Τηλεόραση Ραδιόφωνο
αοζ Κύπρου

Την αξιολόγηση των ευρημάτων από τις σεισμικές έρευνες που ολοκλήρωσε προ ημερών στα θαλασσοτεμάχια 5 και 10 προχωρά η κοινοπραξία των Exxon Mobil Qatar Petroleum, την ολοκλήρωση της γεώτρησης των Total και Eni στον στόχο Κρόνο και την τελική πρόταση της Chevron για την εξαγωγή του φυσικού αερίου του κοιτάσματος Αφροδίτη στο Αιγυπτιακό τερματικό στο Ιντκού, αναμένει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα το Υπουργείο Ενέργειας.

Στόχος η μεσοπρόθεσμη συνεισφορά των κυπριακών αποθεμάτων φυσικού αερίου στην ενεργειακή εξίσωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κάτι άλλωστε που θα είναι στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει  την Πέμπτη στη Λευκωσία η αρμόδια για θέματα ενέργειας ευρωπαία Επίτροπός Kadri Simson, η οποία την Παρασκευή θα προσφωνήσει το συνέδριο του East Mediterranean Gas Forum.

 Σύμφωνα με την Υπουργό Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου

Υπάρχουν σημαντικές ποσότητες που θα μπορούσε να διοχετευθούν προς την ΕΕ. Γι αυτό το λόγο θα έχουμε διμερή συνάντηση με την κ. Simson την ερχόμενη Πέμπτη όπως επίσης θα ακολουθήσει συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να συζητηθεί αυτό το θέμα. 

 Επαφές θα πραγματοποιηθούν και στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου του Forum του οποίου την Προεδρία ασκεί η Κύπρος, στο οποίο θα συμμετάσχουν οι υπουργοί ενέργειας της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας.  

Η κ. Πηλείδου σχολίασε και τη διαφαινόμενη ιστορική κατάληξη μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου για την οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών των δυο χωρών.

5.00 Θα ήταν μια πολύ θετική εξέλιξη η υπογραφή αυτής της συμφωνίας. Πλέον θα ξεκλειδώσει ακόμα περισσότερη δυναμική στην ανατολική μεσόγειο και στην απεξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο.

Η υπουργός ενέργειας ερωτώμενη για το εάν δημιουργούνται νέες προοπτικές υλοποίησης του East Med, μετά τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών, ενόψει και της ολοκλήρωσης των μελετών τεχνικής και οικονομικής βιωσιμότητας  του υποθαλάσσιου αγωγού, διευκρίνισε ότι πρόκειται για μακροπρόθεσμό έργο το οποίο δεν μπορεί να συνεισφέρει άμεσα στις επείγουσες ανάγκες της ευρωπαϊκής αγοράς.  

Ενεργειακή μετάβαση και ασφάλεια

Το συνέδριο που φιλοξενείται την Παρασκευή στο πλαίσιο της προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας του East Mediterranean Gas Forum, θα εξετάσει το ρόλο των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην προώθηση και ενίσχυση της της συνεργασίας που απαιτείται για επίτευξη των στόχων για ενεργειακή μετάβαση και ασφάλεια.

Όπως ανέφερε η Νατάσα Πηλείδου

Καθώς και της εξειδικευμένης μελέτης για τον ρόλο που η Αν. Μεσόγειος μπορεί να διαδραματίσει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμβάλλοντας με τα αποθέματα Φυσικού Αερίου της περιοχής

Η Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ) ετοίμασε και θα παρουσιάσει οδικό χάρτη για την συνδρομή της Ανατολικής Μεσογείου στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως ανέφερε ο εκτελών χρέη Γεν.Διευθυντή της ΕΥΚ, Δημήτρης Φεσσάς

Ο εν λόγω οδικός χάρτης βασίζεται σε μια προηγούμενη, συντονισμένη προσπάθεια που έγινε στο EMGF για ανάλυση της ζήτησης και παραγωγής του φυσικού αερίου των χωρών μελών του Φόρουμ και πεποίθησή μας είναι ότι μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διαφοροποίηση των πηγών και διαδρομών ενέργειας.

Το απόγευμα της Παρασκευής, θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο η τελετή έναρξης των κατασκευαστικών εργασιών του EuroAsia Interconnector έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας για το τμήμα Κύπρου-Κρήτης.

H τελετή θα γίνει παρουσία του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, της επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάντρι Σίμσον, και των υπουργών Ενέργειας Κύπρου και Ελλάδας.