Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ανδρεας-κουτσοφτας

Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε στο ant1live ο Αντρέας Κουτσόφτας. Ο ηθοποιός που καθηλώνει κάθε φορά μέσα από τις ερμηνείες του μιλά μεταξύ άλλων για τον ''Θεόδωρο'' της ''Σαλώμης'', τι τον συνδέει με τον ήρωά του και αν θα επιθυμούσε στο μέλλον να υποδυθεί έναν κωμικό ρόλο.

  • Υποδύεστε ίσως έναν από τους πιο μοχθηρούς χαρακτήρες που έχουμε δει στην κυπριακή τηλεόραση. Ποια ήταν η πρώτη σας σκέψη μόλις διαβάσατε για τον ρόλο σας;

Μοχθηρός; Βρίσκω αρκετά σκληρή την συγκεκριμένη λέξη, αλλά μπορώ να καταλάβω γιατί τον χαρακτηρίζεις έτσι. Εσύ όπως κι οι θεατές δεν χρειάστηκε να μπείτε στην διαδικασία της δικαιολογίας και της υπεράσπισης του εν λόγω χαρακτήρα, επομένως η κριτική αυτή θα μπορούσε να είναι εύλογη. Παρ’ όλα αυτά για μένα ο Θεόδωρος σημαίνει, περιθωριοποιημένος, μεγαλωμένος σε ένα περιβάλλον που οι δικοί του φοβήθηκαν να μιλήσουν και να επικοινωνήσουν το πρόβλημα του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το να μεγαλώσει σε ένα υπερπροστατευτικό περιβάλλον, αυτό συνεπάγεται καταπίεση και ίσως κακομαθημένη συμπεριφορά. Σε σχέση με το κομμάτι της ερώτησης σου, ποια ήταν η πρώτη μου σκέψη, έχω να πω ότι γοητεύθηκα και μόνο στο άκουσμα της λέξης “σχιζοφρενής”, πόσο μάλλον όταν άρχισα να μελετώ. Ένα κεφάλαιο τεράστιο ανοίγεται, σε σχέση με την πληροφόρηση και την κατανόηση όλων των ανθρώπων που πάσχουν από την εν λόγω διαταραχή.

Ο Θεόδωρος στη Σαλώμη
Ο Θεόδωρος στη Σαλώμη
  • Πως μελέτησατε τον Θεόδωρο για να μπορείτε να μπείτε στο τρόπο σκέψης του χαρακτήρα αυτού;

Όπως σε κάθε ρόλο, η αρχή κι η πρώτη επαφή είναι τα στοιχεία που αναφέρονται μέσα στο χαρτί που πέφτει στα χέρια σου, είτε πρόκειται για σενάριο, είτε για θεατρικό κείμενο. Αμέσως μετά ξεκινά η έρευνα σε σχέση με τα επιμέρους σημαντικά στοιχεία και τα χαρακτηριστικά του εκάστοτε χαρακτήρα και ένα επίσης σημαντικό στοιχείο είναι η φαντασία. Το πως φαντάζομαι τον άνθρωπο που θα υποδυθώ. Επομένως επιστρατεύεται όλη η φαντασία μου. Το μεγάλο στοίχημα κάθε φορά είναι να μπορέσω να συναντηθώ μαζί του και να τον οικειοποιηθώ, ώστε την ώρα που καλούμαι να φωτίσω εκείνα τα χαρακτηριστικά του να προκύπτουν οργανικά.

  • Εντοπίζετε κοινά στοιχεία μεταξύ εσάς και του ήρωα σας;

Από την στιγμή που εγώ υποδύομαι αυτόν τον χαρακτήρα, είναι φυσικό επακόλουθο να έχω κοινά χαρακτηριστικά, είναι το κορμί μου, είναι το πρόσωπο μου, είναι η φωνή μου. Επόμενος ο Θεόδωρος ζει επειδή ζω άρα θα ήμουν ο μεγαλύτερος ψεύτης αν έλεγα όχι.

