Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Αννίτα Δημητρίου

Την ανάγκη υιοθέτησης μέτρων και νομοθετικών ρυθμίσεων προς ολιστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων εκφοβισμού και παρενόχλησης στους εργασιακούς χώρους, τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου κατά τη συνάντηση της την Πέμπτη με εκπροσώπους της Συνομοσπονδίας Εργαζομένων Κύπρου (ΣΕΚ), οι οποίοι παρουσίασαν τα ευρήματα ποσοτικής έρευνας για τα προβλήματα των εργαζομένων στην αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, κατά τη συνάντηση, παρουσιάστηκαν τα ευρήματα ποσοτικής έρευνας που εκπόνησε η ΣΕΚ αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην αγορά εργασίας και ειδικότερα σε ότι αφορά τον εκφοβισμό και την παρενόχληση στον εργασιακό χώρο και υποβλήθηκαν οι εισηγήσεις της Συνομοσπονδίας για αντιμετώπιση των εν λόγω προβλημάτων.

Επιπλέον, η κ. Δημητρίου τόνισε την ανάγκη λήψης περαιτέρω μέτρων προς απάμβλυνση των επιπτώσεων της ακρίβειας και απορρόφηση των πληθωριστικών τάσεων που παρατηρούνται στην κυπριακή οικονομία.

Παράλληλα, η Πρόεδρος της Βουλής διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους της ΣΕΚ ότι, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της θα αναλάβει πρωτοβουλία προς στήριξη του επιτελούμενου από την ΣΕΚ έργου και επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν το εργατικό κίνημα, με στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Βουλής, ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας αναφέρθηκε στα μείζονα ζητήματα που απασχολούν το εργατικό κίνημα, τα οποία αφορούν, μεταξύ άλλων, στις προκλήσεις και τα προβλήματα που παρατηρούνται στην κυπριακή οικονομία και κατ’ επέκταση στην αγορά εργασίας, συνεπεία της κλιμάκωσης της Ουκρανικής και της ενεργειακής κρίσης. 

Επίσης, στην ανάγκη ενίσχυσης τόσο του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου όσο και των μηχανισμών εσωτερικού ελέγχου στους εργασιακούς χώρους ώστε να επιτευχθεί αποτελεσματική αντιμετώπιση του εκφοβισμού και της παρενόχλησης στους χώρους αυτούς, καθώς και στην ανάγκη ρύθμισης της ωριαίας απόδοσης του κατώτατου μισθού προς ενίσχυση της παρεχόμενης σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις προστασίας.