Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ξικ

Με τίτλο «Οι ιμάμηδες σήκωσαν μπαϊράκι, ο Μουφτής κλήθηκε σε παραίτηση», η διαδικτυακή Μπουγκιούν γράφει ότι την αντίδραση της συντεχνίας των ιμάμηδων στα κατεχόμενα προκάλεσε η απόφαση του διορισθέντος από την Τουρκία επικεφαλής του «τμήματος θρησκευτικών υποθέσεων», Αχμέτ Ουνσάλ να παύσει από τα καθήκοντά του, τον ιμάμη του τεμένους Χαλά Σουλτάν στη Λάρνακα, Σακίρ Αλεμντάρ.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο Τζενγκίζ Ισκέι, πρόεδρος της συντεχνίας θρησκευτικών αξιωματούχων στα κατεχόμενα, απευθυνόμενος στον Αχμέτ Ουνσάλ, του είπε: «Δεν είστε αποτελεσματικός στην υπηρεσία του θεσμού μας και της χώρας μας. Υπό αυτές τις συνθήκες, το καθήκον σας είναι να αναθεωρήσετε τη δική σας θέση».

Ο Ισκέι, συνέχισε τις επικρίσεις του προς τον Ουνσάλ, φέρνοντας ως παράδειγμα την πρόσφατη αντικατάσταση του ιμάμη του τεμένους Χαλά Σουλτάν της Λάρνακας και τον κατηγόρησε ότι με παράνομο τρόπο όρισε ένα «κηπουρό» στη θέση του.

Ο Ισκέι κατηγόρησε επίσης τον Ουνσάλ, ο οποίος διορίστηκε από την Τουρκία και του δόθηκε άμεσα «υπηκοότητα» του ψευδοκράτους, ότι από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, χρονική περίοδο που ξεπερνά τους 15 μήνες, έκανε λάθη αντί να μάθει για τη «χώρα» και τη λειτουργία της, σημειώνοντας ότι αυτή η περίοδος ήταν πολύ δύσκολη για τους θρησκευτικούς αξιωματούχους στα κατεχόμενα.

Επίσης, ο Ισκέι ανέφερε ότι Ουνσάλ εξαναγκάζει μέλη της συντεχνίας τους να υποβάλλουν επιστολές παραίτησης και αναρωτήθηκε αν τα μέσα που χρησιμοποιεί είναι νόμιμα, ηθικά και σύμφωνα με τη θρησκεία τους, υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος ο Ουνσάλ τον είχε απειλήσει κραδαίνοντας στο πρόσωπό του ένα αποθηκευτικό μέσο τύπου flash memory και λέγοντας «Θα σε κάψω! Όλες σου οι συνομιλίες καταγράφονται εδώ».