  • Στη σειρά ο Θεόδωρος, είναι ένας άντρας ο οποίος δεν επαναπαύεται μέχρι να κάνει δική του την Σαλώμη την οποία διεκδικεί υπό τις πιο ακατάλληλες συνθήκες, χωρίς να τον ενδιαφέρει να ρισκάρει τη σχέση του με τον ίδιο του τον αδερφό.  Πως είστε εσείς σαν άνθρωπος όσον αφορά τους στόχους που θέτετε και πως λειτουργείτε εσείς όταν ερωτεύεστε;

Αν κάτι έχω κοινό με τον Θεόδωρο είναι πως σίγουρα δεν παραιτούμαι και διεκδικώ μέχρι τέλους αυτά που θέλω να κάνω. Η διαφορά μας είναι πως ορισμένες αξίες και ιδανικά δεν θα τα θυσίαζα στον βωμό της επιτυχίας. Αν κάτι είναι να γίνει, θα γίνει όταν είναι η κατάλληλη στιγμή. Σε σχέση με τον έρωτα, και ποιος δεν έχει υπερβεί τα όρια του.

Από τα γυρίσματα της σειράς Σαλώμης ως Θεόδωρος
Από τα γυρίσματα της σειράς Σαλώμης ως Θεόδωρος
  • Ο κόσμος ίσως να σας έχει ταυτίσει μέχρι στιγμής με πιο έντονους ρόλους και χαρακτήρες, όσον αφορά τουλάχιστον τις μέχρι τώρα τηλεοπτικές σας εμφανίσεις. Ισχύει αυτό; Είναι κάτι που σας ενοχλεί;

Να με ενοχλήσει; Γιατί; δεν θα ήμουν ικανοποιημένος αν έκανα χαρακτήρες που είναι “φυσιολογικοί”, άλλωστε η μαγεία της υποκριτικής είναι όταν καλούμαστε να γνωρίσουμε και να ανακαλύψουμε τους ανθρώπους ήρωες, αυτούς που είναι πάνω από εμάς. Ίσα ίσα που είμαι πολύ χαρούμενος που ανακαλύπτω όλο και περισσότερους ενδιαφέροντες χαρακτήρες και γίνομαι κάθε μέρα και πιο πλούσιος ψυχικά.

    Παράσταση: «Ποιος Σκότωσε τον Σκύλο τα Μεσανυχτα» σκηνοθεσία Λέα Μαλένη
    Παράσταση: «Ποιος Σκότωσε τον Σκύλο τα Μεσανυχτα» σκηνοθεσία Λέα Μαλένη
    • Θα θέλατε να υποδυθείτε μελλοντικά έναν κωμικό ρόλο σε τηλεοπτική σειρά;

    Το περιμένω πως και πως.

      Παράσταση, Ο Σέρλοκ Χολμς και το μυστήριο των Baskerville, σκηνοθεσία Ανδρέας Αραουζος 2021
      Παράσταση, Ο Σέρλοκ Χολμς και το μυστήριο των Baskerville, σκηνοθεσία Ανδρέας Αραουζος 2021
        • Πως ήταν για εσάς τα πρώτα σας βήματα στον χώρο της υποκριτικής;

        Δεν μπορώ να πω πως δυσκολεύτηκα γιατί ο πρώτος ρόλος ήρθε πολύ νωρίς. Με το που τελείωσα τη σχολή, δήλωσα συμμετοχή στις ακροάσεις του θεατρικού οργανισμού Κύπρου όπου η Λέα Μαλένη μου εμπιστεύτηκε τον υπέροχο ρόλο του αυτιστικού Κρίστοφερ Μπουν. Την ίδια περίοδο η Άνδρη Θεοδότου, με πρότεινε στην θεατρική ομάδα αντίλογος για να ενσαρκώσω τον ρόλο του τρομάρα, στην παράσταση “Ο Τρομάρας” του Γεώργιου Βιζυηνού και διασκευή της Άνδρης Θεοδότου. Κάπως έτσι έγινε η αρχή.

