή χθεσινοβραδινή του ομιλία δήλωσε ότι «μόνο όταν θα δούμε τις αντιπροσωπείες να οδεύουν στην Νακούρα για να υπογράψουν την τελική συμφωνία, τότε μόνο θα μπορούμε να λέμε ότι η συμφωνία έχει πράγματι επιτευχθεί». «Μέχρι να συμβεί αυτό, θα πρέπει να παραμένουμε σε ετοιμότητα», τόνισε.

Συνέστησε στους οπαδούς και τα μέλη της οργάνωσής τους «να επιδείξουν υπομονή έως τη στιγμή που το κείμενο της συμφωνίας θα μελετηθεί με αντικειμενικότητα και με αίσθηση εθνικής ευθύνης». Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που εκφράζει η αντιπολίτευση στο Ισραήλ, ο Νασράλα τόνισε ότι «αυτό το δεδομένο απαιτεί την διατήρηση της προσοχής εκ μέρους της λιβανικής πλευράς».

Σχετικά με το περιεχόμενο της συμφωνίας, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ σχολίασε ότι «δεν καθορίσθηκε εύκολα» και ότι «χρειάστηκε πολλή δουλειά μέχρι να οριστικοποιηθεί το περιεχόμενό της». Τόνισε ότι «η Χεζμπολάχ προετοιμαζόταν μέρα νύχτα για πόλεμο. Ενόσω η λιβανική πολιτική ηγεσία ήταν απασχολημένη στις διαπραγματεύσεις, η οργάνωση προετοιμαζόταν εντατικά για τα χειρότερα. Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι, σε σύγκριση με την δική μας πλευρά, το Ισραήλ φοβάται πολύ περισσότερο το ενδεχόμενο ενός πολέμου». Διευκρίνισε ότι «για την Χεζμπολάχ ήταν αρκετό να εκτοξεύσει τα drone της κατά της πλατφόρμας στο κοίτασμα Καρίς στις 5 Ιουλίου για να στείλει στο Ισραήλ τα κατάλληλα μηνύματα – και ο στόχος αυτός επετεύχθη».

Όσον αφορά τα μελλοντικά έσοδα που θα προκύψουν από την πώληση του λιβανικού φυσικού αερίου, ο Χασάν Νασράλα τόνισε ότι «το φυσικό αέριο της χώρας ανήκει σε ολόκληρο τον λιβανικό λαό και όχι μία συγκεκριμένα κοινότητα». Πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα κοινό λιβανικό ταμείο, στο οποίο και θα βασίζονται οι ελπίδες των μελλοντικών γενεών».

Αμερικανικές εγγυήσεις υπέρ του Ισραήλ και διατήρηση των οικονομικών κυρώσεων κατά της Χεζμπολάχ

Αντιθέτως, όπως μετέδωσε χθες βράδυ η κρατική ισραηλινή τηλεόραση, η συμφωνία θαλάσσιας οριοθέτησης Ισραήλ-Λιβάνου θα συνοδεύεται από εγγυητική επιστολή των Ηνωμένων Πολιτειών προς το Ισραήλ, στην οποία θα καθορίζονται συγκεκριμένες αμερικανικές δεσμεύσεις για την προστασία της ισραηλινής εθνικής ασφάλειας σε περίπτωση που είτε η Χεζμπολάχ είτε οποιοσδήποτε άλλος λιβανικός παράγοντας θελήσει να παραβιάσει τα συμφωνηθέντα.

Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ φέρονται να εγγυώνται την προστασία της θαλάσσιας οριογραμμής πέντε χιλιομέτρων που θα διαχωρίζει τα ισραηλινά από τα λιβανικά χωρικά ύδατα, ως επίσης και την διαφύλαξη οικονομικών δικαιωμάτων που θεσπίζονται υπέρ του Ισραήλ επί του κοιτάσματος στα ανοικτά της Σιδώνας. Οι ΗΠΑ φέρονται να εγγυώνται ότι τυχόν έσοδα που θα προκύψουν από το συγκεκριμένο κοίτασμα δεν θα καταλήξουν στην Χεζμπολάχ, κατ’ εφαρμογή των οικονομικών κυρώσεων που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ κατά της οργάνωσης, η οποία συγκαταλέγεται στον κατάλογο των διεθνών τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως αυτός έχει καθορισθεί από το Στέητ Ντηπάρτμεντ.