Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Στο μικροσκόπιο της αστυνομίας η εκτόξευση των υποθέσεων πλαστοπροσωπίας και παρουσίασης πλαστών εγγράφων κατά τους διαβατηριακούς ελέγχους στα αεροδρόμια της Λάρνακας και Πάφου.

Μόνο για τους πρώτους εννέα μήνες του χρόνου, έχουν εντοπιστεί και καταγραφεί 230 υποθέσεις, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη στο Αρχηγείο υπό τον υπαρχηγού Δημήτρη Δημητρίου, στην οποία και συζητήθηκαν διάφορα μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος

«Πάρα πολύ σημαντική αύξηση στις περιπτώσεις απόπειρας αναχώρησης πλαστά έγγραφα ή με πλαστοπροσωπία προς άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης 90 περιπτώσεις αφορούσαν πλαστά έγγραφα και 140 περιπτώσεις πλαστοπροσωπιών», ανέφερε ο Υποδιοικητής Επιχειρήσεων της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, Πέτρος Ζένιου.

Σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, σχεδόν καθημερινά κατά τους διαβατηριακούς ελέγχους που πραγματοποιούνται στα αεροδρόμια της Κύπρου, εντοπίζονται πρόσωπα, τα οποία επιχειρούν να ταξιδέψουν προς χώρες της κεντρικής Ευρώπης, είτε με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, είτε με γνήσια έγγραφα τα οποία δεν τους ανήκουν.

Ο κ. Ζένιου, είπε ότι, «οι διακινητές αλλά και τα πρόσωπα που κατασκευάζουν οι καταρτίζουν αυτά τα έγγραφα έχουν εξελιχθεί και είναι σε αρκετές περιπτώσεις δύσκολος ο εντοπισμό τους, αλλά η αστυνομία έχει μεριμνήσει και προχωρήσει στην εκπαίδευση των μελών της ειδικά στα αεροδρόμια, για να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν την παραποίηση την αλλοίωση των εγγράφων»

Από την αρχή του χρόνου έως σήμερα, έχουν διερευνηθεί από την Αστυνομία πέραν των 50 υποθέσεων που αφορούν διακινητές παράτυπων μεταναστών, ενώ έγιναν και 80 συλλήψεις.  Σε αντίθεση με το 2021, όπου διερευνήθηκαν 30 υποθέσεις και συνελήφθησαν 50 πρόσωπα.

Από την αρχή του χρόνου έως και τις 30 Σεπτεμβρίου, απελάθηκαν επίσης από την Κύπρο ή επέστρεψαν οικειοθελώς στις χώρες τους, πέραν των πέντε χιλιάδων 260 προσώπων, από τα οποία τα 650 τελούσαν υπό κράτηση από την Αστυνομία, σύμφωνα με την ανακοίνωση.