        Παράσταση, Ο Σέρλοκ Χολμς και το μυστήριο των Baskerville, σκηνοθεσία Ανδρέας Αραουζος 2021
        Παράσταση, Ο Σέρλοκ Χολμς και το μυστήριο των Baskerville, σκηνοθεσία Ανδρέας Αραουζος 2021
        • Έχετε βιώσει δύσκολες καταστάσεις μέσα από αυτό το επάγγελμα;

        Μέχρι στιγμής όχι, παρά ελάχιστες εξαιρέσεις, που δεν ήταν όμως κάτι σοβαρό. Εννοώ ότι σε όποιο επάγγελμα κι αν ανήκεις σίγουρα θα υπάρξουν δυσκολίες. Παρ’ όλα αυτά οι δυσκολίες είναι αυτές που μας αφήνουν τα καλύτερα μαθήματα.

        Από τη σειρά Μελίαρτος
        Από τη σειρά Μελίαρτος
        • Αν γυρνούσατε τον χρόνο πίσω θα αλλάζατε κάτι στην μέχρι τώρα πορεία σας όσον αφορά τις επαγγελματικές σας επιλογές;

        Ο χρόνος πίσω δεν γυρνά, επομένως το να χάσω χρόνο σκεφτόμενος “τι θα άλλαζα” δεν ωφελεί σε τίποτα. Προτιμώ να ακολουθήσω την ροή των επιλογών μου. Άλλωστε για να είμαι εδώ τώρα πάει να πει ότι εδώ πρέπει να βρίσκομαι. Αύριο αν πρέπει να βρίσκομαι αλλού η ζωή θα με οδηγήσει μόνη της.

        Παράσταση «One For Sorrow» σκηνοθεσία: Μαρία Καρολίδου
        Παράσταση «One For Sorrow» σκηνοθεσία: Μαρία Καρολίδου
        • Έχετε θέσει κάποιους στόχους για το μέλλον που θέλετε σίγουρα να εκπληρώσετε;

        Σίγουρα θέτω στόχους, αν δεν υπήρχαν οι στόχοι δεν θα υπήρχε κίνητρο ούτε όρεξη για δημιουργία. Τώρα τι θα εκπληρωθεί και τι όχι θα φανεί στο μέλλον.

        Παράσταση Βιομαγεία, (2022) σκηνοθεσία: Ελένη Αναστασίου
        Παράσταση Βιομαγεία, (2022) σκηνοθεσία: Ελένη Αναστασίου
        • Μιλήστε μας για το ταξίδι στην Αρμενία που πραγματοποιήσατε με την παράσταση Still.

        Θα εκπροσωπήσουμε την Κύπρο στο HIGHFEST, ένα φεστιβάλ που έχει επιλεγεί από το European Festival Association (EFA) ως ένα από 24 κορυφαία της Ευρώπης για την περίοδο 2019-22. Η παράσταση είναι το “Still: ένα άγαλμα που γύρισε τον κόσμο”. Είμαι πολύ περήφανος για αυτήν την παραγωγή και πολύ χαρούμενος που έχω συνυπάρξει σκηνικά με όλους αυτούς τους υπέροχους ανθρώπους που απαρτίζουν την ομάδα του Still. Μετά την Αρμενία ακολουθούν κι αλλά ταξίδια. Ίσως τελικά το άγαλμα μας να καταφέρει να κάνει κυριολεκτικά τον γύρο του κόσμου!

        Παράσταση Still: Ένα άγαλμα που γύρισε τον κόσμο Σκηνοθεσία: Κώστας ΣιλβΈστρος και Παναγιώτης Τοφή
        Παράσταση Still: Ένα άγαλμα που γύρισε τον κόσμο Σκηνοθεσία: Κώστας ΣιλβΈστρος και Παναγιώτης Τοφή

        Μπορείτε να δείτε τα επεισόδια της «Σαλώμης» που έχουν προβληθεί μέχρι στιγμής στο web tv-video on demand του ant1live και μείνετε συντονισμένοι για τις συγκλονιστικές εξελίξεις κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15 στον ΑΝΤ1.