Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Νίκος Αναστασιάδης

Η Κύπρος αποτελεί ένα ανταγωνιστικό και σύγχρονο διεθνές ναυτιλιακό κέντρο, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε ομιλία του στο διεθνές συνέδριο «Ναυτιλιακή Κύπρος 2022», που πραγματοποιείται στη Λεμεσό.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος κήρυξε τις εργασίες του διεθνούς αυτού συνεδρίου είπε, μεταξύ άλλων, ότι η Κύπρος αποτελεί ένα ανταγωνιστικό και σύγχρονο διεθνές ναυτιλιακό κέντρο, επισημαίνοντας τα επιτεύγματα που έχουν σημειωθεί στον τομέα αυτό.

«Αισθανόμαστε πολύ περήφανοι για τα επιτεύγματά μας που έχουν τοποθετήσει τη μικρή μας χώρα σε προνομιακή θέση στον παγκόσμιο ναυτιλιακό χάρτη», είπε, προσθέτοντας ότι «έχουμε δημιουργήσει ένα ανταγωνιστικό και σύγχρονο διεθνές ναυτιλιακό κέντρο, που κατέχει υψηλή θέση παγκοσμίως τόσο όσον αφορά τα νηολόγια πλοίων όσο και διαχείριση πλοίων από τρίτους».

Νίκος Αναστασιάδης

Πρόσθεσε ότι περίπου 300 ναυτιλιακές εταιρείες έχουν ως βάση τους την Κύπρο. Ανέφερε ωστόσο, ότι η θέση της Κύπρου στον παγκόσμιο ναυτιλιακό χάρτη θα ήταν ακόμη σημαντικότερη αν δεν υπήρχαν τα παράνομα περιοριστικά μέτρα από πλευράς Τουρκίας κατά της κυπριακής σημαίας που επέβαλε το 1987.

Στην Κύπρο, είπε, εδρεύουν περίπου 300 ναυτιλιακές εταιρείες που καλύπτουν όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τη ναυτιλία, ενώ την τελευταία δεκαετία έχουμε δει τριπλάσια αύξηση του αριθμού των εταιρειών που είναι εγγεγραμμένες στο σύστημα φόρου χωρητικότητας, συγκεκριμένα: από 95 έως 285 επί του παρόντος.

Ο Πρόεδρος σημείωσε ότι παρά τα εντυπωσιακά επιτεύγματά της, η Κυπριακή Ναυτιλία θα κατείχε ακόμη υψηλότερη διεθνή κατάταξη εάν καταργούνταν τα παράνομα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν από την Τουρκία από το 1987 και εξήγησε ότι τα εν λόγω περιοριστικά μέτρα, όχι μόνο επηρεάζουν αρνητικά τα συμφέροντά μας, αλλά και εκείνα  της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο συνέδριο συμμετέχουν μεταξύ άλλων, ο ΓΓ του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού Κι Τακ Λιμ και η Ευρωπαία Επίτροπος για τις Μεταφορές Αντίνα Βάλεαν.  Το διεθνές συνέδριο «Ναυτιλιακή Κύπρος 2022» διοργανώνεται από το Υφυπουργείο Ναυτιλίας, το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο και την Κυπριακή Ένωση Πλοιοκτητών. 

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην νέα στρατηγική της Κυβέρνησης για την ναυτιλία.

Νίκος Αναστασιάδης

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι από τον περασμένο Οκτώβριο, η Κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για τη ναυτιλία που περιλαμβάνει 35 δράσεις με χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους, ενώ, ανάμεσα σε άλλους στόχους, χρηματοδοτείται μαζί με την ΕΕ, το Κυπριακό Ναυτιλιακό Ινστιτούτο που αφορά την έρευνα, την καινοτομία και την τεχνολογία στον τομέα αυτό.  

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε εκτενώς στις ενέργειες της Κυπριακής Κυβέρνησης για ανάπτυξη και ενίσχυση του τομέα της ναυτιλίας, σημειώνοντας τις δράσεις με στόχο την αύξηση των θέσεων εργασίας.

Νίκος Αναστασιάδης

Αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις της και στον τομέα της ναυτιλίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι η Κύπρος ούσα θύμα της τουρκικής εισβολής, αμέσως συμφώνησε στην υιοθέτηση στοχευμένων κυρώσεων κατά τις Ρωσίας σε μια προσπάθεια να ανατραπούν οι ενέργειες της και να επιστρέψει στον διάλογο.

Πρόσθεσε ότι αυτές οι στοχευμένες κυρώσεις δεν θα πρέπει να είναι σοβαρότερες για κράτη μέλη σε ζωτικούς τομείς της οικονομίας τους, παρά για τη Ρωσία, σημειώνοντας παράλληλα πως θα πρέπει επίσης να αποτρέπουν τη δημιουργία συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού ανάμεσα σε κράτη μέλη της ΕΕ και τρίτες χώρες.

