Τηλεόραση Ραδιόφωνο
παιδια

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ολοκλήρωσε την Δευτερά την κατ’ άρθρο συζήτηση για την πρόταση νόμου του Βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπου Θεοπέμπτου αναφορικά με τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία.

Η πρόταση νόμου αναμένεται εντός 15 ημερών να οδηγηθεί στην Ολομέλεια, ώστε να θεσμοθετηθεί η εκπαίδευση αναφορικά με τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση από το νηπιαγωγείο μέχρι το Λύκειο, ξεκινώντας από την προσεχή σχολική χρονιά.

Μιλώντας μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, η Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου έκανε λόγο για την ολοκλήρωση της συζήτηση μιας εξαιρετικά σημαντικής πρότασης νόμου, η οποία κατατέθηκε από το 2018. Το θέμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης είπε, έχει απασχολήσει πολλούς από τους βουλευτές τα τελευταία δέκα χρόνια, χωρίς ωστόσο να γίνονται σοβαρά και ουσιαστικά βήματα.

Πρόσθεσε ότι η θεσμοθέτηση της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης είναι ύψιστης σημασίας προκειμένου να προστατευθούν τα παιδιά.

Έκανε λόγο για εξαιρετική συνεργασία με τα εμπλεκόμενα μέρη, τις εκπροσώπους του Υπουργείο Παιδείας και του Υπουργείου Υγείας καθώς και της Νομικής Υπηρεσίας, εκφράζοντας την ελπίδα η πρόταση να περάσει ομόφωνα από τα κόμματα στην Ολομέλεια.

Η κα. Χαραλαμπίδου ανέφερε επίσης ότι η ίδια έκανε ότι μπορούσε μόλις ανέλαβε την Επιτροπή για να οδηγηθεί η πρόταση στην Ολομέλεια με ταχείες διαδικασίες.

Με τη σειρά του ο εισηγητής της πρότασης, Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων -Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ευχαρίστησε την κα. Χαραλαμπίδου και τα μέλη της Επιτροπής για τη συνεργασία και ιδιαίτερα στην Βουλευτή του ΔΗΣΥ Φωτεινή Τσιρίδου που βοήθησε να γίνουν βελτιώσεις στο κείμενο και να ληφθούν υπόψη οι απόψεις των προσκεκλημένων.

Φτάσαμε, όπως είπε, στο τέλος μιας πολύς δύσκολης διαδικασίας και τώρα απομένει η ψήφιση στην Ολομέλεια.

Εξέφρασε πλήρη ικανοποίηση για τις αλλαγές που έγιναν και είπε ότι ο νόμος περιλαμβάνει πολλές πρόνοιες που μπήκαν μετά από πολύ συζήτηση, με την ελπίδα να βοηθηθούν οι μαθητές να πάρουν τη σωστή γνώση και πληροφόρηση για το θέμα.

Παράλληλα είπε ότι έχει ακόμα μια έγνοια, αφού ο νόμος δεν προνοεί υποχρεωτική διδασκαλία της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα Πανεπιστήμια και τα Κολέγια, ώστε να αποφευχθούν διάφορες δύσκολες καταστάσεις που συμβαίνουν στους χώρους αυτούς, όπως και ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες.

Πρόσθεσε ότι στο εξωτερικό υπάρχει αυτή η ενημέρωση στα πανεπιστήμια, ενώ υπάρχουν κι άλλα πράγματα που μπορούν να εφαρμοστούν και στην Κύπρο, όπως η τοποθέτηση αυτόματων μηχανών πώλησης προφυλακτικών στις τουαλέτες πανεπιστημίων και Κολεγίων ή και νυχτερινών κέντρων. Ζήτησε να βοηθήσει η πολιτεία ώστε να εγκατασταθούν οι μηχανές αυτές.

Σε σχέση με τα Πανεπιστήμια είπε ότι θα ετοιμαστεί σχετικό υλικό από το Υπουργείο Παιδείας που θα είναι διαθέσιμο στα Πανεπιστήμια και τα Κολέγια, αν επιθυμούν να το εκμεταλλευτούν, ενώ ο ίδιος έστειλε, όπως ανέφερε, σχετικές επιστολές σε όλους τους πρυτάνεις των πανεπιστημίων στην Κύπρο, για να προσφέρουν το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης κατά την πρώτη εβδομάδα έναρξης της ακαδημαϊκής χρονιάς.  

Ξεκαθάρισε ότι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση θα γίνεται με νόμο και μετά από απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, με βάση επιστημονικές μελέτες και τις διεθνείς συστάσεις και συμβάσεις που υπέγραψε η Κυπριακή Δημοκρατία και δεν τίθεται θέμα εξαίρεσης από το μάθημα. Πρόσθεσε ότι στο μάθημα αυτό θα γίνεται και ενημέρωση για την σεξουαλική κακοποίηση, την οποία η Κύπρος είχε υποχρέωση εδώ και χρόνια να κάνει λόγω άλλης νομοθεσίας που ψηφίστηκε το 2014.

Όσον αφορά το θέμα της διακοπής της ανεπιθύμητης κύησης, είπε ότι αυτό το κομμάτι έχει αφαιρεθεί από αυτό το νόμο και θα φέρει άλλο κείμενο για το θέμα λαμβάνοντας υπόψη και το τι υπάρχει τώρα σε σχέση με ΓεΣΥ.