Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κξυτ

Ξεπουλάνε τα χάπια ιωδίου σε όλη την Ευρώπη υπό το φόβο νέου πυρηνικού ατυχήματος. Τα συγκεκριμένα χάπια είναι χρήσιμα σε περίπτωση που υπάρξει ατύχημα σε κάποιο πυρηνικό σταθμό ή από πυρηνική επίθεση και προστατεύουν τον πληθυσμό  της περιοχής από έκθεση σε ραδιενεργό ιώδιο.

Σε παρέμβαση του στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Μέρα Μεσημέρι», ο Επίκουρος Καθηγητής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Νικόλας Διέτης, ανέφερε ότι, το πρωτόκολλο κάθε χώρας αλλά κυρίως των χωρών που βρίσκονται κοντά σε τέτοιου είδους εργοστάσια, προνοεί ότι, οι πολίτες ενημερώνονται από τη πολιτεία για το πότε θα ξεκινήσουν τη χρήση των χαπιών ιωδίου.

Σύμφωνα με τον κ. Διέτη ο χρόνος της χρήσης τους είναι πολύ σημαντικός ούτως ώστε να έχουν τη μέγιστη προστασία, καθώς η χρήση τους δεν μπορεί να γίνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σημείωσε πως, τα χάπια δίνονται μόνο όταν υπάρξει έκθεση σε ραδιενεργό ιώδιο και για τη προστασία του θυροειδούς, αλλά «δεν τα παίρνεις για να προστατευτείς γενικά από τη ραδιενέργεια».

Όσον αφορά τις παρενέργειες, είπε ότι, «δεν έχουν παρατηρηθεί, ωστόσο όταν παίρνει κάποιος εξωτερικό ιώδιο σε μεγάλες ποσότητες τότε μπορεί να πάθει δυσρυθμία των θυροειδών ορμονών, ή και πιο σπάνιες ασθένειες υπερθυρεοειδισμού. Κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί με τα συγκεκριμένα χάπια και τη συγκεκριμένη χρήση.

Καταλήγοντας, είπε πως τα χάπια στοχεύουν στην προστασία κυρίως των παιδιών από έκθεση ραδιενεργού ιωδίου γιατί αν υπάρξει τέτοια έκθεση υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου αργότερα.