Υφυπουργός Ναυτιλίας: Μια δυνατή ναυτιλία διασφαλίζει μια ενεργειακά ανεξάρτητη Ευρώπη

Οι ξένοι σύνεδροι και επίσημοι προσκεκλημένοι του συνεδρίου «Ναυτιλιακή Κύπρος 2022» έχουν εξάρει την προσπάθεια της Κύπρου για τη θετική συμβολή της στα παγκόσμια ναυτιλιακά δρώμενα δήλωσε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Δημητριάδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι μια δυνατή ναυτιλία διασφαλίζει μια ενεργειακά ανεξάρτητη Ευρώπη.

Σε δηλώσεις του, στο περιθώριο έναρξης των επίσημων εργασιών του συνεδρίου «Ναυτιλιακή Κύπρος», στη Λεμεσό, ο κ. Δημητριάδης είπε πως οι φετινές συμμετοχές έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο (πέραν των 900 συνέδρων από 35 χώρες) και το ενδιαφέρον είναι μεγάλο για συζήτηση των προκλήσεων που έχει να αντιμετωπίσει η ναυτιλία, ιδιαίτερα σε μια περίοδο ενεργειακή κρίσης.

«Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχόμαστε τον ΓΓ του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού και την Ευρωπαία Επίτροπο Μεταφορών, που για πρώτη φορά έχουμε στην Κύπρο από το 2017, αλλά και σημαίνοντες προσωπικότητες της παγκόσμιας ναυτιλίας, ένδειξη του εύρους και της εμβέλειας της κυπριακής ναυτιλίας στα παγκόσμια και ευρωπαϊκά ναυτιλιακά δρώμενα», συμπλήρωσε.

Εκφράζοντας τη βεβαιότητα του για παραγωγικές συζητήσεις κατά το τριήμερο του συνεδρίου, ο Υφυπουργός έστειλε το μήνυμα πως «η ναυτιλία μας χρειάζεται να γίνει πιο πράσινη, να συμβάλει στην κλιματική αλλαγή, αλλά την ίδια ώρα πρέπει, ως ρυθμιστικές αρχές και βιομηχανία, να εργαστούμε για να διατηρήσουμε την ανταγωνιστικότητα της».

Ιδιαίτερα στην Ευρώπη, συνέχισε, «μια δυνατή ναυτιλία διασφαλίζει αυτό που όλοι πρέπει να προσπαθήσουμε, μια ενεργειακά ανεξάρτητη Ευρώπη, με μια οικονομία χωρίς ορυκτά καύσιμα, μια πράσινη οικονομία, που θα μπορεί στο μέλλον να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις».

Ερωτηθείς πώς η Κύπρος συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση, ο Βασίλης Δημητριάδης υπενθύμισε ότι η χώρα μας συμμετέχει ήδη ενεργά εντός της ΕΕ, κάτω από τη δέσμη μέτρων «Fit for 55», αλλά και μέσα από τη συμμετοχή της στο Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό «έτσι που με τις προτάσεις της να συνεισφέρει ώστε η ναυτιλία να προχωρήσει, μέσα από αυτή τη δύσκολη μεταβατική περίοδο, να χρησιμοποιήσει καύσιμα μη ορυκτής προέλευσης αλλά και άλλα μέτρα».

Ήδη, υπογράμμισε, η Κύπρος είναι η μόνη που έχει εφαρμόσει πράσινα φορολογικά κίνητρα «για να μπορέσουν πλοιοκτήτες και πλοιοδιαχειριστές, μέσα από τις πρακτικές τους, να μειώσουν τις εκπομπές (ρύπων)», ενώ εξέφρασε την εκτίμηση πως «το επόμενο διάστημα θα πάρουμε και πρωτοβουλίες έτσι που, σε διεθνές επίπεδο, να διαμορφωθεί το πλαίσιο για παγκόσμιες λύσεις στην ναυτιλία».

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο οι σύνεδροι έχουν εκφράσει ανησυχίες για την ενεργειακή κρίση, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας δήλωσε πως «υπάρχει ένας προβληματισμός κατά πόσο αυτές οι προσπάθειες για απανθρακοποίηση της ναυτιλίας πρέπει να επιταχυνθούν ή να επιβραδυνθούν λόγω του ουκρανικού προβλήματος και των κυρώσεων».

Παράλληλα όμως, κατέληξε στη δήλωση του, «οι 900 σύνεδροι, αλλά ειδικά όλοι αυτοί οι επίσημοι που είναι εδώ, έχουν εξάρει την προσπάθεια της Κύπρου για ανάπτυξη του τομέα για θετική συμβολή στα παγκόσμια ναυτιλιακά δρώμενα μέσα από τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες και μέσα από την εθνική μας στρατηγική».

Νίκος Αναστασιάδης
Νίκος Αναστασιάδης
Νίκος Αναστασιάδης