Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Οδυσσέας Μιχαηλίδης Πανεπιστήμιο Κύπρου

Άστραψε και βρόντηξε η Ελεγκτική Υπηρεσία για τεκταινόμενα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, η οποία μάλιστα ενημέρωσε ήδη από χθες (06/10) τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας. Ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως ετοιμάζεται και ειδική Έκθεση η οποία θα καταγραφεί όλα τα ευρήματα του ελέγχου. Για «εμμονές» της Ελεγκτικής κάνει λόγο ο Πρύτανης, Τάσος Χριστοφίδης.

Ο Ασκός του Αιόλου άνοιξε κατά την χθεσινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, η οποία συζητούσε στην παρουσία του Οδυσσέα Μιχαηλίδη την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου.

Ο Γενικός Ελεγκτής ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής πως η διοίκηση του Πανεπιστημίου είπε στο διοικητικό προσωπικό να παραμείνει στο σπίτι για τέσσερις μέρες την εβδομάδα μεταξύ 3 και 7 Ιανουαρίου αλλά θα του αφαιρεθεί μόνο 2 μέρες άδεια. «Έδωσε 2 δωρεάν μέρες άδειες στους υπαλλήλους της από τις τέσσερις».

Συνέχεια στο ζήτημα με περισσότερες αποκαλύψεις έδωσε στο «Μέρα Μεσημέρι» ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής, Μάριος Πετρίδης, λέγοντας χαρακτηριστικά, «από πού να ξεκινήσω. Έχουμε εντοπίσει πάρα πολλά θέματα για το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Έπεται έκθεση». Ενώ πρόσθεσε, «παρατηρούμε μια κακοδιαχείριση».

Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, πέραν των αδειών που «παράτυπα» δίνονται, υπάρχουν και άλλα θέματα που χρήζουν εξέτασης. Ενδεικτικά επεσήμανε:

1) Μέλη του Ακαδημαϊκού προσωπικού τις Ιατρικής Σχολής έχουν παράλληλη εξωπανεπιστημιακή εργοδότηση χωρίς να έχουν πάρει άδεια από τα αρμόδια Όργανα. Το Πανεπιστήμιο δεν προέβη σε πειθαρχική έρευνα.

2) Μέλη του Ακαδημαϊκού και Διοικητικού προσωπικού κατέχει μετοχές ή να είναι διευθυντές και γραμματείς σε ιδιωτικές εταιρείες.

3)Παράνομη τηλεργασία που δεν δικαιολογείται: Συντηρητές, επιστάτες, νοσηλευτικό προσωπικό

«Τα βρήκαμε τόσο σοβαρά που ενημερώσαμε χθες τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας» ανέφερε καταληκτικά ο κ. Πετρίδης.

«Εμμονική τυπολατρία σε διαδικασίες»

Άμεση και έντονη ήταν η αντίδραση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο οποίος έκανε λόγο για «προσβλητική αντιμετώπιση» και «εμμονική τυπολατρία σε διαδικασίες».

Ο κ. Τάσος Χριστοφίδης παραδέχθηκε πως εφαρμόστηκε το μοντέλο της τηλεργασίας σε κάποιες ειδικότητες, και αυτό για να εξοικονομηθούν χρήματα από την κατανάλωση ηλεκτρισμού. Σύμφωνα με τον πρύτανη, το Πανεπιστήμιο υπολόγισε τα έξοδα ηλεκτρισμού στα €4 εκ., ενώ οι νέες πραγματικότητες ανέβασαν το κόστος στα €7 εκ. Σημείωσε μάλιστα πως ζητήθηκε συμπληρωματικός προϋπολογισμός, και έως ότου εξεταστεί το αίτημα, έπρεπε να βρεθεί ρύθμιση για εξοικονόμηση χρημάτων.

Ενώ σε σχέση με τις άδειες προσωπικού, ανέφερε πως αυτές δόθηκαν την περίοδο των Χριστουγέννων, γιατί κόστιζε λιγότερο στο Πανεπιστήμιο από το να πηγαίνουν στο γραφείο και να καταναλώνεται ενέργεια μέσω της θέρμανσης.

Σε γενικό σχόλιο ο κ. Χριστοφίδης χαρακτήρισε ως ανεξήγητη την στάση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας έναντι του Πανεπιστήμιου, η οποία μάλιστα χρονολογείται. Έφερε ως παράδειγμα την πρόσφατη αποστολή στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για αναγόρευση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου σε επίτιμο διδάκτορα, ως επίσης και για την εργοδότηση του Χριστόφορου Πισσαρίδη, την οποία η Ελεγκτική χαρακτηρίζει ως παράνομη.

«Οι επιστολές από την Ελεγκτική έρχονται καθημερινά και απαντάμε συνεχώς. Αλλά νομίζω πρέπει να επικεντρωθούμε στα μείζονα θέματα και όχι στα επουσιώδη» απάντησε καταληκτικά ο κ. Χριστοφίδης.