Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Συνεχίζει να καίει η πυρκαγιά στον σταθμό αποθήκευσης στερεών αποβλήτων στον κατεχόμενο Κουτσοβέντη ενώ εκπρόσωπος του τ/κ ιατρικού συλλόγου σημειώνει ότι τα αέρια που εκπέμπονται είναι τοξικά και αν βρέξει, τοξική θα είναι και η βροχή.

Η εφημερίδα Κίπρις αναφέρει ότι παρά το γεγονός ότι «αρμόδιοι» λένε ότι η φωτιά έχει περιοριστεί, δηλητηριώδη αέρια συνεχίζουν να κόβουν την ανάσα στην κατεχόμενη Λευκωσία και στην γύρω περιοχή.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο υπεύθυνος περιβάλλοντος και εκπαίδευσης του τ/κ ιατρικού συλλόγου, Τζεϊζούν Νταλκάν δήλωσε ότι προκαλεί σοβαρή ζημιά στην φύση και στην ανθρώπινη υγεία η ρύπανση που δημιουργήθηκε λόγω της πυρκαγιάς. «Με το κάψιμο ειδικά φυτικών και πλαστικών απορριμμάτων στον σκουπιδότοπο σκορπίζονται δηλητηριώδη αέρια στον αέρα. Δεν πρέπει να ξεχνιέται ότι αυτά τα αέρια, παράλληλα με το γεγονός ότι είναι καρκινογόνα, θα μπορούσαν να προκαλέσουν τοξική βροχή παραμένοντας στον αέρα».

Η εφημερίδα γράφει ότι για να λυθεί το πρόβλημα και να μην υπάρξει ξανά τέτοια καταστροφή, πρέπει να προκηρυχθεί προσφορά, όμως δεν υπάρχει κατάληξη στο θέμα εδώ και μήνες. Μια προσφορά για την εν λόγω εγκατάσταση ακυρώθηκε τον Μάρτιο του 2022. Στο συμβόλαιο της νέα προσφοράς προστέθηκε ο όρος της κομποστοποίησης και «πράσινων αποβλήτων», όμως δεν κατέστη δυνατόν να ολοκληρωθεί η προσφορά εδώ και 6-7 μήνες. Κι επειδή δεν ολοκληρώθηκε η διαχειρίστρια εταιρεία συνεχίζει να δέχεται και πράσινα απόβλητα, με αποτέλεσμα 14 «δήμοι» που χρησιμοποιούν τον χώρο απόρριψης σκυβάλων στον Κουτσοβέντη να ρίχνουν κλαδέματα, άγρια χόρτα κλπ σε ένα χώρο στην περιοχή των λατομείων που βρίσκονται εκεί.  

Σε άρθρο του στην ιστοσελίδα Χαμπέρ Κίπρις, ο διευθυντής ειδήσεων, Χουσείν Εκμεκτζί σημειώνει ότι ο σκυβαλότοπος Κουτσοβέντη είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κατεχόμενη Κύπρο και χτίστηκε με την πρόβλεψη ότι δεν θα έχει πρόβλημα σκυβαλότοπου το ψευδοκράτος μέχρι το 2030.

Μεταβιβάστηκε εκ μέρους της ΕΕ, ολοκλήρωσε την ζωή του μέσα σε 6 χρόνια, τα τελευταία 5 χρόνια προχωρεί βραδέως και τώρα μετατράπηκε σε μια εγκατάσταση που καταστρέφει την ζωή τους.

«Περιλάμβανε εντός του μερικά σύγχρονα στοιχεία, όπως ο διαχωρισμός σκουπιδιών, η ανακύκλωση σκουπιδιών, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τα σκουπίδια. Ελάτε όμως που πρώτα οι αποκομίζοντες ράντα λαφυραγώγησαν τον σκυβαλότοπο και τώρα δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει μια απλή προσφορά η κυβέρνηση, που ζητά προσφορές. Σκεφτείτε το, το έργο που άρχισε το 2010, τελείωσε και μεταβιβάστηκε στους Τουρκοκύπριους το 2011», κατέληξε.