Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Το Μπαχρέιν δεν θα συμμετέχει πλέον σε εκλογές για το ανώτατο όργανο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ αργότερα αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με ιστοσελίδα του ΟΗΕ, αφού οι επικριτές επέστησαν την προσοχή σε κατ' ισχυρισμόν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ένας ιστότοπος του ΟΗΕ έδειξε ότι το Μπαχρέιν απέσυρε την υποψηφιότητά του στις 26 Σεπτεμβρίου για να διεκδικήσει μια τριετή θητεία στο όργανο που εδρεύει στη Γενεύη, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Ένας εκπρόσωπος της Κυβέρνησης του Μπαχρέιν δήλωσε στο Reuters ότι η αναβολή της υποψηφιότητας του αραβικού κράτους του Κόλπου είναι "αποτέλεσμα της συνεχούς διαβούλευσης με τη γεωγραφική του ομάδα", περιγράφοντας αυτό ως συνήθη πρακτική.

«Το Μπαχρέιν εξακολουθεί να υποστηρίζει πλήρως το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο οποίο έχει εκλεγεί τρεις φορές, και θα συνεχίσει να εργάζεται με άλλα κράτη μέλη του ΟΗΕ για την προώθηση παγκόσμιων βέλτιστων πρακτικών για τα ανθρώπινα δικαιώματα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Το Μπαχρέιν, έδρα του Πέμπτου Στόλου του Ναυτικού των ΗΠΑ, έχει φυλακίσει χιλιάδες διαδηλωτές, δημοσιογράφους και ακτιβιστές -ορισμένους σε μαζικές δίκες- μετά την αντικυβερνητική εξέγερση το 2011. Λέει ότι διώκει σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο όσους διαπράττουν εγκλήματα και απορρίπτει κριτική από τα Ηνωμένα Έθνη και άλλους σχετικά με τη διεξαγωγή των δικών και τις συνθήκες κράτησης.

Ένα σημείωμα που κυκλοφόρησε μεταξύ των μελών του συμβουλίου από το Ινστιτούτο για τα Δικαιώματα και τη Δημοκρατία (BIRD) του Μπαχρέιν, που εδρεύει στο Λονδίνο, επέστησε την προσοχή σε ισχυρισμούς για αυθαίρετη κράτηση καθώς και αντίποινα κατά ατόμων, όπως αναφέρεται σε έκθεση του ΟΗΕ τον περασμένο μήνα.

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός πραγματοποίησε επίσης μια σειρά συναντήσεων με αξιωματούχους του ΟΗΕ και διπλωμάτες τον Αύγουστο για να παροτρύνει τα κράτη να μην υποστηρίξουν το Μπαχρέιν. «Είναι τεράστια ανακούφιση να βλέπουμε το Μπαχρέιν να αποσύρεται μετά την αποτελεσματική μας υπεράσπιση στη Γενεύη κατά της υποψηφιότητάς τους», δήλωσε ο Σαγιέντ Αχμέτ Αλουανταεΐ, εκ μέρους του BIRD.

Μια κάρτα βαθμολογίας που δημοσιεύθηκε από τη Διεθνή Υπηρεσία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έδειξε ότι το Μπαχρέιν πληροί μόνο τα τρία από τα 16 κριτήρια, μια από τις χαμηλότερες βαθμολογίες μεταξύ των υποψηφίων χωρών.

Τα κράτη με κακό ιστορικό στα ανθρώπινα δικαιώματα εκλέγονται μερικές φορές στο συμβούλιο των 47 μελών, αν και η συμμετοχή τους μπορεί να ανασταλεί λόγω παραβιάσεων, όπως συνέβη με τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Η Μόσχα λέει ότι παραιτήθηκε από το συμβούλιο και αρνείται ότι στοχεύει αμάχους στην Ουκρανία.

Το Συμβούλιο δεν λαμβάνει νομικά δεσμευτικές αποφάσεις, αλλά έχει πολιτικό βάρος και μπορεί να εγκρίνει έρευνες που μερικές φορές βοηθούν διεθνείς δίκες. Οι εκλογές πρόκειται να διεξαχθούν αργότερα αυτό το μήνα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.