Τηλεόραση Ραδιόφωνο
χ

Με στόχο την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών μεταξύ εκπροσώπων των θεσμών που διαχειρίζονται την πανδημία, ενόψει των προκλήσεων που αναμένεται να αντιμετωπίσουν τα συστήματα υγείας κατά τον ερχόμενο χειμώνα, πραγματοποιήθηκε το πρωί στη Λεμεσό συνάντηση Υψηλού Επιπέδου με θέμα «COVID-19: Η πορεία μετά την πανδημία».

Μιλώντας κατά την εναρκτήρια τελετή ο υπουργός υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα, αναφέρθηκε στη δραματική απώλεια ζωών που επέφερε η πανδημία και εξήρε το ρόλο που διαδραμάτισαν τα κρατικά νοσηλευτήρια στην αντιμετώπιση της.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, «υπάρχει ανάγκη να επανεξετάσουμε την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση της πανδημίας και να συνεχίσουμε να επενδύουμε στην ενίσχυση της ικανότητας και της ανθεκτικότητας του συστήματος υγείας μας και στη βελτίωση των συστημάτων επιτήρησής μας τόσο για λοιμώδεις όσο και για χρόνιες ασθένειες».

Η  Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, αναφερόμενη στην αύξηση των κρουσμάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο κάλεσε τα κράτη μέλη της ΕΕ να προετοιμαστούν για να αντιμετωπίσουν πιθανά νέα  κύματα.

«Ο εμβολιασμός και  τα ενισχυτικά εμβόλια  παραμένουν το ισχυρότερο όπλο  κατά του ιού. Τα εμβόλια μας έχουν σώσει τουλάχιστον 20 εκατομμύρια ζωές σε όλο τον κόσμο. Θα συνεχίσουν να το κάνουν καθώς διανύουμε τον τέταρτο χρόνο της πανδημίας. Έτσι, θα επαναλάβω την έκκληση μου προς όλα τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν ισχυρές στρατηγικές εμβολιασμού για τους επόμενους μήνες», σχολίασε η Ευρωπαία Επίτροπος.

Αναφερόμενος στη σημασία και τη λειτουργία του γραφείου του παγκόσμιου οργανισμού υγείας στην Κύπρο, ο διευθυντής περιφέρειας Ευρώπης του ΠΟΥ ο Hans Henri P. Kluge, υπέδειξε ότι η μόνη απάντηση σε μια παγκόσμια κρίση όπως αυτή της πανδημίας είναι μια κοινή διεθνής συνεργασία και η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών.

«Σήμερα, ωστόσο, εξετάζουμε επίσης θετικές πτυχές της υγείας και της ευημερίας , εφαρμόζοντας διδάγματα, καθιστώντας την περιοχή μας ασφαλέστερο μέρος,  καλύτερα εξοπλισμένο για να αντιμετωπίσει μελλοντικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και καλύτερα αποφασισμένοι να ενισχύσουμε την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ως βάση για καθολική κάλυψη υγείας», η αναφορά του κ. Kluge

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ευρωπαϊκού κέντρου πρόληψης και ελέγχου νόσων  (ECDC) και με βάσει τα μοντέλα που έχουν αναπτυχθεί, ο ερχόμενος χειμώνας προβλέπεται δύσκολος με ψηλά ποσοστά μετάδοσης, και με χαμηλό ωστόσο ποσοστό θανάτων σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας.